жена със слушалки държи бутилка със сок

В днешно време все повече хора живеят забързано и динамично и често здравословният начин на живот остава на заден план. Здравият организъм е чист организъм, а детоксикацията е най-добрият начин да бъде изчистен отвътре – навън. Все по-голямото количество токсини, намиращи се в храните, които консумираме, както и във въздуха, който дишаме, правят пречистването на тялото по-важна задача откогато и да е било.

Токсините, които ежедневно навлизат в организма, било то чрез храната, въздуха или водата, правят имунната система уязвима. Това предразполага към поява на проблеми с теглото, към автоимунни и сърдечно-съдови заболявания, както и към диабет. За да се предпазите възможно най-ефикасно и да позволите на тялото си да функционира правилно, е важно да му помагате при пречистването от токсините, натрупани в него. Има много неща, свързани с ежедневните ни навици, които можете да промените.

Пречистването на организма е необходима предпазна мярка, с която тялото елиминира вредни пестициди, хормонални препарати и хербициди, съдържащи се продуктите на хранителната индустрия. Детоксикацията и пречистването на организма се различават по това, че при детоксикацията се набляга на прием на повече течности и се ограничава консумацията на храни.

Какво представляват токсините?

Токсините са навсякъде. Могат да бъдат във всяка вредна субстанция, която поглъщате или вдишвате. Има както изкуствено създадени, така и натурално срещащи се в природата токсини. От алкохола и цигарите до арсен, живак и цианид, тялото бива бомбардирано с токсини ежедневно.

Признаци за токсично претоварване са :

  • Подуване на корема, газове и запек;
  • Постоянно чувство на умора и тежест;
  • Хормонален дисбаланс;
  • Болки в ставите и сухожилията и мускулна слабост;
  • Главоболие, гадене;
  • Често боледуване;
  • Натрупани мазнини в корема;
  • Кожни проблеми, чупливи нокти и коса;
  • Неконтролируем апетит за вредна храна;
  • Раздразнителност и чести промени в настроението.

Какво е детоксикация?

Човешкото тяло е изумително само по себе си. Всеки притежава механизъм, проектиран да се справя с токсините по естествен начин. Може да подпомогнете детокс процеса, като пиете повече течности като вода, неподсладени чайове и смутита на основата на плодове или зеленчуци. Пречистването на организма със сокове и смутита трае между 3 и 21 дни, като тези напитки могат да заменят някои хранения през деня.

Важно е да отбележим, че не трябва да се залага само и единствено на течности, тъй като това ще доведе до критична липса на протеини и мазнини в организма. Може да ги комбинирате с някоя от следващите сфери на детоксикация за успешен резултат.

Съществуват и други методи за детокс, като например:

  • Ограничаване на определени храни или хранителни групи;
  • Ограничаване на алкохола;
  • Диета с високо съдържание на фибри;
  • Включване на двигателни активности;
  • Намаляване на стреса и фокусиране върху положителни неща;
  • Правилно захранване след детокс.

Какво помага при детоксикация

плодове и бутилка смути

Смяната на зимния с пролетния сезон е чудесен момент за детоксикация. Този преходен период е свързан с подготовка на тялото за промяната в температурите, за повече физическа активност и за желанието да влезете във форма за лятото. Освен това на пазара отново имате достъп до свежи и пресни продукти, които ще ви помогнат за ефективното пречистване.

Едни от продуктите, които ще ви помогнат в това начинание, са:

  • Лимон – топла вода с парченца пресен лимон или изстискан лимонов сок е чудесна детоксикираща напитка. Тя помага за активирането на храносмилането рано сутрин, както и за пречистване след преяждане. Топлата вода допълва водния баланс и спомага перисталтиката, а витамин С и антиоксидантите в лимоновия сок спомагат функцията на черния дроб;
  • Крес – това растение съдържа витамини А, С, D, Е, К и е изключително подходящ за пролетно пречистване;
  • Целина – тя е богата на витамин С, Е и каротин, както и магнезий, цинк, калций и калий. Тези елементи нормализират метаболитните процеси в тялото ни и извеждат излишната вода от него;
  • Джинджифил – той не само помага за детокса, но и за разделянето с излишните килограми. Стимулира храносмилането и намалява възпаленията;
  • Артишок - зеленчукът е пръв приятел на черния дроб и може да ни бъде от полза, ако го включваме периодично в менюто си. При пречистващи режими може да разчитате на неговите отлични антиоксидантни качества. Артишокът ще ви осигури мощна доза силимарин и цинарин и е на първа линия в борбата с мазнините и елиминирането на токсините;
  • Водорасли - отдавна известни в Азия, морските зеленчуци съдържат калий и йод, но също така служат като катализатор на чернодробната функция. Специалистите са на мнение, че подсилват детокса по естествен път и са една от най-използваните храни за пречистване на тялото и поддържане на здравословен начин на живот;
  • Авокадо - съдържа мононенаситени мазнини, които придават усещане за ситост, но и се усвояват много добре от тялото. Авокадото е витаминозна бомба. В него има фолиева киселина плюс много калций, фосфор, калий, желязо, сяра, мед, натрий, магнезий, кобалт, манган и хлор;
  • Канела - тази подправка е не само една от любимите на много от нас, но също така е заредена с желязо, калций и манган, които помагат на тялото ви да обработва мастни киселини и държи кръвната захар в норма.

