Красива жена с дълга коса

В тази статия ще научите:

  • на какво се дължи косопадът при жените;
  • кои са видове косопад при жените;
  • как може ефективно да се справите с косопада.

Ще се опитаме да ви помогнем да разберете причината, поради която косата капе и какви са вариантите да предотвратите този неприятен проблем.


Жените често мечтаят за здрава, блестяща и дълга коса. Истината е, че косата се нуждае от ежедневни грижи така, както всяка една друга част от тялото на човека. Тя трябва да бъде обгрижвана с внимание, за да расте здрава, обемна и красива.

В границите на нормалното е да губите между 50 и 100 косъма всеки ден. По този начин тялото поддържа своя баланс - една част от космите падат, за да порасне новата коса. Понякога обаче се случва така, че този баланс бива нарушен и за жалост косата окапва повече, отколкото расте. В тази ситуация става дума за косопад. Медицинското название на косопада е „алопеция”. Той засяга както жените, така и мъжете, но при двата пола косопадът е от различен тип.

Прочетете статията ни за косопада при мъжете.

Днес ще ви запознаем с косопада при жените, какви видове съществуват, какво го причинява и, разбира се, как може да се справите него. Ако страдате от косопад, останете с нас до края на статията, за да разберете как да се избавите от този неприятен

Видове косопад при жените

Къдрава жена с гребен

Както вече споменахме, косопадът при жените е различен от този при мъжете. Много хора се заблуждават, смятайки, че косопадът е предимно мъжки проблем - т. натр. оплешивяване. Това обаче далеч не е така и има много жени, които страдат от алопеция.

По-предразположени към появата на косопад са жени от следните групи:

  • Жените след четиридесет години;
  • Жените, които току-що са станали майки и/или кърмят;
  • Жените, които за подложени на тежки лечения като химиотерапия, лъчетерапия;
  • Жените, които подлагат косата си на силен опън т.е носят прекалено стегнати опашки, кокове и плитки или я третират с агресивна козметика;
  • Жените, които се намират в периода на менопауза.

Ако страдате от силен косопад, то непременно, трябва да вземете мерки и да се отнесете отговорно към този проблем. Колкото по-скоро установите причината за косопада, толкова по-бързо ще започнете лечение. Хубаво е да знаете, че косопадът винаги е симптом на даден процес, случващ се във вашия организъм.

Нека ви запознаем с видовете косопад при жените.

1. Андрогенна алопеция

Това е най-често срещаният вид косопад. Може да се досетите по името му, че генетиката има съществена и ключова роля за появата на заболяването. Андрогенната или андрогенетичната алопеция се характеризира с изтъняване на косата в почти всички области на скалпа.

2. Телогенен ефлувиум

Този вид косопад възниква при наличието на голям брой фоликули, които се намират в телогенна фаза или иначе казано във фаза на почивка. Телогенен ефлувиум може да възникне след раждане, прекомерен стрес, недохранване, след тежка операция или инфекциозно заболяване. Също така е възможно да се появи и след употреба на силни лекарства като антидепресанти. Този вид алопеция се характеризира и със загуба на голямо количество коса, т.е. това е силен косопад при жените.

3. Алогенен ефлувиум

Алогенният ефлувиум най-често се появява след лечение с медикаменти, които влияят на нормалната функция на фоликулите. Този вид косопад се свързва с химиотерапията, лъчетерапията или друго лечение, засягащо в частност растежа на косата.

4. Травматичен косопад 

Травматичният или тракционният косопад се дължи на травма на космените фоликули. Тази травма е причинена от прекалено стегнати прически, причиняващи издърпване на космите. Увреждане на косата и предпоставка за поява на силен косопад при жените може да бъде и прекомерното стилизиране - използване на сешоари, преси, маши, боядисване, както и ползването на удължители за коса.

Причини за косопад при жените

Причините за силен косопад при жените могат да бъдат много и най-различни. Има обаче няколко основни предпоставки, които могат да предизвикат алопеция. Косопадът при жените влияе силно върху самочувствието и качеството на живота. Рязката и внезапна загуба на коса е състояние, което се нуждае от правилно лечение, но за да го започнете, е необходимо първо да разберете на какво може да се дължи то.

