Жена пред огледалото с мазна кожа на лицето

 

В статията ще научите:

  • какво представлява мазната кожа;
  • кои са факторите, които предразполагат към омазняване на кожата на лицето;
  • на какво в ежедневието ни се дължи омазняването на кожата.

Ще намерите решение на проблема с мазната кожа, тъй като в статията са извадени полезни съвети за това какви грижи да полагате за нея и каква козметика е подходящо да използвате при наличие на излишен себум.


Кожата е изложена на много различни влияния - температурни особености, климат, замърсен въздух, нездравословно хранене, цигари, алкохол и др. Тя е най-големият сетивен орган и съставлява почти 16% от телесното тегло. Освен това изпълнява ролята на защитна бариера срещу всевъзможни външни въздействия. Важно е да ѝ се обръща достатъчно внимание и да бъде много добре поддържана, за да ви се отблагодари със свежест и красота.

Кожата на лицето понякога може да бъде проблемна и да изисква специални грижи. В такива случаи трябва да бъдете упорити и постоянни. В днешната статия ще ви запознаем с един широкоразпространен проблем - прекомерното омазняване на кожата. Ще разберете кои са причините за мазната кожа на лицето и как може да се справите с нея. Не забравяйте, че навременните грижи ще ви помогнат да овладеете този дискомфорт много по-бързо, без появата на допълнителни усложнения.

Ако желаете да разберете как да се отървете от мазната кожа, останете с нас до края на статията и се въоръжете с търпение. И не забравяйте, че грижите трябва да се превърнат в част от дневната ви рутина.

Какво представлява мазната кожа

Мазната кожа е често срещано кожно състояние както при жени, така и при мъже, особено в юношеска възраст. Хора с подобен тип кожа трудно намират подходяща козметика, която да не влошава усещането за омазняване на лицето.

Дерматолозите определят кожата като мазна, когато се наблюдава свръхпроизводство на себум. Това води до неприятно лъщене на кожата. Производството на себум всъщност е много важно за цялостната хидратация на кожата. Произведен в умрени количества, себумът служи, за да доставя липиди на повърхността на епидермиса. Тези липиди спомагат за предотвратяване загубата на вода или по-точно казано, изсушаването на кожата.

Свръхпроизводството на себум обаче води до омазняване на кожата и предразполага към редица възпаления като акне, разширени пори, образуване на черни точки и милиуми.

Признаци на мазна кожа

На първо място, тя се характеризира с плътна, релефна или зърнеста структура с мазен и лъскав вид. Забелязва се наличието на разширени пори. Мазната кожа на лицето е изключително податлива на възпаления.

Мазната кожа често може да се обърка с комбинирана кожа. При комбинираната кожа несъвършенствата и мазният вид се забелязват основно в средната част на лицето, т.е. челото, носа или брадичката. Останалата част от лицето или тялото може да бъде с нормална и дори суха кожа. Смесената кожа също е склонна към несъвършенства, поява на черни точки или акне.

Причини за омазняване на кожата на лицето

Жена слагаща си крем пред огледалото

Производството на излишен себум се дължи на няколко основни фактори, с които ще се опитаме да ви запознаем накратко.

1. Гени

Генетичният фактор не е за пренебрегване, когато говорим за прекомерно омазняване на кожата. Ако някой от родителите ви има мазна кожа, то е твърде вероятно да сте я наследили. В този случай единственото ви решение е да се консултирате със специалист и да използвате козметика, която да намалява производството на излишния себум.

2. Прекомерен стрес

Колкото и да не ви се вярва, прекомерният стрес може да доведе до омазняване на кожата. Стресът е много ключов фактор не само за състоянието на кожата на лицето, но и за цялостния здравословен профил на човек.

По време на стресови ситуации, когато сте много ядосани или напрегнати, производството на хормона на стреса - кортизол, е в своя пик. Това води до увеличаване на производството на себум, омазняване на кожата, появява се акне, порите се разширяват и кожата става податлива на различни възпаления.

Необходимо да намерите подходящи техники и практики, с които да управлявате ефективно стресовите ситуации в живота си. Бъдете по-спокойни и смирени и помислете за цялостното си здравословно състояние. Както знаете, всичко в човешкия организъм е свързано и ако не се чувствате добре, няма как да изглеждате добре.

3. Хормонален дисбаланс

Друга често срещана причина, поради която кожата започва да се омазнява по-често, е хормоналният дисбаланс. Неслучайно тийнейджърите са по-предразположени към омазняване на кожата. Хормонален дисбаланс обаче може да се появи и при бременност, менопауза, неправилна диета или възпаление в тялото. Хормоналните проблеми причиняват свръхпроизводство на себум, което от своя страна омазнява прекомерно кожата.

4. Използване на неподходяща козметика

Мазната кожа може да се дължи и на използването на неподходяща козметика. Много често мазната кожа се бърка с комбинирана кожа и се наблюдава неправилна употреба на прекомерно хидратиращи или изсушаващи продукти. Несъмнено хората с мазна кожа трябва да си доставят необходимото количество хидратация (външно и вътрешно), но е добре да наблягат на козметични продукти с много лека формула. Важно е също така да странят от агресивни и изсушаващи измиващи гелове, които само биха влошили състоянието на кожата, предизвиквайки двойно повече производство на себум.

