Болки в коляното

Артрозата е дегенеративно ставно заболяване, което засяга милиони хора по света, най-често хора над 50-годишна възраст. Заболяването е широко разпространено -  до 10-15% от населението на различни страни страда от него.

Артрозата е болезнено състояние, което може да причини скованост, подуване и затруднено движение на засегнатата става. В тази публикация ще разгледаме по-подробно какво представлява артрозната болест, кои са нейните симптоми и начини за лечение. Ще обсъдим и защо е важна  ранната диагностика и  проактивното лечение на болестта. 

Останете с нас до края на статията, за да разберете в какво се изразява заболяването, какви са етапите на развитие и как да предотвратите влошаване на състоянието.

Какви са причините за поява на артрозна болест

Важно е да се отбележи, че няма една единствена причина за развитие на артроза. В повечето случаи болестта е резултат от комбинация от фактори като възраст, тегло или генетична предразположеност. Поради това,  потенциалните причинители на артрозна болест сме разделили в следните групи.

Локални причини

Локалните причини са свързани със засегнатите стави. Състоянието на ставите може да се влоши вследствие на редица фактори  като:

  • слаби мускули;
  • вродени заболявания на опорно-двигателния апарат като дисплазия,
  • травматични увреждания на ставните повърхности и костите;
  • наличие на възпалителни процеси в ставата, следствие на артрити;
  • продължително обездвижване;
  • отлагане на кристали в ставите при подагра;
  • наличие на метаболитни заболявания.

Тези причини водят до разрушаване на ставния хрущял и могат да предизвикват артрозни промени в почти всички стави. Поради това е изключително важна навременната консултация със специалист.

Вътрешни фактори

Има и някои вътрешни фактори, които водят до разрушаване на ставите и развитие на артроза. Такива са: 

  • хормонален дисбаланс;
  • дефицит на хормона естроген при жените (това води до намаляване на костната плътност и разрушаването ѝ - остеопороза);
  • захарен диабет;
  • дислипидемия - дисбаланс между “добрия” и “лошия” холестерол;
  • генетична предразположеност;
  • бактериална или вирусна инфекция;
  • нездравословен начин на живот и наднормено тегло.

Външни фактори

Външните фактори, които биха могли да предизвикат появата на артрозна болест, са свързани с начина на живот, движението, работата и т.н. Например наличието на травма или операция на ставите може да причини артроза. Носенето на прекалено тесни или неудобни обувки води до остеоартрит на стъпалото. Ако работата ви е свързана с много ходене, физическо натоварване или дълго стоене на крака, коленните и тазобедрените стави започват да се разрушават и това би могло да доведе до артроза.

Кои хора са по-податливи към артроза 

След като подробно се запознахме с причните за арторзна болест, трябва да отбележим и кои хора са по-склонни към развитие на заболяването.  Както споменахме, артрозата е най-често срещана в напреднала и старческа възраст, а изложени на риск са:

  • Хора, имащи операция на ставите, или водещи начин на живот, който е свързан с повишено физическо натоварване;
  • Възрастни хора - рискът от развитие на артрозна болест се увеличава с напредване на възрастта;
  • Жени над 50-годишна възраст (при жените в напреднала възраст рискът от потенциално развитие на артроза е по-завишен, отколкото при мъжете);
  • Хора с наднормено тегло, страдащи от затлъстяване;
  • Хора с генетична предразположеност към артроза;

Има ли разлика между артроза и артрит

Доста често хората, които страдат от болки в ставите сами си поставят диагноза за артроза или артрит, но тези две заболявания почти винаги  биват бъркани. И двете са свързани с проблеми в ставите и нарушения в хрущялната тъкан, но причините, симптомите, както и методите на лечение са много различни.

А в какво всъщност се изразява разликата между двете заболявания?

