Плодове и зеленчуци богати на витамин C

Съдържание:

Витамините и минералите са важни съединения, които подпомагат пълноценното функциониране на човешкия организъм. За да протичат безпроблемно различните жизнени процеси в тялото, е необходимо те да се приемат редовно (най-често под формата на храна или хранителни добавки). Това важи основно за есенциалните витамини, които човешкият организъм не може да произвежда сам. Един от тях е аскорбиновата киселина, по-известна като витамин C. 

В тази статия ще прочетете повече за това какво точно представлява витамин Ц, кои са основните му ползи, функции и източници, чрез които може да се набавя.

Какво представлява витамин C

Аскорбиновата киселина е основно хранително вещество, което е от изключително значение за растежа, развитието и възстановяването на тъканите.

Тя е силен антиоксидант, подпомагащ защитата на клетките от свободните радикали. Това са молекули, които увреждат клетките, и са причината за появата на много хронични заболявания. Образуват се, когато тялото е изложено на ултравиолетови лъчи, тютюнев дим, радиация и други вредни влияния. Повишеното им количество в организма води до развитието на оксидативен стрес (ОС).  Полезно средство за справяне с ОС е именно витамин Ц, тъй като той подсилва клетъчния имунитет.

Аскорбиновата киселина се разтваря във вода и се доставя до тъканите в организма, но не може да се произвежда или съхранява от него. Затова трябва да се приема чрез хранителни добавки или храна. Така тялото усвоява нужните количества от веществото, а излишните изхвърля чрез урината.

Имайте предвид, че пушачите, бременните и кърмачките трябва да приемат по-големи количества витамин Ц.

За какво е нужен витамин C

Ако се питате за какво е нужен витамин C, то отговорът на въпроса не е един. Аскорбиновата киселина има роля в редица функции в организма.

Тя се приема при появата на първите признаци на грип и настинка, защото подобрява работата на кръвните бели телца. Освен това подсилва имунната система и участва в синтеза на различни важни вещества като колаген. Последното я превръща в полезно средство срещу борбата със стареенето.

Витамин C извършва и други жизненоважни дейности, като участва в редица метаболитни процеси на клетъчно ниво. Освен това спомага за преноса на вещества, служейки като ензимна молекула. 

Друга основна функция на тази киселина в организма е, че тя извършва електролитния транспорт в клетките в митохондрия.

Витамин Ц е известен и с това, че участва в образуването на кръвоносните съдове, хрущялите и мускулите. Не на последно той е източник на енергия и спомага за подобряването на физическото състояние на човек.

Какви са ползите от витамин C Цитрусови плодове на син фон

Функциите на аскорбиновата киселина не се ограничават само с гореспоменатите. Витамин C изпълнява и други дейности в организма, които са полезни за здравето. Той: 

  1. е силен антиоксидант;
  2. намалява кръвното налягане;
  3. намалява желязодефицитната анемия;
  4. предпазва тялото от натрупване на вредни вещества;
  5. подсилва имунитета;
  6. подобрява състоянието на кожата, очите, зъбите и венците;
  7. предотвратява развитието на сърдечно-съдови заболявания;
  8. взима участие в синтеза на важни вещества;
  9. облекчава симптомите на подагра.

В следващите редове ще научите повече за всяка една от ползите на витамин Ц.

1. Има антиоксидантни свойства

Аскорбиновата киселина помага на организма в борбата със свободните радикали, които са основните причинители на много хронични заболявания. Редовният прием на витамина увеличава нивата на антиоксиданти в кръвта, като така ограничава възможността от появата на ОС.

2. Намалява кръвното налягане

Приемът на високи дози на витамин C намалява кръвното налягане. Аскорбиновата киселина действа и като диуретик, извеждайки ненужните течности от тялото. По този начин тя спомага за понижаване на налягането в кръвоносните съдове.

3. Облекчава симптомите на  желязодефицитната анемия

Желязото играе ключова роля в правилното функциониране на организма. То участва в образуването на червени кръвни клетки и в пренасянето на кислород в тялото. 

