Жена с розацея

Розацеята е често срещано кожно заболяване, което причинява зачервяване на лицето и прави много видими кръвоносните съдове. Възможно е да причини и подутини по лицето.

Розацеята засяга хора от всяка възраст и с различен тип кожа, но най-често се среща при жени на средна възраст със светла кожа. За съжаление, все още няма лек за розацеята, но симптомите ѝ могат да бъдат овладявани и контролирани по редица начини - чрез диета, козметика или медикаменти. 

Ако имате розацея, то трябва да знаете, че не сте сами. В днешната статия, ще ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за това кожно състояние. Ще разгледаме видовете розацея, нейните симптоми, причините за нейната поява, както и начините за справяне с проблема. 

Какво представлява розацеята

Както споменахме, розацеята е заболяване на кожата, което е хронично и се  изразява със зачервявания на кожата на лицето или други части на тялото, както и с появява на  различни възпаления и дори подутини. 

Възпалението най-често се появява в централната област на лицето, главно по челото, бузите, брадичката и долната половина на носа, като може да засегне и шията, гърдите и гърба. 

Розацеята не е заразно или инфекциозно заболяване. Основно се изразява с  почервеняване на лицето (от където идва и името ѝ), поява на малки разширени кръвоносни съдове, кисти и червени подутини, подобни на акне, които е възможно да съдържат гной. 

Точната причина за появата на  розацеята не е известна, но се смята, че се дължи на комбинация от гени и фактори на околната среда. 

Няма лек за розацеята, но симптомите ѝ могат да бъдат контролирани с лекарства, козметика и промени в начина на живот.

Какви видове розацея се срещат

Има четири вида розацея, като всеки един се характеризира с определени симптоми. Някои хора страдат и от повече от един вид едновременно.

  • Еритемотелеангиектатична розацея е най-често срещаният вид и се характеризира  със зачервяване на лицето и силно изразени кръвоносни съдове.
  • Друг вид  розацея е папулопустулозна розацея. Тя е свързана с появата на акнеподобни пробиви и често се появява при  жени след тридесетгодишна възраст.
  • Съществува и очна розацея. Нейните симптоми са най-силно изразени в областта на очите.
  • Четвъртият вид розацея е изключително рядък - ринофима. Той е свързан с удебеляване на кожата на носа.  По-често засяга мъже, отколкото жени, и обикновено състоянието е придружено от друг вид розацея. 

От какво се получава розацея

В тази част ще се фокусираме върху една от най-важните точки, а именно розацея - причини за поява.  

Точната причина за появата розацеята все още не е известна, но има няколко основни фактора, за които се смята, че допринасят за развитието на състоянието. Известно е, че розацеята засяга около 1-20% от населението, но доста често възпалителното състояние може да се диагностицира погрешно. Това означава, че вероятно реалната честота е много по-висока. 

Един от най-важните фактори за появата на заболяването е генетичният. Хората, които имат фамилна анамнеза за розацея, са по-склонни към развитието ѝ в даден етап от живота. Розацеята също е по-често срещана при хора със светла кожа, особено при тези от келтски или скандинавски произход.

Смята се, че факторите на околната среда също имат важна роля в развитието на розацея. Слънчевата светлина, вятърът и студеното време могат да активират състоянието. Хората, които прекарват много време на открито и се излагат на неприятни климатични условия, са по-склонни да развият розацея.

Нездравословният начин на живот също може да предизвика появата на розацея или да влоши състоянието. Това включва прекомерна консумация на алкохол, пикантни храни, млечни продукти и кофеин. Стресът и тютюнопушенето също са  фактори, допринасящи за развитието на розацея. 
По-предразположени към розацея са хора:

  • на възраст  между 30-50 години;
  • от женски пол;
  • намиращи се в менопауза;
  • страдащи от тежка форма на акне.

Розацея - симптоми

Жена със симптоми на розацея

Най-силно и често изразени симптоми на розацея са зачервяванията по лицето - бузите, носа, брадичката и челото. В по-редки случаи зачервяванията могат да  се появят по врата, главата, ушите или гърдите. След известен период от време е възможно да забележите спукани кръвоносни съдове върху кожата, които постепенно се увеличат или подуват. Доста често хората с розацея страдат и от дискомфорт в очите като дразнене, зачервяване и болка. 
 
