жена си избира продукт от хладилника вкъщи

     Съдържание

Когато се съберете с роднини по празници, трапезата винаги ви чака пълна. В тези моменти си казвате “Какво пък! Веднъж си позволявам малко повече.” За съжаление, това често води до преяждане. Въпреки че на всеки се случва понякога да прекали с храната, редовното преяждане може се превърне в постоянен проблем, прерастващ в хранително или психическо разтройство.

В следващите редове ще научите как да разпознавате симптомите при преяждане и кои са главните причини за прекаляването с храна.

Симптоми при преяждане

Ето кои са основните симптоми, за които е добре да следите, ако почувствате, че сте прекалили с храната. Те ще ви ориентират доколко сте натоварили храносмилателната система и какви мерки се налага да вземете, за да я облекчите.

Хълцане

Хълцането, представляващо спазъм в диафрагмата, е може би най-лекият симптом за това, че сте преяли. Въпреки, че не е опасно, хълцането играе роля на индикатор, че в тялото се случва някаква аномалия. При преяждане хълцането е показател, че трябва да спрете да ядете, защото организмът ви се нуждае от почивка. Вероятно сте погълнали повече храна от необходимото или се храните с прекалено бързо темпо.

Киселини и газове

жена държи кутия за храна, която е празна

Прекомерното хранене често води до появата на киселини и газове. Киселините се определят като парене в горната част на стомаха и сигнализират за проблем в стомашно-чревния тракт. Стомашните киселини най-често са породени от злоупотреба с по-мазни, прекалено солени, пържени или панирани храни, както и с шоколад и по-кисели плодове. Тези храни, особено в комбинация с газирани напитки или алкохол, могат да предизвикат и често отделяне на газове.

За облекчаване на храносмилателната система след преяждане добър помощник могат да бъдат пробиотиците. Те се борят с вредните бактерии, изграждат защита на организма от токсините и облекчават храносмилането.

Стомашни болки

Признак, който не е за подценяване при преяждането, е появата на изострена болка в стомаха. Тя обикновено се образува в горната и средната част на стомаха след нерационално похапване. Този симптом при преяждане е далеч от безобиден и чрез него тялото показва, че процесът на храносмилане е затруднен.

Честата поява на стомашни болки след преяждане може да е показател за по-сериозни здравословни проблеми като гастрит или язва. В такива случаи е най-добре да се обърнете към гастроентеролог и да промените начина си на хранене към по-здравословен.

Гадене и повръщане

В някои случаи преяждането може да предизвика по-сериозни симптоми като гадене или повръщане. В тези ситуации огранизмът сигнализира за претоварване на храносмилателната система. Обикновено гаденето е придружено с повръщане, което довежда до моментно облекчаване. Повръщането от своя страна сигнализира, че тялото не може да се справи с толкова голямо количество храна и я отхвърля.

Прекаляването с мазни храни натоварва черния дроб и панкреаса. Хранителните добавки за детоксикация могат да са от полза в такива ситуации. Те играят важна роля като пречистват и детоксикират организма и помагат за нормалните функции на стомашно-чревната система.

Диария

Друг много сериозен симптом при преяждането, който може да ви хване неподготвени, е диарията. Тя е признак за прекаляване с по-течни храни като супи или тежки ястия, богати на белтъчини, каквито са месните, млечните и бобовите. Начинът на приготвяне на тези продукти също е от значение.

При диарията се усеща подуване в зоната на корема и силни, остри болки, отделяне на газове, задържане на течности и разтройство. Обичайно този дисбаланс може да започне веднага след преяждане и да продължи няколко часа. При такива неприятни ситуации може да вземете пробиотик за облекчаване раздразнената чревна система.

  1. ФЛОРА 10 капсули ABOPharma
    10.93 лв.

Причини за преяждане

жена яде еклер седнала на дивана

Психологическа нагласа

Доста често се забравя, че грижата за тялото не се изчерпва единствено с внимание към физическата форма. Менталното здраве е също толкова важно, колкото и физическото. Ако не му се обръща внимание, то съзнателно или несъзнателно можете да доведе до придобиване на нездравословни навици. Преяждането не винаги е следствие от лакомия. То може да е отражение на погрешна психологическа нагласа.

Хранене от стрес

Една от най-честите причини за преяждане е базирана на нервна почва. Също както при злоупотребата с цигари или алкохол, храненето може да се превърне в зависимост. В някои случаи то изглежда като безобидно решение за овладяване на стреса. В други обаче може да се превърне в зависимост, според която съзнанието ви определя храната като защитен механизъм в стресови ситуации. Тази нагласа изважда извън контрол нормалните хранителни навици и е предпоставка за преяждане.

Депресивни мисли

Това е много сериозен и тежък проблем, който се среща при хора, поддаващи се на преяждане. Депресията, може да бъде първоизточник на неконтролируемото хранене. От изключително важно значение е да обръщате внимание на депресивните мисли и съзнателно да се стремите да контролирате консумацията на излишна храна. При нужда не се колебайте да потърсите професионална лекарска помощ.

Небалансирана диета

Преяждането е свързано със системно водене на нездравословен начин на живот. То е отличителен знак за това, че нещо в отношението ви към храната не е наред.

  • Хранене на крак

Ако често се случва да нямате време да се храните регулярно, то сигурно си мислите, че похапването на крак е добро решение. За съжаление, колкото и удобно да изглежда, бързото хранене навън носи само негативи. Често се храните така, когато нямате време за редовна закуска, обяд или вечеря и това обърква метаболизма.

  • Хранене от скука

Преяждането не винаги е породено от вътрешна нужда да запълните празнина в себе си или от липса на време. Храненето от скука може да се забележи при някои бивши пушачи, които си търсят с какво да заменят един лош навик с друг. Скуката, запълнена с похапване, натоварва организма, тъй като то е несистемно и неконтролируемо.

  • Неправилно захранване след диета

Диетите и режимите обикновено целят намаляване на теглото и пречистване на организма. При всички случаи те не само трябва да се изпълняват с внимание, но и след приключването им да се подходи към захранването с нужната доза отговорност. Основна грешка, която може да доведе до сериозен здравословен проблем, е невниманието при захранване. 

Преяждане по празниците

маса с хранаРазбира се, събирането по празници е една от най-големите причини за преяждане. Често в такива моменти е рядкост някой да има контрол над количеството, което ще изяде, но е важно да се помъчите да не прекрачвате допустимите граници.

Прекаляване с алкохола и газирани напитки

На празнични събития не само храната е в изобилие, но и алкохолните напитки. Смесването им води до по-сериозни симптоми на пренатоварване на храносмилателната система. Прекаляването с алкохол в комбинация с обилно ядене е честа причина за поява на повечето симптоми при преяждане като хълцане, киселини, газове, стомашни болки и др. Най-неприятното в случая е, преяждането в комбинация с неподходящи питиета се оказва изключително предизвикателство за черния дроб. През него преминават почти 100% от приетите в организма ни вещества и когато се претовари, е възможно да настъпят здравословни отклонения.

Можете да подпомогнете естествените детоксикиращи процеси в тялото, като приемате хранителни детокс добавки. А ако искате да научите повече за това как и защо е редно да спазваме детоксикиращ режим за черния дроб, прочетете статията ни по темата.

Надяваме се, че тази статия вие е послужила добре и вече знаете кои са основните причини за преяждането. Ако забележите, че преяждате по-често от обикновено и губите контрол над хранителните си навици, се запитайте дали това не е знак за по-сериозен проблем, за който тялото иска да ви сигнализира. За да се запознаете с повече теми, свързани с поддържането на здравословен начин на живот, посетете блога ни.