краката на жена седнала на плажа

Лятото e коварен сезон за здравето на краката. Топлото време, изпотяването, носенето на неудобни обувки и посещението на влажни и мокри места може да се окажат потенциална опасност за развитие на гъбички по ноктите на краката.

Преди да разберете как да предпазите стъпалата си от гъбична инфекция, запознайте се с основните причини за появата на онихомикоза (медицинското наименование на гъбичките по ноктите) и препоръчителните лечебни терапии в тази статия. А повече за появата и лечението на гъбички по ноктите на ръцете, прочетете тук.

В следващите редове сме ви подготвили информация и съвети, касаещи онихомикозата по краката. Независимо дали в настоящия момент имате оплаквания от гъбички по ноктите на краката, или искате да научите как да се предпазите от тях, в статията ще отговорим на всички въпроси, които ви интересуват.

Как се хващат гъбички по ноктите на краката

Накратко казано - лесно! В един или друг етап от живота си всеки човек може да хване гъбички по ноктите на краката. Най-уязвими са възрастните хора или тези с професии, излагащи ги на продължително изпотяване или работа във влажни условия. Гъбички могат да се появят и в следствие посещение на обществени места за релакс и забавление, в които не се поддържа добра хигиена.

Бактериите, отговорни за развитието на онихомикозата, са Candida, Trychophyton rubrum, Trychophyton mentagrophytes или Epidermophyton flocosum. Гъбичките по ноктите могат да засегнат както ноктите на краката, така и тези на ръцете.

Потенциално опасни места и навици, които могат да доведат до развитие на гъбички по ноктите на краката

Имайки предвид, къде и как най-лесно може да се прихванат гъбички, ще бъдете много по-подготвени и внимателни занапред.

  • Басейни, сауни, спа центрове, фитнеси

    Топлата и влажна среда, характерна за тези обществени места, е отличен развъдник на всякакви бактерии и гъбички.
  • Козметични студиа

    В случай, че хигиената там не е на ниво, е възможно да се заразите с гъбички, докато разкрасявате маникюра и педикюра си.
  • Босо ходене

    В редки случаи се наблюдава развиване на гъбични инфекции след ходене на босо по трева и пръст (обществени паркове и прилежащи към басейни зелени площи).
  • Прекомерно изпотяване

    След тренировка, по време на горещ ден или заради носене на спарващи обувки. Изпотените крака са най-предразположени към гъбична инфекция на ноктите.
  • Неудобни обувки

    Ако носите прекалено тесни или твърде широки обувки, ако височината и формата на обувката не са ви удобни, то кръвообръщението в долната част на краката се нарушава. Това е предпоставка за развитие на гъбички по ноктите на краката.
  • Употреба на чужди обувки или инструменти за поддръжка на педикюр

    Никога не споделяйте свои и не заемайте чужди вещи, чорапи и обувки. Не знаете какво „се крие в тях“.

Други фактори, влияещи на появата на гъбички по ноктите на краката

Изброените по-горе места и навици са само част от предпоставките за развитие на онихомикоза. Някои медикаменти и здравословни навици също могат да се окажат потенциално опасни:

  • Прием на антибиотици и кортикостероиди

    Честият и прекомерен прием на подобен тип лекарства създават нестабилна среда в организма, която предразполага към размножаване на зловредни микроорганизми.
  • Отслабен имунитет

    Лошите хранителни навици, липсата на сън, прекомерният стрес и липсата на движение могат значително да отслабят имунитета на организма и да го направят уязвим на множество вирусни, бактериални и гъбични инфекции.
  • Други заболявания

    Бъдете бдителни за появата на гъбички по ноктите на краката и ръцете, ако страдате от диабет, алергии, автоимунни заболявания или вродена предразположеност към гъбични инфекции.

Симптоми на гъбичките по ноктите на краката

краката на мъж в басейн

Онихомикозата може да бъде хваната в съвсем ранен стадий, ако не пренебрегнете внезапната поява на сърбеж, зачервяване и обсипване със ситни пъпчици на кожен участък в близост до нокът на пръст на крака. Подчертаваме един пръст, тъй като гъбичките обикновено се появяват поетапно на пръстите на краката.

Тези симптоми може да отшумят за известно време или да се излекуват бързо и ефективно с леки медикаменти. В случай, че не им се обърне внимание навреме или се окажат остри и упорити, то е възможно инфекцията да се задълбочи, разпространявайки се по нокътните плочки на пръстите на краката.

Ще разпознаете гъбичките по ноктите на краката по това, че по повърхността на нокътната плочка са се появили характерни бели или бледожълти петна. При задълбочаване на инфекцията може да се проследи и прогресивно потъмняване, удебеляване, начупване и дори отлепяне на нокътя.

