Храни богати на магнезий

Магнезият е минерал, който е изключително важен за човешкото тяло. Той участва в над 300 биохимични реакции в тялото. Помага за поддържане на нормална мускулна и нервна функция и стабилен сърдечен ритъм, подсилва имунната система и заздравява костите. 

Магнезият помага и за регулиране на нивата на кръвната захар, насърчава нормалното кръвно налягане и е известно, че участва в енергийния метаболизъм и синтеза на протеини. 

Въпреки че магнезият се съдържа в най-различни храни, много хора не успяват да си набавят достатъчно от него само чрез хранене. Дефицитът на магнезий може да доведе до редица здравословни проблеми, включително мускулни крампи, умора, тревожност и неравномерен сърдечен ритъм.  В този случай  приемът на магнезий под формата на хранителна добавка  може  да помогне за справяне  с  дефицита.

  1. МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ капсули Webber Naturals
    от 17.87 лв.

В днешната статия ще ви запознаем с така важния минерал и неговите ползи, с това колко време трябва да се приема магнезий, каква е препоръчителната дневна доза и до какво може да доведе дефицитът му. 

Какво представлява магнезият?

Магнезият е минерал, който е важен за много системи в човешкото тяло, включително мускулно-скелетната, нервната и сърдечно-съдовата система. Той е необходим за много процеси в тялото като производството на енергия, синтеза на протеини и поддържането на костите и зъбите. Също така има важна роля за правилното функциониране на нервната система.

Дефицитът на магнезий може да доведе до редица здравословни проблеми - мускулни крампи, тревожност и високо кръвно налягане. 

Магнезият се съдържа в много храни, а също така се предлага и като хранителна добавка. В случай на дефицит, е възможно лекуващият лекар да назначи лечение с допълнителен прием на магнезий под формата на добавка. 

Форми и видове на магнезия

Магнезият може да бъде срещнат в различни форми, като всяка има своите уникални свойства и ползи. Най-често срещаните форми на магнезий са:

  • Магнезиев оксид:  тази форма на магнезий е най-популярната и се използва като хранителна добавка. Може да послужи и като антиацид за облекчаване на киселини, рефлукс и проблеми с храносмилането.
  • Магнезиев хлорид: тази форма на магнезий намира своето приложение локално - за лечение на кожни заболявания като псориазис, екзема или дерматити.
  • Магнезиев сулфат: използва се във вани за накисване на краката, с цел облекчаване на мускулни болки.
  • Магнезиев цитрат: често се използва като хранителна добавка за подобряване на чревната функция или при хора, страдащи от констипация.
  • Магнезиев глицинат: има успокояващо действие и противовъзпалителни ефекти. Приема се под формата на хранителна добавка. 

Съществуват няколко различни форми на магнезий, които обикновено се използват в хранителните добавки. Най-биодостъпната форма е магнезиевият цитрат. Това означава, че тялото ви го усвоява и използва много по-лесно в сравнение с другите форми.  Магнезиевият оксид е друга често срещана форма, но не се усвоява толкова лесно от тялото. Магнезиевият сулфат или английската сол често се използва във ваните от активни спортисти, тъй като ефективно помага за отпускане на мускулите.

Магнезий - ползи

Жена загряваща за бягане

Както споменахме по-горе, магнезият е изключително важен за организма минерал и притежава редица ползи.  В тази част на статията, ще се спрем именно на тях.

Първата най-важна и съществена полза от редовния прием на магнезий е способността му да  разгражда глюкозата и да увеличава енергията. Ако не приемате достатъчно магнезий, този процес е значително по-бавен и води до изтощение на организма, тъй като се увеличава приемът на кислород, а заедно с него и сърдечният ритъм.

Освен за енергията, магнезият е отговорен и за поддържането на нормални нива на кръвното налягане.

Друга популярна негова полза е подобряването на качеството на съня. Магнезият има положително действие върху GABA рецепторите на мозъка и редовният му прием води до един по-спокоен и дълбок сън, без нощно пробуждане. Поради тази причина, хората, имащи проблеми със съня, приемат допълнително магнезий под формата на хранителна добавка.

Много подходяща е комбинацията от магнезий и мелатонин. Тя е предназначена за всеки, който се бори с безсъние и иска да подобри качеството си на сън и релаксация.

Изключително важна полза на магнезия е, че балансира нивата на калций в кръвта, а това е ключово за доброто здраве. Липсата на един от двата минерала има много нежелани последици. 

Магнезий - за какво помага

След като разгледахме ползите на минерала, е време да преминем и към частта, в която ще ви споделим за какво точно се пие магнезий. 

1. При мускулни и ставни болки

Магнезият има важна роля в мускулната контракция и релаксация. Когато нивата на магнезий са ниски, могат да се появят мускулни крампи. Магнезиевите добавки помагат за облекчаване на мускулната болка и за намаляване на възпалението, което може да доведе до болки в ставите.

Ако изпитвате болки в мускулите или ставите, говорете с вашия лекар какви хранителни добавки с магнезий трябва да приемате. 

2. При мускулна треска

Мускулната треска се появява тогава, когато се претовари определена мускулна група или дори цялото тяло. Тяхното възстановяване обикновено изисква повече време, но за по-бързо справяне със неприятното състояние, приемът на магнезий е от голяма полза.