1. Хормонален дисбаланс

Една от най-често срещаните причини за поява на силен косопад при жените е хормоналният дисбаланс. Той може да се усложни и вследствие на множество натрупани дефицити в организма.

2. Генетична предразположеност 

Андрогенната алопеция, т.нар. генетичен косопад, е сред най-честите причини за окапване на косата както при мъжете, така и при жените. Най-голяма е вероятността да се появи, когато и двамата родители страдат от косопад.

Генетичният косопад при жените започва като първо изтънява косата в областта на слепоочията, челото и темето на главата. Андрогенната алопеция може да започне да се развива още в ранна възраст. По-предразположени към появата на косопад са жените, чиито майки също се борят с този проблем.

В този случай най-правилното решение е да се насочите към специалист, който да определи състоянието ви и да назначи най-подходящо лечение.

3. Прекомерен стрес или преживяна травма

Жена с косопад и коса на гребен

Друга причина за появата на косопад е силният стрес, най-често причинен от някакво травматично събитие. В този случай косопадът се появява внезапно, обикновено няколко седмици след преживяната травма.

4. Раждане или кърмене

Много често силен косопад при жените се развива след раждане или по време на кърмене. По време на самата бременност, вследствие на настъпилите хормонални промени и увеличеното производство на естроген, косата расте по-плътна и здрава. След раждането обаче, хормоните започват да се връщат към своите нормални нива и голяма част от космените фоликули навлизат във фаза на покой.

Този вид косопад се появява за няколко месеца, докато всички хормони и процеси в женския организъм се върнат към нормално ниво, след това отшумява.

5. Спазване на диета 

Спазването на диета лишава организма от много полезни витамини и минерали, чиито дефицит би могъл да се превърне в причина за поява на косопад. Липсата на цинк, желязо, витамин D, витамин В6, В12, както и омега 3 мастни киселини, може да доведе до окапване на косата.

Заболяванията, свързани с недохранване, като анорексия и булимия, водят до хормонален дисбаланс и косопад.

6. Автоимунно заболяване

Автоимунните заболявания често водят до много силен косопад и дори до пълно окапване на косата. При наличието на такова заболяване задължително трябва да се консултирате с трихолог. Навременното лечение може да предотврати цялостното окапване на косата.

  • Лупус

    Лупусът е вид хронично автоимунно заболяване, при което имунната система атакува здравите тъкани в организма. То често засяга жени в детеродна възраст, а най-честите симптоми са умора, главоболие, подуване на ставите или язви в устата. Възможно е да се появят обриви около носа, повишена температура, подуване на ръцете, краката и областта около очите. Също така се повишава и чувствителността към слънце.

    Косопадът също е симптом на заболяването. Той се изразява в две форми - лека и тежка.
    При лекия косопад се наблюдава загуба на неголямо количество коса по време на миенето ѝ, а при тежката форма - косата окапва в големи количества, като се появяват и обриви по скалпа.

  • Алопеция ареата

    Точната причина за появата алопеция ареата, позната като гнездов косопад, все още не е известна, но състоянието може да се дължи на стрес или заболяване. Алопеция ареата е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува космените фоликули.

    Възможно е да се появят кръгли, гладки петна след окапване на косата. Те могат да се наблюдават както по скалпа, така и по веждите или краката. Възможна е цялостна загуба на косата, а при някои хора се появява и чувство на изтръпване или дразнене преди започване на косопада.

7. Кожни проблеми със скалпа

При наличието на кожни проблеми със скалпа е възможно да се появят възпаления, които да възпрепятстват растежа на косата. Има няколко кожни заболявания, които могат да доведат до косопад. Това са себореен дерматит, псориазис или гъбични инфекции като трихофития.

При себорейния дерматит се наблюдава лющене на кожата на скалпа. Появяват се мазни, жълтеникави люспи по косата и раменете. Състоянието може да бъде причинено вследствие на хормонални промени или излишни кожни мазнини.