Съветът ни е да следите за всяка анормална промяна във външния вид на пръстите и ноктите на краката. Колкото по-отрано хванете развитието на гъбичната инфекция, толкова по-лесно и бързо ще се справите с нея, без да се налага да стигате до сериозно лечение, прием на медикаменти и хирургическа намеса.

Колко опасни могат да бъдат гъбичките по ноктите на краката

Гъбичките по ноктите на краката не са животозастрашаващо здравословно състояние. Онова, което е характерно за тях, е потенциално и осезаемо влошаване на качеството на живот. Освен загрозяване на естетическия вид на стъпалата е възможно и възпрепятстване на извършването на ежедневни дейности.

Гъбичките могат да причинят сериозен дискомфорт по време на ходене, тичане и носене на затворени обувки. Това може да повлияе негативно както във физиологичен, така и в психологичен аспект.

Премахване на гъбички по ноктите на краката

В зависимост от стадия на разпространение гъбичките по ноктите на краката може да създадат известни неразположения. Колкото по-надълбоко проникват в нокътя, толкова по-сериозно го увреждат и лечението може да се проточи с месеци.

Особено внимателни с онихомикозата трябва да бъдат дамите, които редовно поддържат педикюра си, тъй като „запечатването“ на гъбичките под няколко слоя лак/гел лак може да влоши състоянието им. Необходимо е да се погрижите за здравето на ноктите си преди да се подложите на допълнителни разкрасяващи процедури.

В аптечната мрежа се предлагат локални медикаменти за лечение на гъбички по ноктите на краката, които са под формата на лак за нокти:

  • EXODERIL лак за нокти 2 в 1 има освен терапевтичен, така също и изсветляващ ефект, благодарение на който гъбичките са по-трудно забележими за невъоръженото око. След нанасяне с четката продуктът прониква в дълбочина в нокътната плочка и прави средата неблагоприятна за развитието на патогените.

  1. ЕКЗОДЕРИЛ лак 2 в 1
    24.55 лв.

  • ЕКЗОДЕРИЛ Макси Лак 5% е по-силният вариант лак за нокти, който действа успешно срещу дрожди, кожни гъбички и плесени. Трябва да се използва само ако е засегната горната половина или страните на нокътя. Активното вещество в медикамента е аморолфин, който предотвратява растежа на гъбички и ги убива.

  1. ЕКЗОДЕРИЛ Макси Лак 5%
    Специална цена 31.46 лв. 33.47 лв.

  • ФУНГИТЕР 5% лечебен лак за нокти действа на същия принцип, като залага на активната съставка аморолфин, принадлежаща към групата лекарства, известни като антимикотици. Продуктът е с доказано действие в лечението на гъбични инфекции на ноктите.

  1. ФУНГИТЕР лак за нокти FORTEX
    Специална цена 25.52 лв. 30.76 лв.

Когато гъбичната инфекция изисква по-сериозно лечение

лекар пише с химикал в тефтер

Два са методите, с помощта на които всяка по-упорита гъбична инфекция по ноктите на краката може да бъде излекувана:

  1. С перорални медикаменти

    Обикновено се изписват лекарства за прием през устата, когато инфекцията изисква по-сериозно лечение. Препоръчително е предписаното лекарство да се пие дълго време (докато заболелият нокът не израсте напълно, заменен от здрава нокътна плочка). Пероралните препарати обикновено съдържат итраконазол, флуконазол и други активни вещества.
  2. Чрез хирургична намеса

    Когато гъбичките по ноктите на краката са довели нокътната плочка до критично състояние, се налага хирургично отстраняване на заболелия нокът или на част от него. Това е крайна мярка, до която може и да не се стигне, ако сте взели навременни мерки.

Превенцията е най-добрата защита срещу гъбички по ноктите на краката

Ако искате да се предпазите от първична или повторна поява на гъбична инфекция, то трябва да се стремите да спазвате добра лична хигиена, особено когато излагате стъпалата си на потенциални опасности.

За здрави и красиви нокти спазвайте следните препоръки:

  • Посещавайте басейни, сауни и спа центрове, спазващи всички изисквания за поддържане на добра хигиена;
  • Подсушавайте добре стъпалата и междупръстията след баня;
  • Сменяйте чорапите си възможно най-скоро след изпотяване на краката;
  • Носете удобни и качествени обувки;
  • Не използвайте чужди принадлежности и обувки;
  • Поддържайте добър имунитет;
  • Не приемайте безразборно антибиотици и кортикостероиди;
  • При анормална промяна в състоянието на пръстите и ноктите на краката посетете медицинско лице.

В тази статия ви представихме най-важната информация, касаеща гъбичките по ноктите на краката. Грижете се за стъпалата си и не допускайте влошаване на здравословното им състояние. Те ви служат вярно и всекидневно, затова не ги пренебрегвайте.

За още полезни статии на здравна тематика четете блога на ePharm.