жена държи фигура на черен дроб

Черният дроб е вторият най-голям орган в човешкото тяло след кожата. И със сигурност заслужава почести заради изключителната работа, която извършва в името на това да поддържа баланса в организма. Скътан в дясната страна на коремната кухина, този орган с големина на топка съдържа в себе си 13% от кръвта в тялото и играе незаменима роля в обработката на хранителните вещества и изхвърлянето на вредните токсини.

В следващите редове ще споделим с вас до какви изводи са стигнали най-новите проучвания в сферата на здравословното хранене и грижата за черния дроб. Целта ни е да ви запознаем с митовете и истините около процеса, наречен детоксикация на черен дроб. В края на статията ще имате информиран поглед върху темата и ще можете да вземете най-доброто решение за своето тяло. Преди това може да прочетете друг наш материал от блога, който прави чудесно въведение в темата за детоксикацията и ползите от нея.

Какво представлява детоксикацията на черния дроб

През последните години в света на здравословните практики се бе наложило схващането, че черният дроб има нужда от регулярно прочистване, за да изпълнява добре своите функции в тялото. Появиха се множество режими, в които основен фокус бе детоксикацията - елиминиране на всички токсини от жизненоважния орган. Препоръчителни се оказаха сокови режими, прочистване със зехтин и лимонов сок, както и препоръки за прием на разнообразни билкови отвари. Лекари от различни поприща негодуваха срещу подобен тип самолечения, които са със спорен ефект и често водещи до влошаване на съществуващи здравословни проблеми, както и поява на нови.

Към днешна дата препоръката на Световната здравна организация (СЗО) е да се избягват всички агресивни и стресиращи организма процедури. Детоксикацията на тялото е холистичен процес, който трябва да се прави по щадящ за тялото и психиката начин. По-нататък в статията ще изброим и кои са основните 12 начина за детоксикация на черния дроб, препоръчвани от специалисти в областта на нутриционистиката. Преди това, нека видим дали реално имате нужда от прочистване.

Нужда от детоксикация на черния дроб - кои са симптомите?

жена е легнала пред компютъра си

Ако не страдате от доказано заболяване на черния дроб като цироза и фиброза, хроничен хепатит, чернодробна недостатъчност и др., то се счита, че нямате сериозни нарушения в работата на органа. При хора без подобни придружаващи заболявания могат да се наблюдават признаци на претоварване на черния дроб в следствие на прекомерен прием на алкохол и вредни храни.

Най-често симптоми за натоварен черен дроб могат да бъдат:

  • Цялостно неразположение и хронична умора;
  • Пожълтяване на бялата видима част от очната ябълка;
  • Потъмняване на урината;
  • Поява на акне или розацея (което не е следствие от хормонални промени в организма);
  • Прекомерно изпотяване;
  • Засилена тревожност, паник атаки и/или депресия.

При всички случаи е важно да имате предвид, че неблагоприятните състояния могат да се дължат и на други промени и нарушения в работата на организма.

Какво натоварва черния дроб

Съвременният начин на живот до голяма степен допринася за претоварването и увреждането на черния дроб. Ето кои са основните вредни навици, застрашаващи правилното функциониране на така важния орган:

  • Ежедневен стрес;
  • Честа и прекомерна консумация на алкохол;
  • Тютюнопушене;
  • Употреба на наркотични вещества;
  • Прием на стероиди;
  • Консумация на храни, богати на „лоши“ мазнини и прости въглехидрати;
  • Лишаване от ежедневна физическа активност.

12 начина за детоксикация на черния дроб, които няма да ви навредят

Още в началото на статията заявихме своята позиция по въпроса кои са вредните начини за прочистване на черния дроб. Водим се по препоръките на СЗО и ще ви дадем кратък наръчник за щадящо и ефикасно подпомагане на правилната функция на жизненоважния орган. Без режими на сокове, без очистващи процедури със зехтин, без вреди за здравето. Ето какво съветват специалистите:

1. Периодично гладуване (Fasting)

Самопочистващият се механизъм на тялото, наречен автофагия, носи на биолога Йошинори Осуми Нобелова награда. Той открива, че гладът в рамките на определен брой часове в денонощието задейства „самоизяждащия“ се процес в организма, посредством който клетките унищожават своите болни и слаби звена. По този начин тялото буквално се самолекува и детоксикира.

Най-общо казано, периодичното гладуване (fasting) е модел на хранене, който включва прозорец от 4, 6 или 8 часа, по време на който може да се храните, и прозорец от 20, 18 или 16 часа, в който не консумирате никаква храна освен вода, неподсладени чай и кафе. Часовете, в които приемате и ограничавате храната, се определят най-вече от годините ви. Така за хора между 35 - 45-годишна възраст се препоръчват 16 часа глад и 8 часа време, в което могат да се хранят нормално (примерно първо хранене за деня в 10:00 сутринта и последно в 18:00 вечерта). С увеличаването на възрастта се препоръчва прозорецът на гладуване постепенно да се увеличава.

2. Балансиран режим на хранене

Независимо дали спазвате периодично гладуване като модел на хранене, или не, препоръката за консумиране на естествени и здравословно приготвени храни остава в сила. Ограничаването на пакетирани, сладки и пресолени продукти е постулат в сферата на полезните хранителни навици. Много е важно с храната да приемате и достатъчно количество пробиотици, които да поддържат чревната флора и храносмилателната система в добра форма. Това се отразява изключително благоприятно и на функцията на черния дроб.

