сок от алое вера и лимон

Сокът от алое вера е рекламиран като чудотворна напитка с уникални ползи за здравето. Произвежда се от гела на растението алое вера, което е известно със своите ненадминати лечебните свойства. Повече информация за растението алое, разликата между алое и алое вера, ползи и противопоказания, можете да прочетете в тази статия.  

Сокът алое вера е богат на витамини, минерали и антиоксиданти, което го прави популярен избор за тези, които искат да подобрят цялостното си здраве. Въпреки това, като всяка добавка, важно е да разберете ползите, противопоказанията и съветите за оптимална употреба, преди да я включите в диетата си.

Ако смятате, че това е интересна и полезна информация за вас, останете до края на статията, за да научите повече за сока от алое вера и как да го приемате. 

Сок или гел от алое вера - каква е разликата 

Алое вера се предлага в различни форми, включително сок и гел. Докато и двете се извличат от едно и също растение, има някои ключови разлики между тях.

Сокът алое вера се прави чрез смачкване или смилане на цялото листо от алое вера и след това филтриране, за да се отстранят всички твърди частици. Получената течност е с жълтеникаво-зелен цвят и леко горчив вкус.  Алое вера сокът,  често се използва като хранителна добавка и се смята, че има редица ползи за здравето, включително подобряване на храносмилането и подсилване  на имунната система.

Гелът от алое вера, от друга страна, се прави чрез премахване на външния слой на листа от алое вера и изгребване на прозрачното, подобно на желе вещество вътре. Гелът от алое вера обикновено се използва локално за успокояване и лечение на кожни раздразнения, като слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми. Използва се и в много продукти за грижа за кожата, като овлажнители и маски за лице, поради своите хидратиращи и противовъзпалителни свойства.

Въпреки че и сокът, и гелът от алое вера имат свои уникални предимства, важно е да се отбележи, че те не са взаимозаменяеми. Сокът от алое вера е предназначен за поглъщане, докато гелът от алое вера е предназначен за локално приложение. Освен това сокът може да има слабително действие, ако се консумира в големи количества, така че е важно да следвате внимателно инструкциите за дозиране и  препоръчителен дневен прием. 

Като цяло алое вера е растение, което може да се използва по различни начини за насърчаване на здравето и благосъстоянието. Независимо дали решите да консумирате сок от алое вера или да прилагате локално гел от алое вера, включването на това растение в ежедневието ви може да осигури редица ползи за вашата кожа и цялостно здраве.

Сок от алое вера - ползи

А ето и какви са ползите от ежедневния прием на алое вера сок: 

1. Подобряване на храносмилането 

Сокът алое влияе изключително благоприятно на храносмилателната система и значително облекчава запека. Съдържа съединения, които помагат за успокояване и заздравяване на лигавицата на храносмилателния тракт, намалявайки възпалението и дразненето.

2.  Подсилва имунната  система

Сокът от алое вера е богат на антиоксиданти, които помагат за защита на тялото срещу свободните радикали. Освен това съдържа полизахариди, за които е доказано, че стимулират имунната система и подобряват цялостното здраве.

3. Здрава и сияйна кожа

Приемът на сок алое вера може да подобри цялостното здраве на кожата. Той съдържа съединения, които помагат за хидратиране и подхранване на кожата, намалявайки появата на фини линии и бръчки и забавяне на процесите на стареене. 

4. Загуба на тегло

Алое вера сокът може да помогне за загуба на тегло чрез подобряване на храносмилането и метаболитните процеси. Също така, сокът съдържа съединения, които помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, намалявайки апетита.

Сок от алое вера - противопоказания

нарязани листа от алое вера и гел от алое вера 

Алое вера наистина има чудесни ползи за здравето, но трябва да сте на наясно и с противопоказанията и възможните странични ефекти, които могат да се появят при ежедневен прием на сока. 

