ръка с малък гущер на един от пръстите

Гъбичките по ноктите се срещат по-често отколкото може да предположите. В един или друг етап от живота си почти всеки човек се сблъсква с тях, независимо дали в по-лека, или в по-тежка форма. Те могат да засегнат както ноктите на ръцете, така и тези на краката.

Първият признак за поява на гъбички по ноктите е образуването на бели или жълтеникави петна на повърхността на нокътната плочка. Колкото по-надълбоко достигат гъбичките, толкова по-видимо обезцветяване, потъмняване, втвърдяване и начупване на нокътя причиняват те.

Ако наличната гъбична инфекция започне да ви създава чувство на дискомфорт е добра идея да посетите лекар, който да ви назначи адекватно лечение. В случаите, в които гъбичките са в лек стадии на развитие, има доказани и достъпни за всеки лекове, които може да опитате.

В следващите редове ще научите всичко за гъбичките по ноктите - какво ги причинява, до какво могат да доведат и как да се отървете от тях.

От какво се получават гъбички по ноктите

Медиците наричат гъбичките по ноктите онихомикоза. Тя е причинена от различни гъби, имащи отношение към човешкото тяло, като Candida, Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes или Epidermophyton floccosum. Онихомикозата засяга ноктите на ръцете и на краката, като може да се появи на различни места по и под нокътя.

Гъбичките по ноктите, в зависимост от степента си на разпространение, могат да доведат до силен дискомфорт - болка и разрушаване на нокътната плочка, които са в състояние да възпрепятстват множество ежедневни човешки дейности.

Добре е да имате предвид, че допреди няколко десетилетия гъбичките по ноктите са се възприемали предимно като козметичен дефект, а не като заболяване. Днес онихомикозата може да се диагностицира отрано и да бъде успешно лекувана с цел възстановяване на естетичния вид на ръцете и краката, както и подобряване качеството на живот.

Предразполагащи фактори за образуване на гъбички по ноктите могат да бъдат:

жена в костюм за плуване стои права на басейна

  • Семейна предразположеност;
  • Спад в имунната система;
  • Чест прием на антибиотици и кортикостероиди;
  • Наднормено тегло;
  • Прекомерно изпотяване (предимно на краката);
  • Излагане на влажна и нехигиенична среда;
  • Използване на чужди обувки и ръкавици;
  • Носене на неудобни и спарващи краката обувки;
  • Възрастови изменения.

Как да разберем, че имаме гъбички по ноктите

Важно е да се има предвид, че преди да стигнат до ноктите, гъбичките вече са атакували кожата в близост (ръце, крака и пръсти). Може да ги разпознаете по това, че предизвикват сърбеж, пъпчици и зачервяване на участък от кожата. Възможно е да отшумят за известно време или да се излекуват бързо и ефективно с леки медикаменти, но също така и да се окажат упорити и да задълбочат инфекцията, разпространявайки се по нокътните плочки.

Веднъж засегнали ноктите, гъбичките са лесни за разпознаване. Ще установите, че по повърхността на нокътната плочка са се появили характерни бели или бледожълти петна. Налична е цялостна промяна в цвета на един или повече от ноктите на ръцете и краката. При задълбочаване на инфекцията може да се проследи прогресивно потъмняване, удебеляване, начупване и дори отлепяне на нокътя.

Изключително трудно е да не забележите появата на гъбички по и под ноктите. Обръщайте внимание на всяка анормална промяна във външния им вид, особено ако е придружена с кожни оплаквания в областта.

Опасни ли са гъбичките по ноктите

Краткият отговор на този въпрос е не. Гъбичките по ноктите не застрашават живота, но могат сериозно да повлияят на качеството му.

Обикновено се смята, че грозните и болни нокти по краката и ръцете на хората са просто козметичен дефект. Той се забелязва най-често през топлите месеци от годината, когато отворените обувки разкриват наличната гъбична инфекция.

