ръце държат голямо зелено листо

„Покажи ми ръцете си, за да ти кажа дали си добре!“ Това може да се превърне в здравно мото на всеки от нас, тъй като ръцете са индикатор за множество, протичащи в тялото процеси.

Вътрешното здравословно състояние се отразява на вида на ръцете и най-вече на този на ноктите. Промени в техните цвят и структура сигнализират за настъпили изменения в организма. Понякога причините за влошаване на състоянието на ръцете са предизвикани от вътрешни процеси, друг път са вследствие от развитие и паразитиране на неблагоприятни микроорганизми, дошли от вън.

Гъбичките по ноктите на ръцете представляват вид инфекция, засягаща нокътната плочка на пръстите. В тази статия разказваме повече за същността на гъбичките по ноктите, а тук може да се запознаете с основните симптоми и начини на лечение на гъбичките по ноктите на краката.

В следващите редове ще разгледаме какво представляват гъбичките по ноктите на ръцете, какво ги причинява, какви са симптомите им и как може да се справите с тях.

От какво се получават гъбички по ноктите на ръцете

Нека започнем с назоваване на основните типове гъбички, които могат да причинят онихомикоза (това е медицинското наименование на гъбичната инфекция). Candida, Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes или Epidermophyton flocosum са в основата на появата на гъбички по и под ноктите на ръцете и краката.

3 вида основни вида гъбички по ноктите

Делението на гъбичките, паразитиращи по ноктите, е следното:

  1. Дерматофити

    Най-често заразяването с тях се случва докато ходите на бос крак или докосвате различни повърхности в публични мокри и влажни места като басейни, сауни, спа центрове, фитнес зали и и нехигиенични козметични салони.
  2. Дрожди

    Този тип гъбички се размножават най-често по и под ноктите на ръцете. Хора, практикуващи професии, които изискват носене на гумени ръкавици и често мокрене на ръцете, са най-застрашени.
  3. Плесени

    Има възможност за заразяване с този тип гъбички при бос контакт с почва или без предпазни ръкавици.

Къде и как може да хванете гъбички по ноктите на ръцете

двойки играещи волейбол в малък басейн

Трябва да имате предвид, че благоприятна среда за развитието на гъбички са всички влажни и мокри места. Неслучайно по-голям процент гъбични инфекции се отчита през топлите месеци, когато хората масово започват да посещават басейни, фитнеси, козметични и спа центрове.

Носенето на дебели ръкавици през зимата също се оказва предпоставка за развитие на онихомикоза.

Предлагаме и списък с основните причинители на гъбички по ноктите на ръцете:

  • Прекомерно изпотяване;
  • Излагане на влажна и нехигиенична среда;
  • Използване на чужди инструменти за маникюр;
  • Носене на неудобни и спарващи ръцете ръкавици;
  • Пипане на почва с голи ръце;
  • Възрастови изменения;
  • Семейна предразположеност;
  • Склонност към алергии;
  • Спад в имунната система;
  • Чест прием на антибиотици и кортикостероиди.

Симптоми на гъбичките по ноктите на ръцете

Онихомикозата е лесно различимо състояние на ноктите на ръцете, тъй като се характеризира с появата на анормални оцветявания на нокътната плочка. Ако забележите бели и бледожълти петна по ноктите, то ви съветваме да потърсите мнение от специалист и евентуално подлагане на лека лечебна терапия.

В случай, че не вземете мерки навреме, това обезцветяване на нокътя може да се задълбочи. Колкото по-упорити и нелекувани са гъбичките по ноктите на ръцете, толкова по-разрушителни се оказват с времето. Ноктите може да потъмнеят, да започнат да се рушат (начупване, накъсване, поява на неравности), а в краен стадий да се отлепят и паднат от нокътното легло.

Възможно е още преди да сте видели промени във външния вид на ноктите, да забележите поява на сърбящ обрив и зачервяване по кожата на пръстите. Това са всъщност най-първичните признаци за наличие на гъбична зараза.

Какви опасности крият гъбичките по ноктите на ръцете

Сама по себе си онихомикозата не е животозастрашаващо състояние. И все пак, гъбичките по ноктите, в зависимост от степента си на разпространение, могат да доведат до силен дискомфорт - болка и разрушаване на нокътната плочка, които са в състояние да възпрепятстват множество ежедневни човешки дейности.

