шуслерови соли

Човешкият организъм съдържа дванадесет тъканни (минерални) соли, които са жизненоважни за нормалното функциониране на клетките и поддържането на добро здравословно състояние. Според откривателя им доктор Вилхелм Хайнрих Шуслер, когато клетъчният баланс е нарушен, това води до редица проблеми и заболявания. Равновесието може да се възстанови чрез прием на допълнително количество от минералните соли, при които се наблюдава недостиг в тялото. 

За да се набавят на организма, тъканните, или т.н. Шуслерови, соли трябва да се приемат по лесно усвоим хомеопатичен начин, за да достигнат бързо до кръвния поток и клетките.

В тази статия ще научите повече за видовете Шуслерови соли, предназначението и ползите им.

История на Шуслеровите соли

През 19-ти век немският лекар Вилхелм Хайнрих Шуслер осъзнава колко е важна ролята на минералите за протичането на клетъчните процеси.
 
Впечатлен от откритието на берлинския изследовател Рудолф Вирхов, че организмът се състои от компактни компоненти, наречени клетки, той решава да проучи какво ги прави здрави и силни.

Доктор Шуслер установява, че клетките се нуждаят от хранителни вещества, за да функционират правилно. Това всъщност са основните минерални вещества, чиито недостиг води до развитие на различни заболявания вследствие на нарушената работа на клетките.

Шуслер открива, че в организма съществуват 12 неорганични минерални соли, които са от значение за храненето на клетките. Той ги нарича тъканни, но по-късно стават известни и като Шуслерови соли.

Те, от своя страна, имат регулиращи и подпомагащи на организма функции и се усвояват най-лесно по хомеопатичен път. 
Сред основните им задачи са да подхранят и стимулират клетките, като ги поддържат здрави и добре функциониращи.
Разделят се на няколко типа в зависимост от това какви минерали се съдържат в тях.

Видове Шуслерови соли

Тъканните соли се групират в пет категории: калциеви, натриеви, магнезиеви, железни и силициеви.

Калциевите са от изключително значение за поддържане на здравето на кожата, костите и зъбите. Минералът участва още в процесите на кръвосъсирване и пренасяне на нервни импулси, както и в изграждането на костната тъкан и зъбите. Затова набавянето на Шуслерови соли 1, 2 и 12, съдържащи калций, е препоръчително при първите признаци на липсата му в организма.

Натрият спомага за регулирането на водно-солевия обмен, като освен това осигурява нормалния баланс на тъканните и извънклетъчните течности в тялото. Сред останалите му функции са участието му в регулирането на кръвното налягане, провеждане на нервни импулси, в процеса на растеж на организма и др. Приемът на натриевите Шуслерови соли 8, 9 и 10 ще спомогне за поддържане на достатъчно количество минерал в  тялото.

Магнезият, от друга страна, е един от отговорниците за произвеждането на енергия в клетките. Той участва в процеса на метаболизма и успокоява ума и тялото. Основната му функция обаче е да балансира нервната и мускулната системи. Минералът е важен и за поддържането на стабилен сърдечен ритъм. Затова приемът на Шуслерови соли 7 е важен при недостиг на магнезий.

Желязото участва в процеса на дишане, подсилва имунната система и регулира нормалната телесна температура. Шуслеровата сол 3 Ferrum Phosphate е тази, от която се нуждаете, ако имате магнезиев дефицит.

Силицият отговаря за здравината на съединителната тъкан, както и за доброто състояние на кожата и косата. Той участва в производството на колаген и подпомага растежа на косъма. Шуслерова сол 11 Silica съдържа силиций.

Шуслерова сол 1

шуслерови соли - хомеопатично лечение

Тя се нарича още Calcarea Fluorica или Calcium Fluoride. Шуслеровата сол повишава еластичността на сухожилията и съединителната тъкан. Сред другите ѝ функции се нареждат поддържането на тонуса и еластичността на тъканите по време на бременност и подобряването на здравината на зъбите и костите. Освен това укрепва склонните към разширяване вени и е помощник срещу образуването на стрии, бръчки или целулит.

Шуслерова сол 2

Calcium Phosphate, или накратко Calc Phos, спомага за растежа и здравината на костите и зъбите. Шуслерова сол 2 е необходима, за да се стимулират клетъчното делене и тъканният растеж. Освен това тя действа благоприятно на организма при лечение на невралгии.

