Мъж пред огледало притеснен за косата си

За косопада при жените са написани многобройни материали, а и има хиляди групи за споделяне в социалните мрежи, в които дами открито говорят за проблема, свързан със загубата на коса. За причините за косопад при мъжете се знае много по-малко и информацията по въпроса е доста по-оскъдна. В тази статия ще разгледаме именно косопада при мъже - какво го причинява, как изглежда и как този естествен процес може да бъде контролиран.

Симптоми на косопада при мъжете

В много от случаите на косопад и оплешивяване при мъжете се следва определен модел, дефиниран и от скалата на Hamilton - Norwood за типове и стадии на оплешивяване. Обикновено косопадът при мъжете започва от оредяване на косата на слепоочията и на челото. В хода на оплешивяването косата изтънява на темето, а след това и по целия скалп. Ето и най-честите симптоми на косопада, които могат да варират значително:

  • Развиват се плешиви петна около слепоочията;
  • Косата изтънява навсякъде и растежът ѝ се забавя;
  • Забелязва се загуба в обема на косата;
  • Границите на косата видимо оредяват;
  • Започват да се оформят плешиви петна върху темето;
  • Границите на косата започват да се отдръпват назад;
  • Оформя се „тонзура“ върху задната част на главата (кръгло плешиво петно).

Растежен цикъл на косъма

Растежът на косъма се характеризира с три основни фази:

  1. Антигенна фаза - това е фазата, в която се произвежда косъмът. Нарича се още активна фаза. Този процес варира с различна продължителност - от две до шест години.
  2. Катагенна фаза - това е преходната фаза, която трае няколко седмици. През този период фоликулът се освобождава и пада.
  3. Телогенна фаза - при нея фоликулът се регенерира във фаза на покой. Фазата може да трае от два до шест месеца. След този период коренът на косъма произвежда нов косъм и процесът се повтаря отново. Но това не се осъществява до безкрайност. Косъмът регенерира до 14 пъти преди коренът му да умре напълно. Всичко зависи от вида и естеството на косопада, които могат да доведат до преждевременно опадане на косата и прекъсване на жизнения цикъл на косъма.

Видове косопад при мъжете

Плешив мъж пред огледалото

Съществуват различни причини за косопад при мъжете, които се обуславят от определени външни и вътрешни фактори. Те неминуемо водят до един и същ резултат, а именно загуба на косата и оплешивяване.

1. Андрогенна алопеция (наследствен косопад)

По време на пубертета при мъжете се появява излишък на тестостерон, което от своя страна, стимулира растежа на лицевото окосмяване. Прекомерното наличие на тестостерон обаче има отрицателен ефект върху корените на косата. Те са много чувствителни към дихидрокситестостерона. При наличието на съответстващо наследствено предразположение, дихидрокситестостеронът потиска образуването на вторична сигнална молекула, която е отговорна за метаболизма в корена на косъма. Това води до съкращаване на фазите на растеж на косъма, водещ до косопад.

Като първи признаци на наследствено оплешивяване може да се счита изтъняването на косата на слепоочията, следвано от оредяваща граница на косата. Изтъняването на косата по темето на главата също е индикация за андрогенна алопеция, която може да бъде наследена както от майката, така и от бащата.

2. Алопеция ареата

Тази форма на косопад е относително рядка. Характеризира се с внезапна поява на кръгли плешиви петна по брадата, скалпа и веждите. Друга типична характеристика на този вид косопад са т. нар. косми тип „удивителен знак“. Това означава, че космите, които се намират в краищата на плешивите петна, изтъняват към върха и лесно се отскубват.

Все още не е изяснена причината за появата на алопеция ареата, като учените не изключват наследствената обремененост. Предполага се, че този тип косопад се отключва и от наличието на автоимунни заболявания. Често се случва оплешивелите петна да изчезнат сами, но не е изключено симптомите да се появят отново в бъдещи моменти.

3. Косопад, причинен от стрес

Липсата на сън, натоварващите спортове и физическият стрес могат да бъдат причина за поява на косопад при мъжете. Напрежение на работното място или проблеми в семейната среда също предизвикват стрес, който може да доведе до загуба на коса. Ако високите нива на стрес са продължителни във времето, организмът е този, който плаща високата цена.

При активно трениращи мъже, подложени на стрес, енергийните нужди на тялото нарастват. Това е причина енергията да не достига до корените на косата, тъй като тя е необходима за други части на тялото. По този начин корените на косата не получават необходимото им количество хранителни вещества и е възможно да се появи косопад като дългосрочен ефект.

