Млада жена с капки за нос

Звучи невероятно, но е възможно да облекчите силната хрема в рамките на ден-два, а дори и до няколко часа. Най-важното е да прилагате средства за хидратация и поддържане на влажност в зоната на носа. Това може да ви накара да се чувствате комфортно, докато лекувате първопричинителя на хремата.

Най-общо този тип неразположение е следствие от прекомерното производство на слуз в носните проходи. Резултатът е поява на воднисти секрети, които понякога започват да се стичат и по задната част на гърлото (т.нар. задна хрема).

Хрема може да се появи със или без назално запушване. То обикновено се причинява от възпаление на лигавицата на носните проходи, което затруднява дишането през носа.

Има няколко причини, поради които може да имате хрема. Най-честата е вирусна инфекция на синусите вследствие на настинка. В други случаи хремата може да се дължи на студено време, алергии и синузит.

Когато вдишвате вирус или алерген като прах или полени, това дразни лигавицата на носа и синусите. Носът започва да произвежда чиста слуз, която улавя микробите или алергените и помага за изхвърлянето им от организма.

Тази статия разглежда всички познати и работещи средства, които можете да прилагате с цел бързо спиране на хремата.

Моментално спиране на хрема - възможно ли е и какви са средствата за лечението ѝ

Сама по себе си хремата обикновено не е причина за безпокойство. Ако нямате други симптоми като втрисане, болки в тялото, алергия или някакво по-специфично заболяване, има няколко начина да се справите със запушения нос сами. 

Нека разгледаме по-подробно някои от средствата за лечение, които могат да помогнат при хрема.

Пийте много течности

Поддържането на добра хидратация е изключително важно, ако имате симптоми на назална конгестия. Приемът на течности като вода и чай гарантира, че слузта в синусите ви се разрежда до течна консистенция и е лесна за изхвърляне. В противен случай се сгъстява и слепва, а това запушва още повече носа. 

Избягвайте напитки, които дехидратират. Това включва кафе и алкохолни питиета.

Наблегнете на топлите чайове

Топлите чаени отвари помагат за отваряне и отпушване на дихателните пътища. Някои чайове съдържат билки, които са леки деконгестанти. Задължително пийте и напитки от противовъзпалителни и антихистаминови билки като лайка, джинджифил, мента или коприва.

Направете си чаша горещ билков чай ​​(за предпочитане безкофеинов) и за известно време вдишвайте парата преди да започнете да пиете. Болките в гърлото често придружават хремата - пиенето на топъл (не горещ!) билков чай ​​също може да помогне за успокояване на възпаленото гърло.

Включете овлажнител в стаята

Цверя в стаята

Според проучване от 2019 г. вдишването на топла пара от овлажнител значително намалява натрупването на слуз, причинено от алергичен ринит.

Нека споменем и проучване от 2015 г., според което използването на парна инхалация от хора с обикновена настинка намалява времето за възстановяване от заболяването с около седмица.

Овлажнителите работят на простия принцип да превръщат водата в пара с цел овлажняване на иначе сухия въздух в затворени помещения. Когато вдишвате влага, тя помага за разреждане и отделяне на слуз, успокоявайки в същото време раздразнените синуси.

Ако решите да използвате овлажнител, задължително го почиствайте редовно според инструкциите на производителя. В противен случай може да се превърне в благоприятна среда за микроорганизми като мухъл и бактерии, които могат да влошат проблемите със синусите.

Добрите стари парни инхалации също помагат

Излагането на пара може да помогне за разхлабване на слузта и облекчаване на хремата. Ето как да си направите парна инхалация:

  1. Загрейте на котлона вода в чиста тенджера - колкото да започне да се отделя пара, не я оставяйте да заври;
  2. Поставете лицето си на около 25 см над парата за около 5 минути. Затворете очи и поемете дълбоко въздух през носа. Правете почивки, ако на лицето ви стане твърде горещо;
  3. След като 5-те минути изтекат, издухайте носа си;
  4. Повторете процеса 2 или 3 пъти на ден, ако все още имате симптоми.

Ако желаете, добавете към парната баня 1-2 капки деконгестантни етерични масла. Етеричните масла от евкалипт, мента, бор, розмарин, градински чай, мента, чаено дърво и мащерка са чудесни варианти. 

Може да използвате и аналогичните им билки в изсушена форма. Направете парната инхалация върху съд с билков чай ​​и вдишвайте изпаренията.

Важно! Консултирайте се със здравен специалист, преди да започнете да използвате етерични масла. Не забравяйте да проучите качеството на продуктите на марката, от която ще пазарувате. Винаги правете тест върху кожата, преди да опитате ново етерично масло.

Вземете горещ душ

Нуждаете се от бързо облекчение? Опитайте с горещ душ. Точно като овлажнителите за въздух и парните инхалации, горещите изпарения от душа могат да помогнат за облекчаване на хрема и запушен нос.