Псориазисът е автоимунно заболяване, което причинява крайна промяна в състоянието на кожните клетки, вследствие на което се появява много дебел, лющещ се слой кожа, подобен на кора. Възможно е да се появи кървене при опит да се отстрани този лющещ се, напукан слой кожа.

Трихофитията (гъбичната инфекция) се характеризира с появата на червени петна върху скалпа.

  • Прекаленото стилизиране на косатa

    Прекаленото стилизиране на косата може да увреди косъма и да доведе до косопад. Използването на големи количества козметика за коса или неподходяща козметика, отслабва космените фоликули. Честото боядисване и прекомерната топлинна обработка също увреждат косата и водят до косопад при жените.

    В този случай е важно да поддържате и подхранвате косата с подходяща козметика спрямо вида на косъма. Не забравяйте, че здравата и красива коса има нужда от грижи, подстригване и по-малко химична и топлинна обработка.

Как да се справите с косопада

Лечението на косопада при жените е комплексен процес. Трябва да се грижите както за косата, така и за вашето здраве. Необходимо е да се храните и живеете здравословно, защото ако не се чувствате добре, няма как да изглеждате добре. Влошеното физическо и психическо състояние се отразява и на здравината и блясъка на вашата коса.

Витамини, минерали и антиоксиданти

Приемането на необходимото количество витамини, минерали и антиоксиданти ще ви помогне да бъдете здрави и красиви. Трябва да се храните със силна храна, съдържаща желязо, тъй като дефицитът му предизвиква оредяване и окапване на косата. Цинкът също е изключително важен минерал за човешкия организъм, а допълнителното му приемане под формата на добавка заздравява фоликулите под скалпа и подхранва косъма.

Биотинът и селенът са сред едни от най-ефикасните средства за лечение на косопад. Стимулират растежа на косата и заздравят косъма. Същия ефект има и зеленият чай - мощен антиоксидант, който има и редица ползи за организма и здравето на човек.

Може да си набавите по-голямата част от витамините и минералите чрез храната. Правилното и балансираното хранене е ключов фактор за здравето и лечението на косопада при жените. Включете в менюто си повече свежи плодове и зеленчуци, риба, яйца и полезни мазнини като ядки.

Грижа за косата

Правилната и ежедневна грижа за косата е изключително важна, когато става въпрос за силен косопад при жените. Трябва да бъдете упорити и да се отнесете отговорно към проблема, за да се справите по-бързо с него.

Не третирайте косата излишно, сведете до минимум топлинната обработка, боядисването или топирането, всичко това уврежда и изтънява косъма и може да доведе до косопад или да влоши състоянието ви.

Продукти на ePharm против косопад

Млада жена грижеща се за косата си

В сайта на ePharm можете да откриете подходяща козметика за лечение на косопад.
Специално разработената серия на RENE FURTERER - TRIPHASTIC против косопад, притежава стимулиращи свойства, които укрепват и заздравяват скалпа, предотвратявайки косопада. Можете да комбинирате шампоан против косопад ТRIPHASTIC с концентрата против косопад - TRIPHASTIC REACIONAL, който е разработен специално за жени, страдащи от косопад, предизвикан от много фактори като стрес, раждане, небалансирани диети или прием на различни медикаменти.

  1. RENE FURTERER TRIPHASIC Шампоан
    от 32.56 лв. 32.56 лв.

В допълнение към лечението на косопад при жените и за по-добър ефект, можете да използвате и балсам за коса с хинин - Klorane, който улеснява разресването на косата и ревитализира структурата на косата, стимулирайки растежа ѝ.

  1. KLORANE Балсам с хинин и органичен еделвайс
    Специална цена 23.12 лв. 30.83 лв.

В статията ви запознахме с видовете косопад при жените, причините, както и методи за лечение на косопада при жените. На първо място е важно да разбере причината за появата на косопада, а след това да започнете неговото третиране. Обръщайте достатъчно внимание на тялото ви, както и на огранизма, защото те ще ви подскажат най-добре, когато нещо не е наред. И не на последно място, здравата коса изисква време, внимание и грижи, затова трябва да ѝ посветите известно време от дневната ви рутина. Още полезна информация може да намерите в блога на ePharm.