Как се поставя диагнозата косопад при мъжете

Косопадът при мъжете обикновено се диагностицира на база външна изява и вид. Заедно с това е необходимо да се направи и подробна медицинска история, свързана с подобни случаи в семейството.

Скалпът се изследва и под увеличение, за да се изясни степента на миниатюризацията на фоликулите на космите. Това води до по-точно определяне на вида на косопада при мъжете и избора на правилно лечение.

Оформя се тенденция в последните години студиа за красота да предлагат устройства, които анализират косата. Това не означава, че те могат да определят точно вида на косопада или изискващото лечение. Винаги за такива случаи е по-добре да се потърси съвет от квалифициран специалист дерматолог, който да постави точна диагноза и да определи най-подходящото лечение. Прочетете повече за косопада и косопада при жени.

Скала на косопад на Norwood

Оплешивяващ мъж

Налична е скала на Norwood, която показва най-често срещаните варианти на косопад при мъжете, като при всеки тип съществуват и индивидуални различия. За да се определи точната терапия за лечение на косопад, е необходимо да се вземе под внимание степента на прогресията на косопада.

Как начинът на живот влияе на косопада

Както вече споменахме, стресът е един от основните причинители на косопад при мъжете. Алкохолът, пържените храни, високата консумация на захар и изкуствените подсладители оказват негативно влияние върху косата, като водят и до задълбочаване на проблема.

Храни, богати на витамини и минерали, оказват благоприятно влияние както на целия организъм, така и на косата. Консумирането на месо и млечни продукти доставя на организма протеин и витамин В12, които предотвратяват риска от оплешивяване. Бананите и картофите пък са богат източник на витамин В6, а бадемите и слънчогледът съдържат витамин Е, който допринася за здравината на косата.

По повод прекомерните нива на стрес вече споменахме, че при активно трениращите мъже и подложените на ежедневен и продължителен стрес в работата и дома, също се стига до загуба на косата. Затова е добре да се придържате към балансирано и богато меню и спокоен начин на живот.

Козметика за косопад при мъже

Мъж взимащ си душ

На пазара съществуват много варианти на козметични продукти, предназначени за грижа и превенция за косопад както при жени, така и при мъже. Не всички обаче са достатъчно ефикасни при всеки един случай. Това до голяма степен се определя и от причината за косопада при мъжете, както и от неговия вид. Затова винаги е добре първо да се консултирате с точния специалист, който да определи корените на вашия проблем, а от там и точната терапия. Ето и някои продукти, които биха повлияли благоприятно на косопада при мъже:

  • RENE FURTERER TRIPHASIC Shampoo
    Стимулиращият шампоан RENE FURTERER TRIPHASIC Shampoo притежава свойства, които укрепват скалпа и предотвратяват косопада. Продуктът е разработен от мощни съставки с екстракт от етерично масло от портокал, розмарин и лавандула, успокояващи скалпа и действащи благоприятно за засилване на микроциркулацията, отговорна за по-бърз растеж на косъма и обновяването му на клетъчно ниво. Скалпът е балансиран, благодарение на меката и почистваща пяна. Не съдържа силикони и натриев хлорид и е подходящ за всеки тип коса.

  1. RENE FURTERER TRIPHASIC Шампоан
    от 32.56 лв. 32.56 лв.

  • KLORANE Шампоан с хинин и органичен еделвайс
    Шампоанът с хинин и еделвайс е много подходящ продукт за оредяваща коса. Той заздравява скалпа и стимулира растежа на косата. Подходящо допълващо средство е за терапии, провеждани за лечение на косопад. Меката му формула почиства скалпа в дълбочина и осигурява жизненост и устойчивост срещу агресивни външни фактори. Продуктът е дерматологично тестван, като 80% от съставките му са с натурален произход.

  1. KLORANE Шампоан с хинин и органичен еделвайс
    от 16.51 лв. 22.01 лв.

Косопадът при мъжете е все по-често срещано състояние. Съществуват редица причини за появата на косопад при мъже. След консултация със специалист и определяне на най-точната терапия с правилните продукти, вие лесно може да въздействате на проблема.

Вече знаете кои са основните причини, които предизвикват косопад, неговите видове, както и кои доказани продукти и марки може да използвате. Още полезни съвети на здравна тематика и препоръки за продукти може да четете в блога ни.