Артрозата се определя като старческо заболяване, което с напредването си води до дегенеративни нарушения на хрущялната тъкан. Не е възможно човек да се излекува напълно от артроза. Заболяването протича на вълни, като има обостряне, последвано от период на затишие. Симптоматиката на артрозата може да бъде овладяна в зависимост от стадия, в който се намира. 

Ако не пристъпите към лекарстка помощ, артрозата може много да се влоши и да доведе до силен дискомфрот. Понижава подвижността на ставите и е придружена с постоянна лека до силна болка. При по-тежките случаи болестта може да доведе до инвалидност. 

Затова не бива да пренебрегвате състоянието си и да  отлагате посещението при специалист.  Лекарите в областта ще ви помогнат да овладеете заболяването и  максимално да удължите здравето на ставите си.

От друга страна, артритът е възпалително заболяване, увреждащо една или няколко стави, прилежащите към тях тъкани, връзки, сухожилия и мускули. Често е съпътстващ симптом при наличието на други болести или травми на някои стави. Прочетете статията ни за "Разтегнато сухожилие - какви са симптомите и как се лекува".

Артритът може да бъде излекуван, ако се започне навреме. В някои случаи, той се е развива постепенно, а в други – бързо и рязко. Особеното на това заболяване е, че той може да се разпространи и върху други стави и тъкани или да прерасне в хроничен артрит.

Как се развива артрозна болест - форми и стадии

Ренгенова снмка на артроза

Артрозната болест може да бъде класифицирана по няколко параметъра. На първо място е много важно да отбележим, че съществуват два вида артроза - първична (идиопатична) и вторична.

Първична (идиопатична) артроза:

При този вид артроза причините за развитието не са известни. Тук може да се говори само за рискови фактори, които предразполагат към развитие на заболяването, но не го предизвикват директно. 

Първичната артроза се наблюдава предимно  при хората в напреднала възраст, тъй като при тях се увеличава водното съдържание на ставния хрущял, белтъчните му съставки постепенно започват да губят своите качества и настъпва разрушаване на хрущяла. По-често засегнати са жените.  Предполага се, че начинът на живот, храненето, както и генетичните фактори оказват голямо влияние за развиване на заболяването.

Вторична артроза:

При нея причините за възникването са ясни. Тя може да бъде провокирана от някои болестни състояния, в резултат на които се получава разрушаване на хрущяла на една или повече стави. Най-честите причини за поява на вторична артроза са тези, които изброихме при “Вътрешни фактори”, 

Формите на този вид артроза могат да бъдат:

  • Псориатична;
  • Подагрозна;
  • Ревматоидна;
  • Реактивна (вследвие на бактериална или вирусна инфекция);
  • Посттравматична (след нараняване или операция на ставите, ако лечението е било неуспешно).

В зависимост от обхвата на заболяването и нарушенията на ставния хрущял  артрозата се разделя на: 

  • Локална - засегнати са до 3 стави;
  • Генерализирана - засегнати са повече от 3 стави. 

Етапи на развитие на артрозна болест

Могат да се наблюдават четири етапа на развитие на патология, в зависимост от причините и симптоматиката.  Ето и кои са те:

1. Предполагаема артроза

При този етап на развитие болестта почти не причинява дискомфорт. Ставите остават подвижни, но мускулният апарат е отслабен. Има промени в структурата на хрущяла, които се определят на около 10%. Това е най-леката форма на артроза и не се наблюдава болка.

2. Начален стадии 

Когато болестта се намира в начален стадии, ставите започват да “щракат”, а работата на мускулите постепенно се нарушава. Върху костта се наблюдават първите патологични израстъци - шипове. Този стадии не се характеризира със силно изразена болка, тя е не е силна, но за сметка на това - постоянна. 

3. Умерена артроза

В умерения стадий на артрозата симптоматиката е все по-силно изразена. Налице са отново постоянна болка, силно скъсени или отслабени мускули. Ставите започват да губят своята подвижност, а увреждането на хрущялната тъкан се разпространява и към костта.