При дамите тя се регистрира по-трудно, заради навика маникюрът и педикюрът да се оцветяват с лак за нокти. Тази практика не само не подобрява състоянието на ноктите, но може и да го влоши. Запечатването на нокътната плочка с козметичния продукт ограничава възможността на ноктите да дишат и създава предпоставка за задълбочаване на инфекцията.

При нелекуване на гъбичките по ноктите и влошаване на състоянието им може да се стигне до отлепяне и падане на нокътна плочка. Още по-неприятни последици може да има, ако инфекцията се разпространи по повече от един нокът.

С възрастта състоянието се задълбочава и започва да възпрепятства нормални ежедневни дейности като ходене и работа с ръце.

Как се диагностицират гъбички по ноктите

лекар разпитва мъж за проблемите му в кабинета си

Задължително посредством хистологични и микробиологични изследвания. От самия нокът се взима достатъчно материал, който да бъде лабораторно изследван.

Има случаи, в които лекарите не назначават допълнително тестване, поради лесното диагностициране на гъбичната инфекция само с преглед.

Съществуват няколко основни видове гъбички по ноктите

Делението на гъбичките, паразитиращи по ноктите, е следното:

  1. Дерматофити

    Най-често заразяването с тях се случва при ходене на босо на публични мокри и влажни места като басейни, сауни, фитнеси и нехигиенични козметични салони.
  2. Дрожди

    Този тип гъбички се размножават предимно под ноктите. Те са често срещани при хора, практикуващи професии, които изискват носене на гумени ръкавици и често мокрене на ръцете - поддържащи чистотата работници, готвачи и лекари.
  3. Плесени.

    Има възможност за заразяване с този тип гъбички при бос контакт с почва.

С какви други състояния могат да се объркат гъбичките по ноктите

Редно е да се вземе проба от засегнатите нокти в случай, че има съмнение за:

  • Екзема;
  • Ониходистрофия при псориазис;
  • Бактериална инфекция.

При тези заболявания измененията по засегнатата кожа или нокътна плочка се появяват едновременно на няколко места. При гъбичната инфекция разпространението става постепенно - първо е засегнат един нокът, след време друг и т.н.

Как да се отървем от гъбичките по ноктите

Лечението на гъбички по ноктите изисква търпение, тъй като този тип инфекция е доста упорита. В следващите редове ще научите кои са основните методи за справяне със състоянието.

Лечение в домашни условия

Според някои хора гъбичките по ноктите могат да се излекуват с домашни лечебни средства, стига да са все още в съвсем начален стадий. Като подходящи за третиране храни и леки медикаменти се препоръчват:

  • Ябълков оцет заради високата си киселинност, която може да въздейства на гъбичните микроорганизми. С напоен тампон памук се притиска засегнатото място за поне час.
  • Екстракт от чаено дърво заради неговите антисептични свойства. Памучен тампон се напоява с 2-3 капки от течността и се втрива добре върху нокътя.
  • Йод заради всеизвестните му дезинфекциращи свойства. Сутрин и вечер се намазват засегнатите участъци с йод, като е възможно да се усети парене и щипене.
  • Чесън заради неговите добре познати антибиотични свойства. С вътрешната част на чеснова скилидка се натрива болният участък от нокътя. Престоява 20 минути, след което се изплаква.

Медицинска локална терапия

След консултация с лекар и направени микробиологични изследвания може да се премине към назначаване на локална терапия. Антимикотичните препарати могат да са под формата на кремове, спрейове, мехлеми и дори лакове за нокти. Обикновено съдържат активни вещества като тербинафин, кетоконазол и др.

Към този момент на пазара има няколко изключително добри локални медикаменти за лечение на гъбички по ноктите:

  • EXODERIL лак за нокти 2 в 1 има освен терапевтичен, така също и изсветляващ ефект, благодарение на който гъбичките са по-трудно забележими за невъоръженото око. След нанасяне с четката продуктът прониква в дълбочина в нокътната плочка и прави средата неблагоприятна за развитието на патогените.

