храни богати на магнезий - ядки, авокадо, спанак, банани, чиа, овес

Магнезият е един от най-важните и необходими минерали за човешкия организъм и играе решаваща роля за поддържането на добро здраве и благополучие. Той е необходим за много биохимични реакции в нашето тяло, включително производството на енергия, синтеза на ДНК и РНК и регулирането на много ензими и хормони. Поради тази причина е изключително важно да поддържате здравословни нива на магнезий в тялото и да не допускате дефицита му.  

Природата е създала редица полезни храни, съдържащи магнезий, които ще ви помогнат да си набавяте този важен минерал естествено. Разбира се, в случай, че страдате от дефицит и се изисква прием на по-големи дози магнезий, в аптеките се предлагат и най-различни видове хранителни добавки, които ще снабдят организма ви  с необходимото количество. 

В нашите статии, винаги споменаваме, че здравословният начин на живот и начин на хранене ще ви предпазят от редица болестни състояния. Включвайки в дневното ви меню храни с магнезий, ще си гарантирате здраве и благополучие. 

Днес ще ви споделим кои са тези храни, богати на магнезий, ако ви е интересно останете с нас до края на статията! 

Защо е важен магнезият

Една от най-важните функции на магнезия е приносът му за структурното развитие на костите и зъбите. Той помага за усвояването на калций и витамин Д, които са от съществено значение за поддържане на здрава костна плътност и предотвратяване на заболявания като остеопороза.

Магнезият също играе важна роля за функционирането на нашите мускули и нервна система. Регулира предаването на нервните импулси, свиването и отпускането на мускулите и поддържането на нормален сърдечен ритъм.

Освен това е известно, че магнезият има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на риска от хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Въпреки важността му, много хора не съумяват да консумират достатъчно естествен магнезий в диетата си. Той се намира в различни храни, включително ядки, семена, пълнозърнести храни, листни зеленчуци и бобови растения. Хранителна добавката може да е необходима за тези, които са изложени на риск от дефицит, като хора със стомашно-чревни разстройства или такива, които приемат определени лекарства.

В заключение, магнезият е жизненоважен минерал, който е от съществено значение за правилното функциониране на много системи в нашето тяло. Осигуряването на адекватен прием на магнезий чрез диета и добавки може да помогне за подобряване на цялостното здраве и благосъстояние. По-подробна информация относно магнезия, можете да прочетете в статията ни: “Магнезий - всичко, което трябва да знаете”.  

Кои храни съдържат магнезий

Храни богати на магнезий - орехи, какао, овесени ядки, спанак 

Както споменахме, магнезият е основен минерал, който играе жизненоважна роля в множество телесни функции, от мускулната и нервната функция до регулирането на кръвното налягане и поддържането на здрава имунна система. За да сте сигурни, че задоволявате ежедневните си нужди от магнезий, е препоръчително да включите тези пет храни в менюто си. 

Ето и в кои храни има магнезий: 

1. Спанак 

Една чаша варен спанак съдържа 157 мг. магнезий, което го прави отличен източник на този минерал. Спанакът е пълен и с други основни хранителни вещества като желязо, витамин К и фибри. 

Можете да добавите спанака в сутрешното смути, да го консумирате на супа или като основна съставка към салатата. Вариантите за приготвяне на тази полезна храна са много, трябва само да разберете кой ще ви допадне най-много и да консумирате спанака ежедневно. 

2. Бадеми 

Шепа бадеми осигуряват около 80 мг. магнезий, което ги прави много предпочитан начин за увеличаване на дневния прием на магнезий. Бадемите също са богати на здравословни мазнини, протеини и фибри. Най-добре е да консумирате ядките сурови, тъй като при печене губят голяма част от полезните си свойства. 

Друга алтернатива е да използвате бадемово олио, вместо обикновено олио, но трябва да го добавяте точно преди сервиране на ястието, т.е. - за овкусяване на салати, ястия, дресинги, и сосове. Не се препоръчва термичната му обработка, за да се запазят ценните качества на това олио. 

