ръка държи капсули магнезий

Магнезият е минерал от изключителна важност за всеки организъм, поддържащ общото здраве, нервната и имунната системи. Човешкото тяло се нуждае от приема му, но често голяма част от хората не получават достатъчно от този минерал само чрез храненето си. Ако това е така, магнезий може да се набави чрез хранителни добавки.

В днешната статия ще ви запознаем с ролята му в човешкия организъм, с това кога и за колко време трябва да се приема той, както и какъв е препоръчителният дневен прием и до какво може да доведе предозировката му. Ще разберем кои са причините за дефицита му и какви са симптомите, показващи недостига му. 

Роля на магнезия в човешкото тяло

Магнезият участва в различни процеси, свързани с произвеждането на енергия в клетките и в метаболизма. Основната му функция е да осигурява баланса на нервната и мускулната системи, намалявайки болката в мускулите и крампите. Освен това минералът подпомага образуването и поддържането на здравата костна структура. Той регулира кръвното налягане и спомага за поддържането на стабилен сърдечен ритъм. Друга полза от приема на магнезия е, че той предотвратява проблемите с трудното заспиване, като успокоява ума и тялото.

Липса на магнезий

Забързаният начин на живот, лошите хранителни навици и недостатъчната активност често водят до липса на магнезий в човешкия организъм. Дефицитът на този минерал се наблюдава най-вече при възрастните хора.

Причини

Сред “виновниците” за недостига на минерала в организма са някои болести като диабет, хипертония, проблеми със сърцето. Безсънието, менопаузата и бременността също водят до дефицит на магнезий в тялото. 
Липсата на минерала се наблюдава и при прекомерна консумация на алкохол, стрес и като страничен ефект при приема на някои лекарства. Недостиг на магнезий също може да се прояви и по време на предменструалния синдром при жените.

Симптоми

Едни от първите реакции на тялото при недостиг на магнезий са умора, гадене, загуба на апетит или повръщане. Възможно е да се появяват по-сериозни проблеми като виене на свят, изтръпване в краката, водещо до спазми, кариеси или косопад. Сърцебиене, безсъние или тежест в тялото са други нежелани ефекти вследствие на недостиг на минерала. 
За да се предотврати това, е нужно да се приема магнезий, най-вече чрез храна или хранителни добавки.

Прием на магнезий чрез храна

Храни с високо съдържание на магнезий - банани, спанак, ядки, овес

Ключът към здравословен начин на живот и добър тонус е правилният начин на хранене. Изборът на подходяща храна, съчетан с всекидневна активност, ще допринесе за подобряването на здравословното ви състояние. Освен това чрез дневното ви меню може да си набавите нужния магнезий. 

Храни, богати на магнезий

За щастие, има огромно разнообразие от храни, които да включите в ястията си или да ги хапвате като следобедна закуска. Сред тях са плодове като авокадото и бананите, различни видове ядки, семена, бобови и зърнени култури, както и зеленолистните зеленчуци.

Повече може да прочетете в нашата статия “5 храни, богати на магнезий”.

Хранителни добавки и таблетки


Магнезият съществува под различни разновидности. Те обикновено се използват в хранителни добавки, които може да приемете под формата на таблетки. Най-често срещани са магнезиевите хлорид, глицинат, сулфат, цитрат и оксид.

  • Магнезиевият хлорид се прилага за лечение на кожни заболявания като дерматит или екзема.
  • Магнезиевият глицинат е съставен от магнезий и глицин, като се използва под формата на таблетки за спокоен сън и при тревожност.
  • Магнезиевият сулфат, наричан и английска сол, помага за отпускане на мускулите и затова се използва във ваните за накисване на крака и в соли за баня.
  • Магнезиевият цитрат е комбинация от лимонена киселина и магнезий. Той се усвоява най-лесно от организма. Използва се като хранителна добавка за подобряване на чревната функция.
  • Магнезиев оксид се използва като хранителна добавка, служейки за облекчаване на проблеми с храносмилането и рефлукса. 

Магне Д’оро и Магнерич са популярни таблетки, съдържащи магнезий. Магне Д’оро е хранителна добавка за намаляването на чувството за умора и отпадналост, както и за нормалното протичане на метаболизма. Магнерич се приема за лечение на мускулни крампи и изтръпване и мравучкане,  както и при магнезиев дефицит при бременни. Ако се питате колко време се пие Магнерич или Магне Д’оро, то дневният им прием зависи от степента на магнезиевия недостиг и трябва да се посъветвате с вашия лекар или фармацевт, преди да си ги купите.

  1. МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ капсули Webber Naturals
    от 17.87 лв.
  2. МАГНЕ Д'ОРО ЛИКУИД саше FORTEX
    12.64 лв.