5. Носене на ежедневен тежък грим

Носенето на тежък грим всеки ден запушва порите на лицето и прави кожата склонна към възпаления и акне. Гримът е с по-плътно покритие и увеличава производството на естествено масло. Трябва да използвате гримове с по-лека текстура, които имат контрол върху себума и матиращ ефект.

6. Климат

Ако живеете на място, където климатът е прекалено влажен и горещ, ще бъдете предразположени към омазняване на кожата. Същото важи и за сезоните - мазната кожа се появява по-често през лятото, отколкото през зимата. Дъждовното време също може да увеличи производството на излишен себум.

Как да се справим с мазната кожа

Концентрирана жена при поддържане на кожата си

Ако вече сте разбрали на какво се дължи мазната кожа, сега е време да ви издадем как може да се справите с нея. Има някои основни правила, които е препоръчително да спазвате в грижата за кожата. Ако искате да предотвратите производството на излишен себум, е необходимо да бъдете търпеливи и да се отнесете към проблема отговорно.

Почиствайте лицето си два пъти дневно

Красивата кожа изисква внимание и грижи. За да се справите с мазната кожа, трябва да почиствате лицето си по два пъти на ден, обикновено сутрин и вечер. Прекомерното миене на лицето с препарати може да доведе до омазняване на кожата, затова е необходимо да си създадете рутина, в която да почиствате лицето си по два пъти на ден. Също така, избягвайте използването на козметика, съдържаща салицилова киселина или бензоил пероксид - тези съставки причиняват сухота и дразнене и могат да доведат до възпаление.

Грижа за кожата с продукти, съдържащи Цинк

Цинкът е изключително важен за нормалното функциониране на организма. Той е един от най-често срещаните минерали в продуктите за грижа за кожата. Цинкът има способността на унищожава бактериите, причиняващи акне, и потиска възпалението на кожата. Също така, намалява образуването на черни точки. Цинкът е много полезен за кожата на лицето, тъй като премахва излишния себум, отпушва порите и отстранява зачервяванията по кожата.

Правете маска на лицето си поне два пъти в седмицата

Освен ежедневното почистване на лицето е необходимо да включите в рутината си и маски за лице. Мазната кожа е по-податлива към появата на акне и възпаления. Маските за лице отпушват порите, премахват натрупания излишен себум и мръсотия и подхранват кожата на лицето.

Препоръчително е да използвате маски за лице, които съдържат хиалуронова или алфа-хидрокси киселина. Те поттискат омазняването и абсорбират излишния себум, правейки кожата по-мека и еластична. Може да използвате и маска за лице с глина, тя също действа изключително благоприятно на мазната кожа.

Маски за лице с мед

Жена с маска за лице използваща телефона си

Медът е страхотно средство, което може да подобри състоянието на кожата. Той намалява прекомерното производство на себум, хидратира кожата и убива бактериите, които причиняват появата на акне и черни точки. Определено ще се отрази добре на кожата ви, ако си правите домашни маски с мед или използвате козметика, съдържаща този дар от пчелите.

Редовно използвайте хидратиращи продукти

Една от най-големите заблуди сред хората с мазна кожа е преустановеното използване да хидратиращи продукти за лице. Повърхността на мазната кожа често става на люспи, а това би могло да причини дерматит. Поради тази причина, трябва да използвате хидратиращи кремове с матираща формула, които са специално разработени за мазна кожа.

Хранете се здравословно

Здравословното хранене е изключително важно както за кожата, така и за здравето ви. Възможно е да се храните с продукти, които омазняват допълнително и повишават възпалението в клетките, но да не знаете. Консумирането на прекалено много млечни продукти (сирене, кисело или прясно мляко, масло) омазнява кожата допълнително и често е отговорно за появата на акне в юношеска и зряла възраст.

Мазната кожа се влошава при консумацията на бързи храни като дюнери, бургери, както и при прекомерно хранене с пържени храни. За да подобрите състоянието на кожата си, трябва да увеличите приема на пресни плодове и зеленчуци, протеини и пълнозърнести продукти.

Продукти на ePharm срещу мазна кожа

Както вече споменахме, за да се справите с мазната кожа, трябва да използвате подходящата за това козметика. На сайта на ePharm ще откриете страхотни продукти, които ще ви помогнат да предотвратите появата на излишен себум.

Серията Cleanance на AVENE е създадена специално за мазна кожа. Ексфолиращата маска за лице оказва изключително благоприятно действие върху кожата на лицето, като същевременно регулира свръхсекреция на себум и има мигновен матиращ ефект. Отпушва порите и спомага за неутрализирането на кожните несъвършенства. За по-добър ефект може да комбинирате ексфолиращата маска с Матираща емулсия. Тя има дълготраен и лек хидратиращ и матиращ ефект. Регулира прекомерното производство на себум и помага за намаляване на несъвършенствата.

  1. AVENE CLEANANCE Матираща емулсия
    Специална цена 24.70 лв. 35.28 лв.

За да притежавате блестяща, гладка и сияйна кожа, трябва да се грижите за нея ежедневно, като си създадете рутина и здравословни навици. Ако имате мазна кожа, то непременно трябва да ѝ обърнете необходимото внимание, за да не влошите състоянието ѝ. В статията ви запознахме със същността на мазната кожа, какво я причинява и как може да се справите с прекомерното омазняване. Не отлагайте, а започнете да се грижите за кожата си още сега. Още полезна информация може да намерите в блога на ePharm.