Ето и кои са те: 

1. Алергии

Някои хора може да са алергични към сок от алое вера. Това може да доведе до дразнене на кожата или храносмилателни проблеми. Важно е да тествате малко количество, преди да започнете консумацията на  по-големи количества или най-добре да се консултирате с вашия лекар за оптимална дозировка. 

2. Медикаменти

Алое вера сокът може да взаимодейства с определени лекарства, включително разреждащи кръвта и лекарства за диабет. Важно е да говорите с вашия наблюдаващ лекар, преди да включите сок от алое вера в диетата си.

3. Бременност 

Сокът от алое вера може да стимулира контракциите на матката, което го прави опасен за бременни жени. Важно е да избягвате сока по време на бременността. 

4. Храносмилателна чувствителност

Докато сокът от алое вера подпомага храносмилането при повечето хора, при други - с чувствителен стомах,  може се появи  дискомфорт, спазми или диария. Започнете с малко количество и постепенно увеличавайте дозата, за да прецените поносимостта си, като отново е препоръчителна предварителната консултация със специалист. 

Съвети за употреба на сок алое вера

А сега ще ви споделим няколко съвета за употреба и съхранение на сока, за да запазите максимално качествата му и да се възползвате от ценните му ползи. 

1. Качество

Когато купувате сок от алое вера, важно е да изберете висококачествен продукт, който е без добавки и консерванти.

2. Дозировка

Необходимо е да следвате препоръчаната дозировка на етикета или както е указано от вашия лекар. Консумирането на твърде много сок алое вера може да причини храносмилателни проблеми.

3. Време 

Сокът от алое вера се консумира най-добре на празен стомах, което позволява оптималното усвояване на всички полезни вещества от организма. 

4. Съхранение

Алое вера сокът трябва да се съхранява на хладно и тъмно място, за да се предотврати разграждането на активните съединения и бързото му разваляне. 

Алое вера сок от ePharm


На нашия сайт ще откриете богато разнообразие от продукти, съдържащи алое вера. Предлагаме както хранителни добавки, сокове и гел, така и най-различни козметични продукти и бяла козметика. 

АЛОЕ ВЕРА сокът 99,6% на ABOPharma е чист и натурален сок, съдържащ Витамини С, B5, В6, В7 и В12, който се използва за намаляване нивото на холестерола, за предпазване от камъни в бъбреците, бъбречни възпаления и за нормализиране на кръвното налягане. Сокът помага за предотвратяване на рака на дебелото черво и благоприятства храносмилателния тракт. Използва се при запек, както и за нормализиране нивото на кръвната захар, като е изключително полезно за хора, страдащи от диабет. Друг предпочитан алое вера сок е отново продукт на ABOPharma, но с добавен мед. 

Сокът от алое вера на Nature’s way е направен от цели листа и осигурява изобилие от хранителни вещества и съставки, които не се срещат в много други течни продукти с алое. Научните изследвания показват, че полизахаридите са отговорни за много от полезните свойства на алоето. Алое вера на Nature’s Way е обогатено с Aloe PolyMax+ (патентована марка екстракт от полизахариди). Сокът съдържа органично отгледано в плодородни почви алое вера, което е събрано в пика на хранителната му мощ. Тъй като хранителните вещества в алоето се разрушават при излагане на кислород, алое вера сокът  се бутилира в азотна (безкислородна среда) за да се предотвратят окислителни процеси и да се запази биологичната активност на продукта.

  1. АЛОЕ ВЕРА 91% + МЕД сок ABOPharma
    37.69 лв.
  2. АЛОЕ ВЕРА 99.5 (сок от цели листа) Nature's Way
    Специална цена 37.91 лв. 44.60 лв.
  3. АЛОЕ ВЕРА 99,6% сок ABOPharma
    19.81 лв.
 

В заключение, сокът от алое вера може да бъде полезно допълнение към здравословната диета, осигурявайки различни ползи за здравето. Въпреки това е важно да разберете потенциалните противопоказания и да следвате съветите за оптимална употреба. Както при всяка добавка, важно е да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете приема му. 

За още полезни и интересни статии на здравна тематика, посетете блога ни!