Недостигът му може да доведе до анемия. Тя представлява заболяване, при което кръвта не съдържа достатъчно червени кръвни клетки. Приемът на витамин C чрез храна или добавки заедно с желязо може да повлияе благотворно върху организма и да облекчи симптомите на анемия. Това е така, защото аскорбиновата киселина помага за по-доброто усвояване на желязо в тялото.

4. Предпазва от натрупване на вредни вещества

Витамин Ц помага за изхвърляне на излишните вредни вещества от организма чрез урината. Това спомага за пречистването на тялото и предпазва от натрупване на вредни вещества в него. 

Пушачите трябва да приемат по-голяма доза аскорбинова киселина, тъй като трупат повече токсини в тялото си заради тютюнопушенето.

5. Подсилва имунната система

Една от най-известните ползи на витамин C e, че подсилва имунитета, като подпомага работата на белите кръвни телца. По този начин организмът може да се справи по-лесно със симптоми на грип, настинка или инфекции.

6. Подобрява състоянието на очите, зъбите и венците

Жена, държаща парчета портокалРедовната консумация на аскорбиновата киселина действа благоприятно на микросъдовата система и предотвратява скорбут — заболяване, при което зъбите падат. Приемът на витамин C подобрява и състоянието на роговицата, като я предпазва от поява на катаракта (перде на очите) и от негативното влияние на ултравиолетовите лъчи.

7. Предпазва от развитието на сърдечно-съдови заболявания

Аскорбиновата киселина често се използва за предотвратяване на заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система. Тя подпомага понижаването на холестерола, облекчава работата на сърцето и тази на кръвоносната система.

За по-добър ефект е препоръчително да се приема с витамин А.

8. Действа благоприятно върху състоянието на кожата

Витамин Ц участва в образуването на колаген. Това го прави мощно средство в борбата срещу появата на бръчки и преждевременното стареене. Аскорбиновата киселина помага на кожата да се възстановява по-лесно и предотвратява изсушаването ѝ.

Също така тя облекчава зачервяванията по кожата и подпомага по-бързото заздравяване на рани.

9. Взима участие в синтеза на важни вещества

Витамин C участва в произвеждането или усвояването на много различни важни вещества. Той:

  • подпомага образуването на колаген;
  • подобрява усвояването на желязо, прието от растителни източници;
  • взима участие в производството на карнитин и допамин;
  • спомага за по-доброто усвояване на мед и фолиева киселина.

10. Облекчава подаграта

Подаграта е заболяване, което представлява болезнен артрит. Тя засяга предимно меките тъкани на краката и ръцете и ставите. Причинява се от наличието на излишна пикочна киселина в кръвта, която образува кристали в ставите. Те, от друга страна, водят до появата на възпаление.

Проучвания сочат, че аскорбиновата киселина може да облекчи симптомите на заболяването, защото понижава нивата на пикочната киселина в кръвта.

Кои са източниците на витамин C

Витамин C не се произвежда от организма, затова трябва да се набавя чрез:

  1. храна — спанакът, цитрусовите плодове и доматите са само част от храните, които бихте могли да приемате, за да увеличите количеството на витамина в тялото си;
  2. хранителни добавки — друг начин за прием на витамин C са добавките, предлагани както онлайн, така и във физическите аптеки.

Храни с високо съдържание на витамин C

Естественият външен източник на аскорбинова киселина е храната. Разнообразието от предложения е богато и ви дава свободата да изберете продуктите, които ви харесват и биха могли да са вкусно допълнение към хранителния ви режим. 

Сред най-популярните храни с високо съдържание на витамин Ц са:

  • цитрусови плодове;
  • ягоди;
  • киви;
  • брюкселско зеле;
  • гуава;
  • манго;
  • броколи;
  • домати;
  • зеленолистни зеленчуци;
  • люти чушки;
  • спанак;
  • кейл;
  • карфиол;
  • червени и зелени чушки;
  • папая;
  • касис.

Какъв е препоръчителният дневен прием на витамин C

Витам C в цитрусовите плодовеДневната доза витамин Ц зависи от пола и възрастта на човек. За мъжете ежедневният препоръчителен прием е:

  • 19 – <30 год. — 110 мг;
  • 30 – <60 год. — 110 мг;
  • 60 – <75 год. — 110 мг;
  • 75+ год. —110 мг.