3. Магнезий за облекчаване на предменструален синдром (ПМС)

Жена лежаща на диван с болки в корема

Магнезият е много ефективен при лечение и профилактика на предменструален синдром (ПМС). ПМС е състояние, характеризиращо се с промени в настроението, подуване на корема и чувствителност на гърдите. Редовният прием на магнезий може да подпомогне намаляването  на симптомите на ПМС.

4. При стрес и прекомерно напрежение

Благодарение на способността си да регулира нервната система, магнезият може да помогне за намаляване на симптомите на тревожност и депресия. Това са две от най-често срещаните психични разстройства, появяващи се вследствие на стрес и ежедневно напрежение. Приемът на магнезий в подобно състояние се грижи и за подобряване на качеството на съня.

5. При остеопороза

Редовният прием на магнезий може да помогне за предотвратяването и лечението  на остеопороза. Остеопорозата е състояние, което се характеризира с изтъняване на костите. Магнезият подобрява костната плътност и намалява риска от фрактури. Изключително благоприятна за състоянието е комбинацията от магнезий, калций и цинк, под формата на хранителна добавка.

 

6. Магнезий при Диабет тип 2

Ако се питате за какво помага магнезият, то със сигурност трябва да знаете, че той е много ефективен при лечение и предотвратяване на диабет тип 2. Диабетът е състояние, характеризиращо се с високи нива на кръвната захар. Магнезият се грижи за  регулиране на нивата на кръвната захар и подобрява инсулиновата чувствителност.

7. При синдром на хроничната умора (CFS)

Поддържането на нормални нива на магнезий в организма  подпомага  лечението на синдрома на хроничната умора (CFS). CFS е състояние, характеризиращо се с умора, мускулни болки и когнитивни затруднения. Магнезият подобрява и увеличава нивата на енергия, а това спомага за  намаляване на симптомите на CFS. 

8. При мигрена

Мигрената е вид главоболие, което се изразява със силна болка, гадене и повръщане. Редовният прием на магнезий помага за намаляване на честотата и тежестта на мигрената.

Как да си набавим магнезий чрез естествени източници

Храни - естествени източници на магнезий

Магнезият е основен минерал за човешкото здраве и може да си го набавите  от различни естествени източници. Най-добрият начин за прием на повече магнезий е чрез разнообразното хранене. Ето някои богати на магнезий храни: зелени листни зеленчуци - спанак,зеле, маруля; ядки и семена; риба - сьомга, риба тон, скумрия; боб; пълнозърнести храни; авокадо;  кисело мляко и черен шоколад. Освен тях е важно да пиете много вода. Магнезият се усвоява най-добре в присъствието на вода. 

Друг сигурен начин е приемът на хранителни  добавки с магнезий, които се предлагат под  различни форми. Понякога магнезият, който усвоявате от различните храни, може да не е достатъчен за организма ви, затова се налага да суплементирате с качествени добавки.

Също така, магнезият може да се абсорбира и през кожата  чрез вани с английска сол или богати на магнезий лосиони. 

Осигуряването на достатъчно магнезий е важно за цялостното здраве.

Магнезий - дневна доза

Препоръчителната дневна доза магнезий е 400 mg за възрастни. Някои хора може да се нуждаят от повече или по-малко в зависимост от възрастта, здравословното състояние и начина си на живот. 

Например хора с определени медицински състояния като бъбречно заболяване може да се наложи да избягват магнезиевите добавки.  При други, със заболявания като остеопороза или диабет, приемът на магнезий е препоръчителен. 

Поради тази причина е необходимо да се консултирате с вашия лекар, за да обсъдите дали магнезиевите добавки са подходящи за вас и в каква дневна доза. Лекарят ще отговори и на въпросите ви, свързани с това колко време да се приема магнезий.

Липса на магнезий - симптоми

Ако се чудите дали имате дефицит на магнезий, има няколко основни признака и симптома, за които трябва да внимавате. Недостигът на магнезий може да причини умора, мускулна слабост, крампи и потрепвания, както и проблеми с тревожността, съня и концентрацията. Ако в организма ви има голяма липса на минерала, е възможно по-често да страдате от главоболие, мигрена и ПМС

В случай, че изпитвате често някой от тези симптоми, е хубаво  да се консултирате с лекар или регистриран диетолог, за да проверите дали имате дефицит на магнезий. 

Странични ефекти на магнезия

Повечето хора могат да приемат магнезий, без да изпитват странични ефекти. Някои обаче е възможно да получат нежелани реакции, като най-често срещаните са стомашно разстройство и диария. Други странични ефекти могат да бъдат мускулна слабост и крампи, летаргия или понижено кръвно налягане. 

Ако получите някоя от тези нежелани реакции, трябва да спрете приема на магнезий и да се консултирате с вашия лекар или фармацевт. 

В днешната статия се запознахме с  минерала магнезий. Отговорихме  на някои много важни въпроси: за какво помага; колко време да се приема магнезий; коя е препоръчителната дневна доза; какви са симптомите при липса на достатъчно магнезий в организма. 

Ако искате да четете още статии на здравна тематика или пък такива, в които ви споделяме как да се грижите за косата, кожата и тялото, посетете нашия блог. В него ще намерите много полезна информация и решения на вашите проблеми.