Кога се пие магнезий - сутрин или вечер?

стъклена купа с капсули магнезий

Магнезият е от малкото минерали, които могат да се приемат както сутрин, така и вечер. Препоръчително е да си набавите нужния прием на празен стомах. Ако все пак решите да го комбинирате с храна, то най-добре е тя да не е богата на неразтворими фибри и оксалати.

Как се пие магнезий?

Препоръчително е да приемате магнезий рано сутрин с чаша вода на гладно. Ако предпочитате да си го набавите вечер, той ще ви помогне да заспите по-лесно. Може да го комбинирате с витамини C или D за по-голям ефект. 

Колко време да се приема магнезий?

На въпроса “Може ли всеки ден да се пие магнезий?,” отговорът е да. Минералът може да се приема в дългосрочен план всекидневно, като в зависимост от възрастта и годините препоръчителните дози варират.
Макар дългосрочният прием да е възможен, винаги трябва да съобразите с вашите специфични нужди, особено при наличие на заболявания, и да се консултирате със специалист.

Магнезий - дозировка за деца

  • Деца (0-6 м.) - 30 мг/дн
  • Деца (1-3 г.) - 80 мг/дн
  • Деца (3-7 г.) - 170 мг/дн
  • Деца (7-10 г.) - 230 мг/дн
  • Деца (10-14 г.) - 250 мг/дн (момичета); 300 мг/дн (момчета)
  • Деца (14-19 г.) - 250 мг/дн (момичета); 300 мг/дн (момчета)

Магнезий - дозировка за възрастни

Приемът на магнезий за мъже и жени също варира и освен ако не се лекува магнезиев дефицит, препоръчителната доза за възрастни е следната:

  • Възрастни (19-30 г.) – 300 мг/дн (жени); 350 мг (мъже)
  • Възрастни (30-60 г.) – 300 мг/дн (жени);  350 мг (мъже)
  • Възрастни (60-75 г.) – 300 мг/дн (жени);  350 мг (мъже)
  • Възрастни (75+ г.) –  300 мг/дн (жени);  350 мг (мъже)

Магнезий - дозировка за бременни

Според Министерството на  здравеопазването при бременност дневният прием на магнезий е следният:

  • Бременни момичета под и до 18 г. - 300 мг
  • Бременни жени над 19 г. - 300 мг

Магнезий - дозировка за кърмещи майки

При кърмещите жени препоръчителното количество магнезий е както следва: 

  • Кърмещи момичета под и до 18 г. - 300 мг
  • Кърмещи жени над 19 г. - 300 мг

Трябва да се има предвид, че всеки организъм е различен и може да се нуждае от повече или по-малко дозировка спрямо нуждите си или медицинското си състояние.

Затова се консултирайте с лекар, за да разберете дали трябва да взимате таблетки с магнезий и ако да, в каква дневна доза.

Предозиране с магнезий - симптоми

При предозиране с приема на магнезий може да се появят различни симптоми, като по-долу са изброени някои от тях:

  • Затруднено дишане
  • Задържане на урина
  • Повръщане
  • Летаргия
  • Диария
  • Сърдечен арест
  • Мускулна слабост
  • Ниско кръвно налягане
  • Зачервяване на лицето

Ако смятате, че сте предозирали с приема на минерала, консултирайте се с лекар.

Магнезий и други лекарства

Бъдете внимателни, когато приемате магнезий, защото той може да взаимодейства с други лекарства.

  • Антибиотици - минералът може да повлияе на усвояването на някои антибиотици.
  • Бисфосфонати - това са лекарства за остеопороза, но не се абсорбират добре при прием на магнезий.
  • Диуретици - могат да увеличават или намаляват количеството магнезий, отделящ се от урината.
  • Лекарства за киселинен рефлукс - те могат да доведат до ниски нива на магнезий при дългосрочна употреба.

Странични ефекти при прием на магнезий

В повечето случаи магнезият не причинява странични ефекти, но при някои  хора могат да се появят нежелани реакции като гадене, диария, стомашно разстройство, летаргия и крампи. В такива случаи е добре да се посъветвате с фармацевт или лекар и да спрете приема на магнезий.

В тази статия научихме какво представлява магнезият и каква е ролята му в организма, като отговорихме на много важни въпроси: кога и за колко време да се приема магнезий; каква е препоръчителната дневна доза според възрастта и състоянието на човек; какви са симптомите при липса на достатъчно магнезий в организма и как може да си го набавите чрез храна и хранителни добавки. 

Ако искате да прочетете още статии на здравна тематика или пък такива, в които ви споделяме как да се грижите за косата, кожата и тялото, разгледайте нашия блог