Основни ползи от детоксикацията

1.Пречистване на черния дроб

Този орган отговаря за баланса на хормоните. Ако пиете от пластмасови бутилки или хапвате маргарин, то по всяка вероятност имате натрупан ксеноестроген (съединение, което е синтетично и по свойства се доближава до хормона естроген). Това повишава и риска от заболяване от рак. Тук се включва и черният дроб, чиято задача е да пречисти тези псевдо хормони от тялото, за да може то да функционира нормално.

Съществуват качествени и ефикасни хранителни добавки за детоксикиране и повишаване на естествената имунна защита на организма, с чиято помощ ще възвърнете постепенно баланса в тялото си. Чрез пречистването на черен дроб спомагате за покачването на енергийните нива, за оптималната работа на сърдечно-съдовата система, както и за производството на добър холестерол. В тази статия може да научите повече за начините за детоксикация на черния дроб.

2.Намаляване на възпаленията

Възпалението е начин тялото ви да покаже, че се бори срещу вреди като наранявания, инфекции и токсини. То е част от присъщия за организма имунен отговор. Когато тялото ви регистрира увреждане на клетките, започва да отделя химикали, с които предизвика реакция от вашата имунна система, чиято роля е да ви защити. Основната цел на възпалението е да ви предпази от вредни нашественици и да насърчи бързото заздравяване и възстановяване.

Един от най-сигурните начини да създадете добра среда за развитие на благоприятни за тялото ви бактерии и агенти, които успешно да потушават възпаления и потенциално опасни състояния в организма, е приемът на пробиотици - като WAYA FORTE капсулите. Тек ще ви помогнат за по-бързо възстановяване при инфекции.

  1. WAYA FORTE BIOTIC капсули MEDIS
    12.96 лв.

3.Намаляване на теглото

жена държи бутилки със смути

Детоксът не е задължително да се прави с цел отслабване, въпреки че често се постига и този ефект. Много хора го изпълняват за здраве и тонус. Контролът върху калориите все още остава най-ефективният подход за намаляване на теглото. Фастингът и пречистването след преяждане могат да помогнат за ограничаване на количеството приети калории, което често води до загуба на тегло. В случая е от особена важност да поддържате на чревната си флора в добро състояние, като това се случва с приема на пробиотици. За целта може да използвате Flora 10 под формата на капсули. Това е висококачествен пробиотик, който ще ви помогне да се справите със стомашно-чревния баланс.

В допълнение, повечето детокс диети са краткотрайни (по-малко от две седмици) и водят до загуба на тегло вследствие на задържаната вода. Загубата на мазнини изисква много повече време и постоянство.

  1. ФЛОРА 10 капсули ABOPharma
    10.93 лв.

4.Хубава и здрава кожа

Кожата е един от първите органи, който реагира на токсините, които приемате чрез храна или от външната среда. Ако кожата ви е с неравен тен и петна, лесно раздразнима и склонна към възпаления и акне, това е сигнал, че имате нужда да детоксикирате тялото си. Чрез детокс подобрявате работата на черния дроб и храносмилателния тракт и това оказва моментално влияние върху здравето и вида на кожата. Един от начините за справяне с проблема е приемът на качествени хранителни добавки за кожа, които да улеснят детоксикиращите процеси. 

5.Засилва се имунната система

Имунната система е защитен механизъм срещу външни влияния, вируси и бактерии. Когато обаче енергийните ресурси са насочени да балансират работата на различни системи и органи, имунната система започва да отслабва. Детоксикацията помага да подсилите имунитета, за да може организмът ви да реагира адекватно на различни външни атаки. Уместно е да помогнете на тялото си в това начинание, като го подсилите с хранителни добавки за имунна система, които подсилват естествените защитни и детоксикиращи процеси.

Телата не функционират добре, когато са претоварени с токсини. Трудна подвижност на ставите, сънливост, постоянна преумора, главоболие и проблеми с храносмилането са едни от най-честите оплаквания. Тялото жадува за здраве и енергичност, но начинът на живот може да затрудни постигането на тази цел. Детокс програмите могат да са вашето спасение, защото адресират някои основни здравословни и психически проблеми. С тяхна помощ ще изградите положителни хранителни навици и ще преоткриете радостта от доброто здраве.

Ако искате да получите още безценни знания и съвети по важни теми, свързани със здравето, не пропускайте да следите статиите в блога ни.