За жени дозировката на аскорбиновата киселина е, както следва:

  • 19 – <30 год. — 95 мг;
  • 30 – <60 год. — 95 мг;
  • 60 – <75 год. — 95 мг;
  • 75+ год. — 95 мг.

Ако пушите цигари, вземете предвид факта, че се нуждаете от повече витамин и дозата, която трябва да приемате, се увеличава с 35 мг.

Прием на витамин C при бременност

Бременните и кърмещите жени имат нужда от по-голям прием на аскорбинова киселина. За първите ежедневната доза е 105 мг, а за вторите —  155 мг.

Препоръчителна дозировка на аскорбинова киселина при бебета и малки деца

Малчуганите и бебетата трябва да приемат по-малко витамин C дневно. Бебетата до 6-месечна възраст се нуждаят от 24 мг, а до седмата им година количеството се увеличава с 5 мг.

При момчетата ежедневната дозировка е:

  • 10 – <14 год. — 70 мг;
  • 14 – <19 год. — 100 мг. 

Що се отнася до момичетата на същата възраст, то препоръчителният дневен прием е:

  • 10 – <14 год. — 70 мг;
  • 14 – <19 год. — 90 мг. 

Кога се пие витамин C: сутрин или вечер

Няма точно определен отговор на въпроса “Кога се пие витамин C: сутрин или вечер?”. Той може да се приема заедно с други минерали и витамини и сутрин, и вечер или на части.

Хубаво е обаче това да се случва по едно и също време от деня за максимален ефект. Ако го пиете преди лягане, имайте едно наум, че той може да наруши съня ви заради ободряващото си действие.

Също така, ако страдате от проблеми със стомаха, не е препоръчително да приемате аскорбинова киселина на гладно.

До какво води недостигът на витамин C

Дефицитът на витамин Ц може да е вследствие на прекомерна консумация на алкохол, тютюнопушене, небалансирана диета, стрес, бременност и други. 

Недостатъчният прием (хиповитаминоза) води до умора, анемия, болки в ставите, мускулна слабост, кървене или подуване на венците и малформация на тялото особено в детска възраст. 

Други симптоми, по които да разпознаете дефицита на витамин C, са:

  • влошена концентрация;
  • груба и суха кожа;
  • загуба на апетит;
  • поява на бели петна върху ноктите;
  • рани, които трудно зарастват;
  • лесна поява на синини.

Недостигът на аскорбинова киселина може да доведе до развитието на скорбут — заболяване, характеризиращо се с падане на зъбите, болки в мускулите и кървене на венците и носа.

До какво води предозирането с витамин C

Цитрусови плодовеКакто недостигът, така и предозирането с витамин C оказва негативно влияние върху организма. Приемът на прекалено голямо количество аскорбинова киселина може да предизвика редица неприятни симптоми:

  • диария;
  • гадене;
  • киселини;
  • стомашни спазми;
  • повръщане.

Витамин C, известен и като аскорбинова киселина, е хранително вещество, жизненоважно за правилното функциониране на организма.

Тъй като не може да се произвежда и синтезира от тялото, трябва да се набавя външно чрез храна или хранителни добавки.

Витамин C играе ключова роля за поддържането на организма в добро състояние. Той взима участие в образуването на колаген, усвояването на желязо и е необходим за растежа и развитието на телесните тъкани. Аскорбиновата киселина е чудесно средство за подсилване на имунитета и е полезно за кожата, костите и зъбите.

Тя е известна и с антиоксидантните си свойства, които предпазват тялото от развитието на хронични заболявания вследствие на увреждания, причинени от свободните радикали. 

Затова ежедневният прием на витамин C e изключително важен. В противен случай недостигът му може да причини скорбут, кървене на венците, умора и др. 

Макар че трябва да се приема всеки ден, надвишаването на препоръчителната дневна дозировка може да навреди повече на организма, отколкото да му помогне. 

Затова е най-добре да се консултирате със специалист относно дозата витамин Ц, която да приемате дневно.

За още полезна и интересна информация на здравна тематика, четете блога ни.