Жена с недостиг на витамин Б12

Витамините са от особена важност за здравето и правилнoтo функциониране на организма. Често обаче тяхното значение бива пренебрегвано, а това може да доведе до някои проблеми. 

Един от необходимите витамини за човека е Б12, известен и като кобаламин. Той не се произвежда от тялото, така че е важно да бъде набавян чрез храна. Понякога, дори и да приемате достатъчно продукти, съдържащи Б12, е възможно той да не се усвоява и да се наложи прием на хранителни добавки с него.

В тази статия ще разгледаме някои от симптомите на липса на витамин Б12 и какво причинява неговият недостиг. Освен това ще обърнем внимание на възможните методи за превенция на дефицит на кобаламин, както и начините за справяне с това състояние.

Какво представлява витамин Б12

Витамин Б12 е нужно за човешкия организъм вещество, което е свързано със здравето на нервите и кръвните клетки. Той участва в произвеждането на генетичния материал, известен като ДНК, което го превръща в един от най-важните витамини. 

Обикновено хората си набавят необходимото за тях количество Б12 от животински продукти. Това включва месото, яйцата, както и млечните храни. Освен в тях той може да бъде открит и в съдържанието на някои хлябове и зърнени култури. В случай че сте веган или спазвате хранителен режим, беден на този витамин, е възможно да снабдявате организма си с Б12 чрез прием на хранителни добавки

Всеки човек се нуждае от различно количество Б12. То зависи от редица фактори, като например години, общо благосъстояние и навици. За да бъдете сигурни, че приемате достатъчно, е препоръчително редовно да се консултирате с вашия лекар. Той ще ви назначи изследвания, чиито резултати ще покажат дали се налага промяна в начина ви на живот, или не.

Кого засяга липсата на витамин Б12

Липса на витамин Б12 се среща при хора във всякаква възраст. Обикновено тя се наблюдава при тези, които спазват строг хранителен режим. Това най-често се дължи на факта, че обикновено те сами решават да изключат основни хранителни групи от менюто си и не се допитват до специалист, който да съобрази диетата със здравословното им състояние и нуждите на организма.

Симптоми

Кобаламинът играе важна роля във функциите на мозъка и нервната система. Симптомите за неговата липса често са подобни на тези на други здравословни проблеми. Ако не бъдат направени нужните тестове и не посетите доктор, е възможно да объркате дефицита на витамин Б12 с друго състояние. 

В следващите редове ще споделим с вас някои от възможните симптоми на липса на кобаламин. В случай че имате един или повече от тях, е важно да се свържете с лекар, за да бъде установена причината.

1. Анемия

Анемията може да бъде причинена от недостиг на Б12. При нея в тялото липсва необходимото за правилното му функциониране количество здрави червени кръвни клетки. Така до органите и тъканите не достига достатъчно кислород, което пречи на процесите в организма.

2. Умора

Умората е един от основните симптоми при липса на Б12. Както вече стана ясно, намаленото производство на червени кръвни клетки влияе върху транспорта на кислород. Това може да има ефект върху здравето ви и да ви причини постоянна замаяност и усещане за умора, които да попречат на концентрацията и изпълнението на ежедневните ви задължения.

3. Бледа или пожълтяла кожа

Кожата сигнализира, ако в тялото има проблем. Когато нивата на витамин Б12 са недостатъчни, е възможно тя да стане бледа или да пожълтее. Това отново се дължи на малкото на брой здрави червени кръвни клетки. В случай че организмът страда от дефицит на Б12 за дълъг период от време, има вероятност да се стигне до жълтеница.

4. Главоболие

Главоболието е често срещан проблем, който рядко се свърза с липсата на витамин Б12. Причините за него могат да бъдат различни - недоспиване, стрес, недостатъчен прием на вода и т.н. Когато страдате от постоянни болки в главата обаче, е важно да се обърнете към лекар. Зад това състояние може да стои именно дефицит на кобаламин, или пък друг, по-сериозен проблем, който да налага нужда от моментална медицинска намеса.

5. Стомашно-чревни проблеми

Проблемите в областта на корема също могат да бъдат причинени от редица фактори. Един от тях е недостигът на витамин Б12. При него е възможно да се появят болка, диария, запек, подуване, газове, гадене и повръщане. Ако страдате от някои от гореспоменатите симптоми, потърсете вашия доктор възможно най-скоро.

6. Възпаления и болки в областта на устата

При хора, страдащи от дефицит на витамина, е възможно да бъдат усетени болки в езика. В такива случаи обикновено се появяват рани и възпаления в устата, които пречат на говора, храненето и преглъщането. 

7. Изтръпване на крайниците

Приемът на достатъчно количество витамини е важен за правилната функция на нервната система. За да работи тя, е от голямо значение да снабдявате организма си с витамин Б12, магнезий и Омега-3. 