Допълнителни симптоми на розацея могат да бъдат:

  • Усещане за боцкане и парене на кожата;
  • Груба, суха кожа и поява на петна;
  • Подут нос, наподобяващ  луковица;
  • Разширени пори;
  • Спукани кръвоносни съдове на клепачите, придружени от неравности по тях;
  • Проблеми и дискомфорт със зрението.

Ако смятате, че имате розацея, е важно да посетите дерматолог, за да получите правилна диагноза и да започнете навременно лечение. Само за няколко седмици симптомите на розацея могат да се появят, да отшумят или изчезнат напълно, а след това да се появят отново много по-силно изразени.  Затова е необходимо да се погрижите навреме, тъй като има риск зачервяването на лицето и подуването да станат хронични. 

Розацея - лечение

Има различни методи и средства, които могат да облекчат и контролират симптомите на розацея. Без навременни мерки и лечение, състоянието може да се влоши. 

Обикновено се предписва комбинация от лекарства, козметика и промени в ежедневните навици и начина на хранене.

Лекарства

Има няколко вида лекарства, които могат да се използват за лечение на розацея. Те задължително трябва да бъдат предписани от специалист, запознат със състоянието ви. 

Тези лекарства могат да бъдат: 

  • Локални лекарства: те се прилагат върху кожата и включват кремове, гелове и лосиони. Те могат да помогнат за намаляване на възпалението и зачервяването.

  • Перорални лекарства: приемат се през устата и включват антибиотици и перорални противовъзпалителни средства. Те могат да помогнат за намаляване на тежестта на симптомите.

Лазерни терапии

Могат да помогнат за намаляване на зачервяването и възпалението на кожата. Лазерната терапия се назначава от дерматолог. Тя също подпомага намаляването на видимите кръвоносни съдове, като ги свива. 

Промени в начина на живот

Има няколко съществени промени в начина на живот, които трябва да спазвате, за да  контролирате симптомите на розацеята. Те включват:

1. Избягване ключовите за появата на розацея фактори

Такива фактори могат да бъдат излагане на слънце, вятър, студ, горещо време, прекомерен стрес, употреба на алкохол, тютюнопушене и пикантни храни.

2. Спазване на подходяща диета

Ако искате да подобрите състоянието си или да се предпазите от влошаване на симптомите, има някои храни и напитки, които трябва да избягвате. Спазването на здравословна диета е изключително важно.  

Ето кои са хранителните продукти или напитки, които могат да влошат розацеята:

  • млечни продукти като кисело мляко, заквасена сметана и сирене (с изключение на извара);
  • твърд алкохол, включително червено вино, бира и шампанско;
  • шоколад;
  • соев сос;
  • екстракт от мая;
  • патладжани, авокадо, спанак;
  • някои бобови или шушулкови растения;
  • цитрусови плодове, домати, банани, стафиди и смокини;
  • пикантни и горещи храни.

3. Почистване и ежедневна грижа за кожата

Важно е кожата да се почиства нежно, с помощта на мицеларна вода или демакииращо мляко. Избягвайте агресивни почистващи препарати и търкане. Използвайте успокояващи кремове и лосиони, подходящи за вашата кожа. 

4. Защита на кожата

Използвайте слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок. Носете шапка или друго предпазно облекло, когато сте на открито.

5. Избягвайте стреса

Стресът може да влоши розацеята, така че е важно да намерите начини да го управлявате. Запознайте се с различни техники за релаксация като йога и медитация.

Жена полагаща грижи за кожата си

Ако мислите, че може да имате розацея, трябва да се свържете с дерматолог за определяне на точна диагноза, след което да обсъдите най-добрите възможности за лечение. 

Заболяването засяга всеки по различен начин и въпреки че не съществува лек за розацеята, можете да контролирате симптомите, като се опитате да идентифицирате и избягвате потенциалните причинители. 

Трябва да полагате специални грижи за кожата си. Това включва използването на специални продукти като дерматологичните кремове на A-DERMA и ограничаване на излагането на слънце. 

В статията ви разказахме какво представлява и от какво се получава розацея. Спряхме се и на най-основни моменти, свързани със симптомите и лечението на розацея. В нашия блог ще откриете още много полезни статии и интересна информация.