Добре е да имате предвид, че до преди няколко десетилетия гъбичките по ноктите са се възприемали предимно като козметичен дефект, а не като заболяване. Днес онихомикозата може да се диагностицира отрано и да бъде успешно лекувана с цел възстановяване на естетичния вид на ръцете и краката, както и подобряване качеството на живот.

Начини за премахване на гъбички по ноктите на ръцете

Когато имате съмнение за развила се гъбична инфекция, но състоянието на ноктите ви не е тревожно, то може да се доверите на локални медикаменти, предлагани в аптечната мрежа. Антимикотичните препарати за външна употреба се предлагат в различни форми - спрейове, кремове и лакове за нокти.

Лесна за употреба локална терапия представляват следните продукти:

  • EXODERIL лак за нокти 2 в 1 има освен терапевтичен, така също и изсветляващ ефект, благодарение на който гъбичките са по-трудно забележими за невъоръженото око. След нанасяне с четката продуктът прониква в дълбочина в нокътната плочка и прави средата неблагоприятна за развитието на патогените.

  1. ЕКЗОДЕРИЛ лак 2 в 1
    24.55 лв.

  • ЕКЗОДЕРИЛ Макси Лак 5% е по-силният вариант лак за нокти, който действа успешно срещу дрожди, кожни гъбички и плесени. Трябва да се използва само ако е засегната горната половина или страните на нокътя. Активното вещество в медикамента е аморолфин, който предотвратява растежа на гъбички и ги убива.

  1. ЕКЗОДЕРИЛ Макси Лак 5%
    Специална цена 31.46 лв. 33.47 лв.

  • ФУНГИТЕР 5% лечебен лак за нокти действа на същия принцип, като залага на активната съставка аморолфин, принадлежаща към групата лекарства, известни като антимикотици. Продуктът е с доказано действие в лечението на гъбични инфекции на ноктите.

  1. ФУНГИТЕР лак за нокти FORTEX
    Специална цена 25.52 лв. 30.76 лв.

Медицинска перорална терапия

Ако гъбичната инфекция се е задълбочила, лекуващият ви лекар може да предпише терапия, в която се набляга на медикаменти за перорален прием. В комбинация с локално лечение това е най-добрият начин за овладяване на упоритите гъбички по ноктите на ръцете.

Хирургична интервенция

В някои случаи, когато гъбичната инфекция се е задълбочила, е необходимо хирургично отстраняване на заболелия нокът. Това е крайна мярка, до която може и да не се стигне, ако сте взели навременни мерки.

8 безценни съвета за предпазване от поява на гъбички по ноктите на ръцете

жена мие ръцете си на мивката

Превенцията е най-добрата защита, затова ви съветваме да съблюдавате ежедневните си навици и дейности с цел предотвратяване развитието на гъбична инфекция.

  1. Не използвайте чужди инструменти за поддръжка на маникюр (нокторезачки, пили и др.)
  2. Когато е възможно и безопасно, извършвайте домакинската си работа без гумени ръкавици. Те запарват ръцете и ноктите и създават влажна среда, подходяща за развитие на микроорганизми.
  3. Посещавайте козметични студиа, спазващи отлична хигиена.
  4. Ограничете доколкото е възможно докосването до повърхности на обществени места като басейни, сауни и спа центрове.
  5. Ако извършвате градинска работа, задължително предпазвайте ръцете си от директен досег с почвата посредством платнени ръкавици.
  6. През зимата използвайте ръкавици от естествени материи и материали, които не запарват (кожа и вълна).
  7. Не приемайте твърде често антибиотици и кортикостероиди, тъй като те дисбалансират средата в организма, което е предпоставка за размножаване на зловредни микроорганизми.
  8. Поддържайте имунитета си със здравословни навици - разнообразно хранене, възстановяващ сън, контрол върху стреса и редовно движение.
  9. Вече знаете какво представляват гъбичките по ноктите, какво ги причинява и как може да се справите с тях. Избягвайте потенциално опасни за развитие на гъбични инфекции места и се консултирайте с лекар в случай на поява на анормални образувания и обезцветявания по ноктите на ръцете и краката.

Вече знаете какво представляват гъбичките по ноктите, какво ги причинява и как може да се справите с тях. Избягвайте потенциално опасни за развитие на гъбични инфекции места и се консултирайте с лекар в случай на поява на анормални образувания и обезцветявания по ноктите на ръцете и краката.

За повече здравни теми четете статиите от блога на Epharm.