4. Тежка артроза

В този случай ставата вече е силно деформирана. Подвижността е много ограничена, мускулите около ставата са силно отслабени и се съкращават лошо. Повече от 60% от хрущяла е увреден, а на костта има големи шипове.  Тежката форма на артроза би могла да доведе до пълно разрушаване на ставата и сериозно увреждане на костта и подвижността.

Артроза - симптоми

Важно е да отбележим, че артрозата е хронично заболяване и се развива постепенно.  Симптомите  се появяват едва когато болестта вече е започнала да засяга ставния хрущял и мускулите. Преди това заболяването често не се забелязва по никакъв начин. Поради тази причина е хубаво да правите профилактични прегледи при специалист, ако попадате в някоя от рисковите групи, споменати по-горе в статията. По този начин можете да се предпазите от развитие на болестта. 

Сред най-често срещаните симптоми на артрозата са:

  1. Болка от много леко до силно изразена – в зависимост от стадия  на заболяването.
    Усилване на болката би могло да настъпи по време на физическа активност – качване на стълби  или клякане. С влошаване на състоянието болка има дори когато човек е в състояние на покой и не се движи.
  2. Пукане при движение.
    Първоначално симптомът  е безшумен. Човек може да  усети  щракането, но не го чува. С  напредване на болестта и преминаване в по-горен стадии, звукът от пукането може да бъде чут и от околните.
  3.  Оток - подуване на околните тъкани.
    Наблюдава се в напредналите стадии на артрозата. Ставата  също е увеличена или деформирана. 
  4. Повишаване на температурата.
  5. Нарушена мобилност.

Този симптом отново се наблюдава в по-напредналите стадии, когато ставният хрущял и ставните повърхности на костите са силно разрушени, а мускулите прекалено отслабени.

Най-често засегнати стави

Двама доктори и ренгенова снимка

Ставите, които първи започват да страдат от артрозна болест, са големите стави, защото носят най-голямо натоварване. 

Има някои видове артроза, които са по-често срещани от други, такива са:

Артроза на коляното 

Този вид артроза се нарича още гонартрозата и представлява увреждане на колянната става. Характеризира се с дискомфорт под капачката на коляното или от вътрешната страна на коляното. С напредването на заболяването движения като сгъване и разгъване на коляното са трудни и почти ограничени. Прочетете статията ни за болките в коленете.

Артроза на пръстите на ръцете

Това е доста често срещан вид артроза и получава наименованието - ризартроза. Характеризира се основно с уголемяване на съчлененията на ръцете и влошаване на тяхната подвижност. Най-често засегнати са ставите на пръстите на ръцете.

Артроза на тазобедрена става 

Нарича се още коксартрозата и се получава в резултат на вродена дисплазия или травма. Възможно е да се усеща дискомфорт при изправяне, дори и без натоварване. Не се забелязва подуване, а болката е умерена.  Ако заболяването премине в по-напреднал стадии е възможно  крайникът (единият или и двата) да се  скъси, което причинява куцане, атрофия на бедрото и седалищните мускули;

Артроза на раменна става 

Артрозата на раменната става - омартроза, възниква  с изхабяване на хрущялите. Разрушителните процеси обхващат костите, образуващи ставата, ставната капсула и ставните връзки.  Наблюдава се наличие и на отоци. Появяват остеофити - шипове, които притискат меките тъкани и е възможно да предизвикат болка и възпаление.

Разберете повече за болките в ставите.

Артроза - лечение 

Както споменахме, пълното излекуване от артрозата е невъзможно, но за сметка на това има терапии, които значително овладяват неприятната симптоматика и се справят със заболяването. Най-добър ефект имат комбинираните подходи, които включват приемане на медикаменти, спазване на диета и упражнения.

Чрез медикаменти

В тази таблица ще видите групите лекарства, които могат да бъдат предписани, както и целите, за които се приемат.

