Менопауза

Човешкото тяло несъмнено е създадено уникално. Когато едно момиче се намира в пубертета, нейният организъм започва да произвежда по-високи нива на хормоните естроген и прогестерон, вследствие на което се появява месечният менструален цикъл. Благодарение на менструацията, жената е дарена с способността да създава нов живот. Това, разбира се, не би могло да бъде вечно, затова в една определена възраст тялото прекратява тази си функция. 

Менопаузата е напълно естествен процес. За някои жени обаче тя е доста предизвикателен период. В статията ще споделим всичко, което трябва да знаете за менопаузата - кога и как настъпва, какви са причините за нея и как можете да облекчите някои от по-силно изявените симптоми.

Дефиниция за менопаузата (климактериум)

Естествената менопауза, която не е възникнала вследствие на  операция или друга медицинска интервенция, е съвсем нормален етап от стареенето. Това е  състояние, което се нарича още климактериум или климакс и настъпва при всяка жена между 45-58 годишна възраст. 

С напредването на възрастта месечният цикъл, отговорен за репродуктивността, постепенно започва да се забавя и се подготвя да изчезне напълно.  Наближавайки периода на менопауза, яйчниците произвеждат все по-малко от хормона естроген. Вследствие на това цикълът по време на менопаузата  започва да се изменя - става нередовен и след това спира окончателно. За климактериум говорим тогава,  когато  менструалното  кървене не се появява в период от 12 месеца.  

Възможно е да се появяват физически промени в организма и симптоми на менопауза, тъй като тялото се адаптира към хормоналните флуктуации.

Как започва менопаузата и как да разпознаем първите признаци

Когато периодът на менопаузата наближава, повечето жени започват да предчувстват това както физически, така и психически.  Те изпитват някои от ранните симптоми на климактериума. Най-често срещаният е обливането от горещи вълни. Това са внезапни усещания за топлина, разпространяващи се в горната част на тялото и причиняващи изпотяване и зачервяване. 

Освен горещите вълни, някои от първите признаци могат да бъдат:

  • Нередовен месечен цикъл;
  • Вагинална сухота;
  • Болезнени гърди;
  • Чести позиви за уриниране;
  • Проблеми със съня - безсъние;
  • Емоционална нестабилност;
  • Усещане на сухи кожа, очи и уста.

Трябва да отбележим, че менопаузата не настъпва внезапно. Това е процес, за който тялото се подготвя с години. Периодът на предменопауза би могъл да бъде с продължителност между две и осем години преди окончателно да спре менструалното кървене.  Когато мине една цяла година от последния цикъл, може да се говори за климакс. Много жени усещат признаците на менопаузата около четири години преди последната си менструация. Това е така, тъй като тялото реагира на настъпващите хормонални промени.

Етапи на менопауза 

Както споменахме, климаксът настъпва бавно и продължително, като преминава през три етапа. За да спре окончателно менструалният цикъл при жената са необходими няколко години.

Ето и кои са етапите, както и техните характерни особености:

1. Предменопауза  - перименопауза

Менопаузалният  преход настъпва няколко години преди самата менопауза. В този период яйчниците започват да произвеждат значително по-малко от хормоните естроген и прогестерон. Предменопаузата продължава до момента, в който яйчниците престават да отделят яйцеклетки - т.е. жената губи своите репродуктивни способности. 

При предменопаузата започват да се появяват първите симптоми като нередовен менструален цикъл, по-кратка или по-дълга менструация от обичайната, обливане от горещи вълни, нощно изпотяване, повишена емоционалност, умора или болка в гърдите.  Тези промени се дължат на колебания в производството на хормони от яйчниците. 

Възможно е да изпитвате тези симптоми 5-10 години преди последния менструален цикъл. Няма как да бъде изчислена точна дата на настъпване на предменопауза и менопауза. Всичко е строго индивидуално и зависи от организма на жената.

2. Менопауза -  (климактериум)

Това е етапът, при който месечният менструален цикъл спира окончателно, а последната менструация е била преди една година.  В този период яйчниците вече не отделят яйцеклетки, а производството на естроген и прогестерон е сведено до минимум.

3. Постменопауза

Така се нарича периодът, които настъпва, след като месечният цикъл е спрял за постоянно. По време на постменопаузата симтомите, които се появяват в предните два етапа, трябва да изчезнат. Но при някои жени е възможно те да продължат до няколко години след менопаузата. 

Тъй като нивата на естроген и прогестерон вече са значително ниски, жените, намиращи се в постменопаузата, са изложени на по-голям риск от заболявания като остеопороза, напълняване и сърдечно-съдови заболявания.