  1. ЕКЗОДЕРИЛ лак 2 в 1
    24.55 лв.

  • ЕКЗОДЕРИЛ Макси Лак 5% е по-силният вариант лак за нокти, който действа успешно срещу дрожди, кожни гъбички и плесени. Трябва да се използва само ако е засегната горната половина или страните на нокътя. Активното вещество в медикамента е аморолфин, който предотвратява растежа на гъбички и ги убива.

  1. ЕКЗОДЕРИЛ Макси Лак 5%
    Специална цена 31.46 лв. 33.47 лв.

  • ФУНГИТЕР 5% лечебен лак за нокти действа на същия принцип, като залага на активната съставка аморолфин, принадлежаща към групата лекарства, известни като антимикотици. Продуктът е с доказано действие в лечението на гъбични инфекции на ноктите.

  1. ФУНГИТЕР лак за нокти FORTEX
    Специална цена 25.52 лв. 30.76 лв.

Локалното лечение често е придружаващо основната перорална терапия, тъй като то третира инфекцията в ограничени параметри.

Медицинска перорална терапия

Медикаментите, предназначени за прием през уста, осигуряват цялостно и по-надеждно лекуване на гъбичната инфекция. Препоръчително е предписаното лекарство да се пие дълго време (докато заболелият нокът не израсте напълно, заменен от здрава нокътна плочка). Пероралните препарати обикновено съдържат итраконазол, флуконазол и други активни вещества.

Хирургична намеса

В някои случаи, когато гъбичната инфекция се е задълбочила, е необходимо хирургично отстраняване на заболелия нокът. Това е крайна мярка, до която може и да не се стигне, ако са взети навременни мерки.

6 основни съвета за предпазване от поява на гъбички по ноктите

женски ходила повдигнати напръсти

За да предотвратите появата (или повторната поява) на гъбички по ноктите, е важно да се съобразявате с някои основни неща:

  1. Избягвайте мокри и влажни места

    Басейните, сауните, спа центровете, обществените бани и фитнеси са рискови места за развитие на гъбични инфекции от различен вид. При желание да посетите подобен обект, предварително проучете степента на хигиена, която се поддържа там.
  2. Поддържайте ръцете, стъпалата и ноктите си сухи

    След баня подсушавайте пръстите и междупръстията много внимателно. Ако краката ви са се изпотили, възможно най-скоро сменете чорапите или чорапогащника си. Според някои препоръки чорапите трябва да се сменят поне два пъти на ден, особено след продължително ходене, спорт или стресова ситуация.
  3. Използвайте пудра за крака или антимикотичен спрей

    Можете да разчитате на добър фармацевтичен продукт, който да поддържа стъпалата ви сухи и защитени от микроорганизми.
    1. ФУНГИ СПРЕЙ за крака
      11.45 лв.

  4. Спазвайте лична хигиена

    Не споделяйте обувки, бельо и инструменти за маникюр и педикюр с други хора. Възможно е да предадете или да се заразите с гъбички.
  5. Носете удобни и качествени обувки

    При употреба на тесни или прекалено широки обувки, изработени от некачествени материали, е възможно нарушаване на правилната циркулация на кръвта в ходилата, което води до поява на гъбички по ноктите и други здравословни проблеми.
  6. Поддържайте имунитета си

    Доказано е, че гъбичните инфекции засягат предимно хора с временно или перманентно слаб имунитет. Хранете се здравословно, приемайте хранителни добавки, осигурете си възстановителен сън, движете се ежедневно и опитвайте да държите стреса под контрол.

Вече знаете какво представляват гъбичките по ноктите, какво ги причинява и как може да се справите с тях. Избягвайте потенциално опасни за развитие на гъбични инфекции места и се консултирайте с лекар в случай на поява на анормални образувания и обезцветявания по ноктите на ръцете и краката.

Повече по темите за гъбичките по ноктите на ръцете и гъбичките по ноктите на краката може да прочетете в статиите от блога на Epharm.