3. Авокадо 

Освен че е вкусен и многофункционален плод, едно средно авокадо съдържа 58 мг магнезий. Също така, то има високо съдържание на здравословни мазнини и фибри, което го прави чудесно допълнение към всяко хранене, най-често към закуската. Един авокадо тост сутрин, придружен с варено яйце и портокалов сок, е чудесен старт на деня. Ще бъдете заредени с енергия и полезни витамини и минерали. 

4. Черен боб

Една чаша сварен черен боб съдържа 120 мг магнезий, заедно със здравословна доза протеини и фибри. Черният боб също е чудесен източник на желязо и фолат. Можете да консумирате черния боб като гарнитура към месно ястие. 

5. Черен шоколад 

Да, правилно прочетохте – черният шоколад може да бъде добър източник на магнезий! Само 3-4 парченца черен шоколад (с поне 70% съдържание на какао) осигуряват около 64 мг магнезий. Тъмният шоколад също съдържа антиоксиданти и може да има ползи за здравето на сърцето ви.  Разбира се, не трябва да прекалявате. Така че, няколко парченца черен шоколад дневно са доста полезни за поддържането на добро здраве.

В допълнение към петте храни, изброени по-горе, има много други храни, съдържащи магнезий. 

Ето и кои са те: 

  • Пълнозърнести храни - кафяв ориз, киноа и овесени ядки;
  • Ядки и семена - като тиквени семки, кашу и фъстъци;
  • Кисело мляко;
  • Банани;
  • Броколи;
  • Тофу. 

Всички те са лесно достъпни вкусни храни и в същото време изключително полезни за организма. Разнообразна диета, която включва комбинация от тези храни, богати на магнезий и калций, желязо, протеини и фибри, може да ви помогне да си осигурите достатъчно от необходимите за тялото ви вещества. 

Хранителни добавки с магнезий

жена държи хапче в ръката си - магнезий

Често се препоръчва да се набавя естествен магнезий от хранителни източници, но понякога може да е необходима добавка. Ето някои ситуации, когато приемането на магнезиеви добавки може да бъде от полза:

Дефицит: Ако имате дефицит на магнезий, вашият лекар може да препоръча прием на добавки. Симптомите на дефицит включват:

  • загуба на апетит;
  • умора;
  • слабост;
  • гадене;
  • повръщане.

Капсулите магнезий цитрат на Webber Naturals са изключително подходящи при дефицит, тъй като магнезиевият цитрат е естествен продукт, източник на магнезий с максимална степен на усвояване от организма. Това е високоефективна формула, която допринася за поддържане на нормално състояние на метаболизма на въглехидратите, мазнините и белтъчините. Магнезият е жизненоважен минерал със съществено значение за поддържането на здравето. 

Високо кръвно налягане: Доказано е, че магнезият помага за понижаване на кръвното налягане при някои хора, особено тези с високо кръвно налягане.

Мускулни крампи: Ако изпитвате мускулни крампи, особено през нощта, приемането на магнезий може да помогне за намаляване на тяхната честота и тежест.

Мигренозни главоболия: Някои проучвания предполагат, че добавките с магнезий могат да помогнат за намаляване на честотата и интензивността на главоболия вследствие на мигрена.

Остеопороза: Магнезият е важен за здравето на костите; добавките могат да бъдат полезни за тези, които са изложени на риск от остеопороза. В този случай е препоръчителен приемът на хранителна добавка с магнезий и калций, тъй като калцият също е жизненоважен минерал за поддържане на костите и е много полезен за превенция срещу остеопороза.

 

Важно е да говорите с вашия лекар, преди да приемате магнезиеви добавки, тъй като те могат да взаимодействат с определени лекарства или да са несъвместими с някои медицински състояния. Също така, той ще определи препоръчителната дневна доза, според състоянието ви. 

В статията ви разказахме: 

Защо магнезият е толкова необходим на организма; 
Кои са храните, богати на магнезий и как можете да ги консумирате; 
Кога се налага приема на хранителни добавки; 

За още полезна и интересна информация на здравна тематика, четете нашия блог