Кога настъпва менопаузата - причини

Жена държаща макет на женски репродуктивен орган

Има няколко причини, които са отговорни за настъпване на климактериума.  Те могат да бъдат:

Естествено намаляване на производството на репродуктивни хормони

С напредването на възрастта - след 40-45 годишна възраст, яйчниците започват да произвеждат все по-малко женски полови хормони - естроген и прогестерон, а плодовитостта на жената намалява. Вследствие на това менструацията  може да претърпи някои промени, свързани с продължителността ѝ. Средно до 51-годишна възраст яйчниците спират отделянето на яйцеклетки, а менопаузата настъпва естествено.

Премахване на яйчниците

Операцията по отстраняване на яйчниците води до незабавното спиране на менструацията. Възможно е жената да започне на изпитва някои от признаците и симптомите на менопаузата, като те могат да бъдат по-тежки, тъй като хормоналните промени са внезапни, а не постепенни, както  при естествената менопауза, когато тялото се подготвя в продължение на няколко години, преминавайки през трите етапа.

Премахване на матката

Хистеректомията е операция, чиято цел е отстранява матката. Тя не причинява незабавна менопауза, тъй като яйчниците все още произвеждат естроген и прогестерон и отделят яйцеклетки. 

При някои по-сериозни здравословни заболявания се налага да бъде премахната както матката, така и яйчниците - тотална хистеректомия и двустранна оофоректомия. Отстраняването им предизвиква незабавно спиране на менструацията, а вероятността да настъпят симптомите на менопаузата е голяма, като дори могат да бъдат по-тежки, отново вследствие на внезапното настъпване на хормоналните промени.

Химиотерапии и лъчеви терапии

Химиотерапиите се назначават при наличие на ракови заболявания. Те са изключително тежки за организма и могат да предизвикат появата на менопауза. Симптомите отново са същите, като най-силно изявено е обливането от горещи вълни. 

Лъчевата терапия засяга яйчниците, само ако лъчението е насочено към тях. В случай, че терапията е за други части на тялото, тя няма да повлияе на менопаузата.

Ранна менопауза 

Ранната менопауза е състояние, което настъпва, когато жената изпитва симптоми на климактериум  преди 40-годишна възраст. Тя може да се появи естествено, в резултат от медицинско състояние (автоимунно заболяване, например), да бъде причинена от операция (премахване на яйчниците или матката) или от химиотерапия. 

За първична яйчникова недостатъчност се говори, когато яйчниците не произвеждат нормални нива на естроген и прогестерон.  Това би могло да се дължи на генетична предразположеност или наличие на  автоимунно заболяване. В този случай е необходимо да се консултирате с вашия лекар.

Ранната диагностика е важна за овладяване на симптомите. Ако една жена има някой от изброените по-долу симптоми, тя трябва да ги обсъди с медицинско лице. Възможностите за лечение на ранна менопауза варират и могат да включват хормонална терапия, промени в начина на живот и алтернативни терапии като акупунктура и билкови лекарства.

Ранна менопауза - симптоми:  включват нередовен цикъл, горещи вълни, нощно изпотяване, вагинална сухота и умора. Други физически симптоми могат да бъдат загуба на коса, понижено либидо или наддаване на тегло. Психичните и емоционалните симптоми са тревожност, депресия и промени в настроението.

Менопаузата може да настъпи по-рано, ако:

  • Жената не е забременявала;
  • Жената е пушач. Много проучвания сочат, че жените, които пушат са изложени на риск от ранна менопауза.

Симптоми на менопаузата

Жена се охлажда

При всяка жена настъпването на менопаузата протича по различен начин и всичко е строго индивидуално. Симптоматиката може да бъде по-силно или по-слабо изразена в зависимост от здравословното състояние и начина на живот.

За ваше улеснение сме разделили симтомите на менопаузата в две групи: физически и психически. В следващите редове ще ви споделим какви могат да бъдат те.

Физически симптоми на менопауза

  • Усещане за обливане от горещи вълни и нощно изпотяване.
  • Мускулни болки - могат да варират от лека до силна болка, както и до хронична. Най-често се усещат в гърба, врата и раменете.
  • Суха кожа - кожата изтънява и губи своята  еластичност. Тя става все по-тънка и започват да се появяват старчески петна по лицето, ръцете, гърдите и шията. Това се дължи на понижените нива на естроген.
  • Вагинална сухота.
  • Понижено либидо.
  • Често уриниране.
  • Оредяване на окосмяването - този симптом се дължи на намалената секреция на тестостерон.
  • Главоболие и болки в гърдите
  • Сърцебиене.
  • Болки в ставите и изтъняване на костите.

Психологически симптоми на менопаузата

  • Нарушена концентрация и слаба памет.
  • Депресия.
  • Емоционални промени - честа смяна на настроенията.

Странни симптоми на менопауза

При някои жени е възможно да се появяват някои по-необичайни симптоми. Те също се дължат на настъпващите хормонални промени. 