3. Прием на определени билки, подправки и растения

жена пие кафе на дивана

Съществуват билки, широко използвани в готварската и лечебната култура на Средиземноморието и Ориента, които нутриционистите препоръчват горещо. Става дума за ароматните розмарин и риган, както и за парливите, но толкова благоуханни, джинджифил и канела. И четирите растителни продукта са известни със своите противовъзпалителни, имунностимулиращи и прочистващи от токсините свойства. Добавяйте ги възможно най-често в ястията и напитките си, за да се радвате на благотворното им въздействие. Детоксикацията на черния дроб зависи от поддържането на здравето във върховна форма, затова предлагаме като вариант и допълнителен прием на добавки за имунната система.

4. Прием на достатъчно количество вода

Няма две мнения по въпроса, свързан с приема на вода - ако искате да се радвате на жизнено, здраво и добре функциониращо тяло, хидратацията е най-добрата детоксикация. С помощта на водата и естествените отделителни процеси ще изведете от тялото си всички ненужни вещества.

В интернет има начини да изчислите колко вода е нужно да изпивате в зависимост от теглото ви. Съветът ни е нито да намалявате драстично, нито да увеличавате прекомерно препоръчителния прием. И двата случая е възможно да се нанесете повече вреда отколкото полза.

5. Сутрешен ритуал с топла вода и лимон

Тази комбинация е добре позната на хората, които се интересуват от лесни и достъпни практики за поддържане на добро здраве и оптимално тегло. Чаша с топла вода, в която сте изтискали половин лимон, се изпива сутрин на гладно. Това ще задвижи храносмилателната ви система и ще стимулира естествената детоксикация на черния дроб. Освен това, ще балансирате pH-то в организма и ще наситите тялото си с необходимото количество калий, необходимо за поддържане на доброто състояние на сърцето и мозъка.

6. Ограничаване на алкохола

Прекомерната консумация на алкохол е сред основните фактори, натоварващи черния дроб. Преработката на алкохола отнема усилия и време на органа, които се удвояват с всяко допълнително питие. Наслаждавайте се на любимата си алкохолна напитка в умерени граници - за мъже това са до максимум две чаши на ден, а за жени се препоръчва не повече от една.

7. Не посягайте към наркотични вещества

Леки или тежки, стимулиращите вещества са токсични за човешкото тяло. Овладейте изкушението да опитате нещо ново или да си доставите познато приятно усещане посредством наркотици, ако искате да запазите здравето си. Възстановяването на сърцето, бъбреците и черния дроб след употреба на упойващи вещества е дълъг и тежък процес, а пораженията, нанесени на организма, остават завинаги.

8. Не прекалявайте с някои медикаменти

Знаете ли, че почти 100% от лекарствата, които приемаме, се обработват от черния дроб? Това означава, че без да съзнаваме ние буквално атакуваме органа с химия, предназначена да лекува различни леки до тежки състояния. Страничните действия на медикаментите не са за подценяване и е добре да бъдете съзнателни, когато ги употребявате.

Бъдете внимателни с продължителния прием на антибиотици и парацетамол, както и на контрацептиви и анаболни стереоиди. В случай, че дълго време сте пили силни лекарства, лекарите съветват да правите контролни изследвания на чернодробните ензими.

9. Поддържайте здравословно тегло

гири и шише вода

Наднорменото тегло води след себе си куп неприятни последствия. В световен мащаб затлъстяването се превръща в заплаха за все повече възрастови групи, като децата се нареждат сред най-засегнатите. Високото кръвно, високият холестерол и инсулиновата резистентност са свързани с работата на черния дроб. Състоянието на организма може рязко да се подобри или влоши в зависимост от поддържаните килограми, затова не пренебрегвайте показателите на кантара.

10. Не пренебрегвайте физическите упражнения

Движението е живот! Тази фраза може да бъде сложена на видно място във всеки дом и офис, където заседяването се е превърнало в част от ежедневието. Дори една 40-минутна разходка може значително да подобри храносмилането, да намали стреса и да помогне за естествената детоксикация на черния дроб. Редовните физически упражнения улесняват изхвърлянето на мастноразтворимите токсини от черния дроб и възвръщат баланса в тялото на всички нива - физиологично и ментално.

11. Приемайте хранителни добавки

С напредването на възрастта тялото започва да губи част от естествените си способности да усвоява полезните вещества от храната, както и да преработва успешно ненужните. Това е естествен процес, свързан със стареенето. Нашата задача е да помогнем на организма да се справи с всичко, което се изисква от него на дневна база, като по този начин подобрим здравето си и удължим живота си.

Приемът на хранителни добавки не бива да бъде тема табу за никого. Множество световни лаборатории с патенти и добра репутация създават продукти, които са за възвръщане на чревния баланс на тялото, за повишаване на имунитета и  за справяне с детоксикацията.

  1. WAYA FORTE BIOTIC капсули MEDIS
    12.96 лв.

12. Татуирайте се в стерилно и доказано студио

Смята се, че висококачествените мастила за татуиране не вредят на черния дроб и бъбреците. Въпреки това има възможност от сериозно инфектиране и заразяване с хепатит, ако условията на студиото, в което се прави татуировката, не са безупречни. Бъдете изключително придвирчиви и внимателни, когато избирате кой и къде ще ви татуира.

Ако искате да научите още ценна информация за това как да поддържате здравето си в оптимална форма, следете нашия блог. Статиите, които споделяме с вас, са източник на безценна информация, съгласувана с последните медицински тенденции и проучвания.