Изтръпването и усещането за иглички в крайниците често сигнализират за липсата на тези вещества в тялото. Ако изпитвате подобно неразположение, се обърнете към лекар. Той ще назначи нужните изследвания, с които да провери нивата на витамините и други важни за работата на организма вещества. 

Съветваме ви да не подценявате тези симптоми, тъй като задълбочаването им може да е опасно. В някои случаи се стига до атаксия - състояние, при което походката става по-разкрачена и може да причини падания и наранявания.

8. Тревожност и депресия

Липсата на кобаламин понякога води до тревожни и депресивни състояния. Това се случва, тъй като дефицитът на витамин Б12 може да причини увреждане на мозъчната тъкан. По този начин се възпрепятстват сигналите от и към мозъка, което увеличава тревожността.

9. Други симптоми

Недостатъчните нива на този витамин в организма могат да причинят и други неразположения. Те са по-рядко срещани, но не са изключени. Някои от тях са:

  • нарушено зрение;
  • трудно дишане;
  • повишена температура;
  • еректилна дисфункция;
  • мускулни крампи;
  • затруднения в говора;
  • рязко отслабване;
  • намаляване или загуба на обонянието.

Причини

Причините за липса на витамин Б12 могат да бъдат много. Обикновено те са свързани с хранителния режим, но е възможно да се дължат и на други проблеми.

Неправилна диета

Пълноценно храненеНепълноценното хранене оказва негативно влияние върху здравословното състояние и пречи на правилното функциониране на тялото. Ако в менюто ви не присъстват достатъчно храни, които съдържат Б12, има вероятност тялото ви да страда от неговата липса. В случай че искате да увеличите нивата на витамина в организма си, е препоръчително да консумирате:

  • яйца;
  • месо;
  • мляко;
  • морска храна;
  • зърнени култури.

Гастрит

Гастритът е състояние, при което стомашната лигавица е възпалена. Той е сред честите причини за липса на Б12, тъй като при него нивата на солна киселина в стомаха намаляват значително, а тя е нужна за усвояването на кобаламина.

Болест на Крон

Болестта на Крон е възпалително заболяване на червата. То може да засегне цялата храносмилателна система. В случай че страдате от него, е много възможно да имате проблеми с усвояването на Б12.

Операция

Ако скоро сте претърпели стомашно-чревна операция, съществува опасност нивата на този витамин в тялото ви да са намалели.

Прекомерна консумация на алкохол

Приемът на спиртни напитки оказва негативно влияние върху много от органите и процесите в тялото. Алкохолът може да наруши функцията на храносмилателната система, което увеличава вероятността да се стигне до дефицит на важни за тялото вещества, включително и Б12. 

Рискови фактори

Има някои фактори, които могат да повлияят на количеството кобаламин в тялото. Вземете ги предвид, за да бъдете наясно дали попадате в някоя от рисковите групи, предразположени към липса на витамина. 

1. Възраст

С напредването на възрастта нивата на витамините и минералите в организма намаляват. Това се отнася с пълна сила и за Б12. Особено застрашени от дефицит са хората на възраст над 75 години, тъй като трудно успяват да го абсорбират.

2. Проблеми с храносмилателната система

Ако страдате от проблеми с храносмилателната система, е много по-вероятно количеството Б12 в тялото ви да бъде недостатъчно. Следете нивата му редовно, за да бъдете спокойни, че те са в нормалните граници.

3. Диета

В случай че спазвате вегетариански или вегански хранителен режим, който не е изготвен от професионалист в областта, е възможно на организма ви да му липсва кобаламин. Съветваме ви да се допитате до специалист, който да ви направи персонализирано меню, или до лекар, който да ви предпише най-правилните за вас хранителни добавки.

4. Прием на някои лекарства

Някои медикаменти могат да причинят ниски нива на Б12. Ако приемате лекарства, се консултирайте с вашия доктор дали е възможно това да бъде техен страничен ефект.

Лечение

За да се справите с дефицита на Б12, е необходимо да приемате достатъчно количество от витамина. Както вече стана ясно, неговата липса понякога не се дължи единствено на хранителните ви навици, а и на някои здравословни състояния, които възпрепятстват неговото усвояване. За предприемане на адекватни мерки за справяне с проблема първо се консултирайте с медицинско лице, което да прецени какви са най-подходящите за вас и вашето здравословно състояние. Обикновено при недостиг на Б12 се приемат хранителни добавки, в които най-често използваната форма на витамина е цианокобаламин. Нужни са и някои промени в диетата ви, с които да се нормализира количеството на този витамин в организма.

Б12 играе важна роля за правилното функциониране и доброто благосъстояние на тялото. Следете сигналите, които то ви дава, и реагирайте навреме, ако почувствате някои от симптомите, които споменахме по-рано. 

За още полезни теми на здравна тематика, разгледайте блога ни.