Тези симптоми могат да бъдат:

  • Цикъл по време на менопауза -  става дума за леко кървене или зацапване. Ако изпитвате този симптом, след като е настъпил климактериум, е необходимо да посетите вашия лекар;
  • Гадене;
  • Покачване на теглото;
  • Усещане за подуване на корема;
  • Лошо храносмилане;
  • Усещане за парене на езика;
  • Световъртеж;
  • Усещане за изтръпване - боцкане по цялото тяло;
  • Промени в гласа - може да стане по-дрезгав.

Как да се справите със симптомите на менопаузата

При някои жени симптоматиката по време на менопаузата може да бъде по-силно изразена и да изпитват дискомфорт. Съществуват няколко начина за овладяване на симптомите, които включват леки промени в начина на живот, повече грижа за себе си, редовна почивка и прием на определени витамини и хранителни добавки. 

Ще споделим няколко съвета, които биха могли да помогнат за намаляване на неприятните усещания.

  1. Следете теглото си и упражнявайте физическа активност всеки ден
    Започнете да се храните здравословно и намалете дневния прием на калории. Добавете в менюто си повече свежи плодове и зеленчуци, витамини и минерали, пресни сокове и пийте поне литър и половина вода дневно. Също така е много важно да си осигурите движение. Тренирайте на въздух или правете по две разходки сутрин и вечер, всяка от тях с продължителност поне 20 минути.
  2. Сведете до минимум приема на  алкохол и спрете  тютюнопушенето
    Тези два вредни навика могат да увеличат риска от здравословни проблеми по време на менопаузата и след нейното настъпване. Затова е препоръчително да избягвате алкохолните напитки и да прекратите тютюнопушенето.
  3. Носете по-широки и удобни дрехи
    Това ще ви помогне да се справите с дискомфорта, свързан с горещите вълни. Не се завивайте с твърде дебели завивки, за да предотвратите нощното изпотяване.
  4. Грижете се за психичното си здраве
    Отделете си по 15-20 минути дневно за релаксиране. Може да медитирате, да правите йога или да дишате чист въздух. Това ще ви помогне да запазите спокойствие, а също така действа благоприятно и на кръвообръщението.
  5. Приемайте  хранителни добавки и витамини  за менопауза
    Изключително благоприятно действие оказват хранителните добавки, съдържащи калций, витамин D и магнезий. Те спомагат за намаляне на риска от остеопороза, грижат се здравината на костите и подобряват съня. Такъв вид хранителна добавка е Клименум ден и нощ. Тя е със специално разработена формула, която се грижи за нормалното състояние на жената по време на менопаузата.  
    Освен хранителните добавки положителен ефект имат и билковите чайове. Билкова смес “Билковита” помага за облекчаване на симптомите при менопаузата.  Има  успокояващо действие, което ще ви осигури по-добър сън и спокойствие през деня.
  6. Хидратирайте кожата си 
    Тъй като по време на менопаузата кожата ви може да стане суха, напукана и лющеща се, е много важно да нанасяте хидратиращи кремове сутрин и вечер. Избягвайте прекалено горещите душове и изберете подходящи продукти за грижа за кожата. Препоръчителни са кремовете с хиалуронова киселина.

Диета при менопауза

Терапии по време на менопауза

При някои жени климактериумът протича доста по-тежко, а естествените методи за справяне с него не са ефективни. В този случай вашият лекар може да назначи лечение.

  • Хормонозаместителна терапия (ХЗТ) 
    Нарича  се още менопаузална хормонална терапия. При тази терапия се вземат лекарства, които заместват хормоните естроген и прогестерон. Това помага за облекчаване на симптомите на менопаузата и заздравяване на костната структура. Но продължителната им употреба може да увеличи риска от здравословни проблеми като сърдечни заболявания или рак на гърдата. Затова трябва да се консултирате със специалист, който да назначи подходяща доза и продължителност на прием.
  • Локална хормонална терапия
    Това е  специален крем или гел, отново разрабоен да замества хормона естроген. Той се поставя във влагалището и помага за справяне със симптома на сухота.
  • Нехормонални лекарства
    Тези медикаменти се наричат селективни модулатори на естрогенните рецептори и помагат на тялото да използва естрогена за овладяване на симптомите горещи вълни и вагинална сухота.

Възможни усложнения при менопауза

Настъпването на менопаузата значително намалява производството на хормоните естроген и прогестерон и това може да увеличи риска от някои заболявания  като:

  • Сърдечно-съдови заболявания;
  • Остеопороза;
  • Уринарна инконтиненция - изпитване на чести и силни позиви за уриниране;
  • Намалено либидо;
  • Напълняване.

За да предотвратите някое от тези заболявания е много важно да се грижите за себе си и своето здраве. Хранете се здравословно, спортувайте и да приемайте необходимите витамини и минерали, препоръчителни при менопауза.

В статията ви разказахме всичко, което трябва да знаете за т. нар. климактериум - кога започва менопаузата, какви са симптомите, причините и възможните начини за лечение. Ако информацията ви е била полезна и искате да научите още интересни факти и съвети на здравна тематика, посетете нашия блог.