Вид лекарства: За какво помагат: 
Обезболяващи - нестероидни противовъзпалителни средства  Намаляват болката, облекчават възпаленията и отоците.
Хондропротектори (лекарства базирани на глюкозамин и хондроитин) Предотвратят по-силното разрушаване на хрущяла.
Инжекции с хиалуронова киселина  Предотвратяват  триенето в ставите, облекчават на болката и спимагат за  естественото производство на лубрикант. 
Кортикостероиди  Използват се в по-напредналите стадии на заболяването, в случай че обезболяващите лекарства нямат ефект. 

Локално лечение на артроза

Масаж на ръката за локално лечение на артроза

Локалното лечение на артроза  се изразява в третиране на засегнатите стави, чрез мехлеми и компреси на базата на противозапалителни вещества. Такъв мехлем е Ибутоп гел и Ибутоп крем. Препоръчва се нанасянето му чрез масажиращи движения 3-4 пъти дневно. Има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. 

  1. ИБУТОП гел
    10.40 лв.
  2. ИБУТОП крем
    10.40 лв.

Други подходящи локални лечения са физиотерапиите, масажите и гимнастиката. Масажът на засегнатите зони се прави от специалист. Това би помогнало за намаляване на дискомфорта и подобряване на ставните тъкани, както и  възстановяване на нормалната подвижност на съчлененията. 

Двигателната терапия се състои в извършване на редица специални упражнения. Те помагат за раздвижване на мускулите и предотвратяване на тяхното атрофиране. Гимнастиката се  назначава само когато заболяването е в период на ремисия. 

Освен масажи и упражения често се назначава и курс от физиотерапевтични процедури като нагряване, електрофореза, кислородна терапия или лазер. Също се предписват и магнитотерапия, терапия с ударни вълни или ултразвукова терапия.  Полезни са калните бани, минералните, солните и йодно-бромните бани.

Здравословен начин на живот

За лечение на артроза се препоръчва спазването на определена диета, която лекуващият лекар ще ви назначи.  Тъй като една от основните причини за поява на артроза е наднорменото тегло и затлъстяването, е важно да започнете да се храните здравословно и да следите дневния калориен прием. 

Трябва да приемате достатъчно витамини и минерали, както и минимум 2 литра вода дневно. Хубаво е да имате и умерено движение през деня.  Ако страдате от наднормено тегло, ще се наложи да спазвате специална диета, която да ограничи приема на вреден холестерол, мазнини и много въглехидрати. Придържайте се към свежите храни, източници на витамини, задушените и печените ястия.

Оперативно лечение на артроза

Пр тежък стадий  на артрозата лечението чрез медикаменти може да бъде неефективно. В този случай е възможно, лекуващият лекар да назначи хирургична интервенция или оперативно лечение на заболяването.

Има два вида интервенции, които могат да бъдат извършени:

  1. Артропластика
    При тази интервенция хрущялът се заменя със специална подложка. Това спомага за намаляването на  болката и дискомфорта и значително  подобрява подвижността.
  2. Протезиране
    Ако заболяването протича по-тежко и не се повлиява от терапии, само поставянето на специална протеза може да окаже положителен ефект. Протезата е изработена от медицинска сплав, която организма не може да отхвърли, а продължителността на живота ѝ е около 10 години.

Профилактика и превенция на артрозна болест

За да предотвратите появата на артроза има някои правила, които е необходимо да спазвате, както и да направите известни промени в начина на живот.  Като например:

  • Здравословно хранене - спазвайте балансирана диета;
  • Всекидневна умерена физическа активност - разходки или спортуване;
  • Следете  теглото си;
  • Не носете тежко и не допускайте прекомерно физическо натоварване;
  • Грижете се за своите стави. Можете да приемате хранителни добавки за стави профилактично. Това ще помогне за подвижността ви. 

В статията ви разказахме подробно за артрозната болест. Защо се появата, как протича, какви са нейните симптоми и начини за лечение.  Не забравяйте, че консултацията със специалист е изключително важна за правилната диагностика и навременно лечение.

Намерете още полезна информация в блога на ePharm.