Шуслерови соли 3

Наречена Ferrum Phos (Ferrum Phosphate), тази Шуслерова сол е чудесно профилактично средство против настинка и грип, като стимулира работата на имунната система. Тя облекчава наранявания, охлузвания, контузии, както и възпалителни процеси. Една от основните ѝ функции е да регулира обмяната на желязо, поради което активно се използва срещу борбата с анемията.

Шуслерова сол 4

Известна и под името Kali Mur или Potassium Chloride, Шуслерова сол 4 участва в детоксикацията на организма. Главната ѝ задача обаче е да регулира гъстотата на кръвта при хемороиди, тромбози, разширени вени и др. Тя се прилага и като допълнителна терапия след имунизация.

Шуслерова сол 5

Kali Photosphoricum (Potassium Phosphate) е нужна на организма, за да се стабилизира нервната система, да се подобри кръвообращението и да се намалят симптомите на депресия, тревожност, безсъние и емоционална умора.

Шуслерови соли 6

Тази Шуслерова сол се нарича Kali Sulphuricum или Potassium Sulphate. Често се използва при възпаления с жълтеникаво-зелени секрети или при заболявания на черния дроб. Освен това се взима като помощно средство при лечение на астма или диабет.

Шуслерови соли 7

Приемът на Шуслерови соли 7, известни и под името Magnesium Phosphate, се препоръчва, когато:

  • мускулите ви получават спазми и схващания;
  • се наблюдава наличие на колики, подуване и/или менструални болки;
  • усещате стягащо главоболие или мигрена;
  • страдате от безсъние или нервност;
  • имате менструални нарушения или сте в менопауза.

Шуслерови соли 8

различни шуслерови соли - на заден фон има цветя

Те регулират баланса на телесните течности в организма и предпазват тялото от излишно задържане на вода. Natrum Muriate (Sodium Chloride) е особено полезен, ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт (повръщане или обезводняване например).

Шуслерова сол 9

Sodium Phosphate (Natrum Phosphoricum) спомага за регулирането на киселинно-алкалния баланс в организма и ускорява протичането на метаболизма. Друго основно предимство от приема на тази Шуслерова сол е, че чрез приема ѝ ще подобрите функционирането на отделителната си система. 

Не на последно място, Sodium Phosphate е особено полезна при лечение на стомашни-чревни проблеми или киселини.

Шуслерова сол 10

Десетата Шуслерова сол се нарича Sodium Sulphate, Natrum Sulphuricum или накратко Nat Sulph. Тя действа благоприятно на организма, като го детоксикира и ускорява изхвърлянето на ненужните течности от него, тъй като има диуретично действие.

Шуслерова сол 11

Част от функциите, които изпълнява Шуслерова сол 11, известна и като Silica (или Silicea), са, че тя:

  • забавя стареенето на кожата; 
  • подобрява зрението и слуха;
  • регулира изграждането на зъбите;
  • подпомага лечението на гнойни инфекции;
  • стимулира по-бързото протичане на оздравителния процес при кожни наранявания.

  1. Шуслерова сол №11 СИЛИЦЕЯ маз
    18.42 лв.

Шуслерова сол 12

Calcium Sulphate потиска кожните възпаления и тези на лигавиците, стимулирайки изхвърлянето на гной от тялото. Шуслерова сол 12 често се използва и за лечение на акне, гнойна ангина и възпаления на ушите.

Ползи от приема на Шуслерови соли

След като се запознахте с различните видове Шуслерови соли и тяхното предназначение, е време да прочетете повече за предимствата им. Така ще можете спокойно да приемате нужното количество от конкретната тъканна сол, която ще ви помогне да се справите с наличния проблем.
Основните ползи от Шуслеровите соли са, че те:

  • са безопасни, защото не съдържат добавки, дразнещи стомаха, черния дроб и др.; 
  • се абсорбират от организма много бързо;
  • могат да се приемат и с други лечения;
  • са подходящи за хора, страдащи от хронични заболявания; 
  • спомагат за по-доброто и ефикасно усвояване на дадения минерал в тялото.

При приема им имайте предвид, че въпреки ползите, които имат, Шуслеровите соли не могат да заменят балансираната диета.

Заключение

Шуслеровите соли са ефективен хомеопатичен начин, който да използвате при наличие на различни видове неразположения. Открити от немския доктор Вилхелм Хайнрих Шуслер през 19-ти век, те са широко разпространени и използвани до днес. Макар да не са признати от много лекари по света, тъканните соли носят на организма редица ползи, като му влияят благоприятно.

Ако статията ви е била интересна, прочетете още полезна информация на здравна тематика в нашия блог.