Опитвали ли сте каничка за промивка на нос

Използването на подобен тип каничка за промивка е често срещан подход при проблеми със синусите. Процедурата е предназначена за прочистване и освежаване на носните пътища.

Каничките представляват малки контейнери, подобни на чайник, с накрайник. Наливате физиологичен разтвор или разтвор на солена дестилирана вода в съда и след това изливате внимателно течността през едната ноздра, за да излезе през другата.

Препоръчва се за ежедневна употреба при астма, синузит и алергични състояния.

Можете да закупите каничка за промивка на нос в местната аптека или онлайн. Уверете се, че следвате точно указанията за употреба. Неправилното използване на каничката може в редки случаи да влоши хремата.

Спрей за нос за бързо отпушване

Младо момиче с капки за нос

Назалните спрейове са често срещано лечение за хрема, предписвано и без рецепта. Физиологичните спрейове с морска вода като Мукоплант са чудесен начин да изплакнете носните проходи. Може да избирате и варианти на спрейове за нос с ехинацея и евкалипт, както и МУКОПЛАНТ спрей за нос със салвия.

Според проучване от 2021 г. сред хора с инфекции на горните дихателни пътища, използването на физиологичен разтвор за нос облекчава хремата и запушения нос, като същевременно подобрява качеството на съня.

Прочетете повече за хремата при деца.

Наложете топъл компрес

Слагането на топъл компрес върху челото и носа няколко пъти на ден може да помогне за лекуване на хремата и успокояване на натиска в синусите, засилвайки кръвообращението в областта. 

За да направите свой собствен топъл компрес у дома, накиснете чиста кърпа в гореща (не вряла) вода, изстискайте я и я поставете върху челото и носа за 15 до 20 минути. Наложете повторно, ако е необходимо.

Похапвайте пикантни храни

Ако имате силно запушен нос, то яденето на пикантни храни може да помогне. Лютите подправки като лют червен и черен пипер, уасаби, хрян и джинджифил са чудесни варианти. Тези подправки загряват организма по време на хранене и разширяват проходите в тялото, като това облекчава напрежението върху синусите.

Кога се налага да прибегнете до лекарства в лечението на хрема

Възможно е хремата ви да се окаже по-упорита от очакваното, особено ако е симптом на по-сериозно вирусно заболяване. В тези случаи е добре да третирате проблема съобразно медицинските напътствия на вашия лекуващ лекар. Добри медикаменти за успешно справяне с всички симптоми на хрема, настинка и кашлица са Умкалор на таблетки, продуктите за кашлица на ХербалСепт и Мукоплант.

  1. УМКАЛОР таблетки
    23.78 лв.

Как да се отървете от упоритата хрема поради алергия

Когато хремата е причинена от алергия, най-лесният начин да я успокоите е като избягвате алергена. Например, ако сте алергични към амброзия, останете на закрито в дните, когато броят на полените от амброзия е висок. Вместо да отваряте прозорците си, използвайте вентилатор или климатик, за да охладите дома.

Други обичайни лечения за алергия и изчистване на хрема, причинена от нея, включват следните лекарства:

  • антихистамини;
  • назални и/или перорални кортикостероиди;
  • спрейове за нос.

Задължително се консултирайте с лекуващия ви лекар преди да предприемете каквито и да е било мерки за самолечение.

Стоп на хремата - безценни съвети за справяне с неразположението

Жена в леглото

Хремата е признак на реакция на имунната система. В този момент тя работи усилено, което може да ви накара да се чувствате по-уморени от обикновено. Добро решение би било да подсилите имунитета си с Детрикал.

  1. ДЕТРИКАЛ 400 таблетки Natur Produkt
    7.44 лв.
 

Въпреки че е твърде вероятно да нямате други симптоми, все пак трябва да забавите темпото и дадете възможност на организма да се възстанови.

За да се справите с хремата, опитайте следните неща:

  • Почивайте си. Уверете се, че хремата не пречи на съня ви.
  • Вземете душ преди лягане или използвайте овлажнител в спалнята си.
  • Хидратирайте се. За да предотвратите дехидратация, пийте много вода и билкови чайове.
  • Духайте често носа си. Използвайте мека кърпичка, за да избършете или издухате излишната слуз от носните проходи.
  • Мийте ръцете си. Избягвайте разпространението на микроби, като често миете ръцете със сапун и вода.
  • Дезинфекцирайте повърхностите около вас. Отделете малко време, за да избършете повърхности и предмети, които докосвате редовно.
  • Останете си у дома. Дори и да нямате други симптоми, добра идея е да останете вкъщи за ден-два, за да не разболеете околните.

В тази статия научихте, че моменталното спиране на хремата е сложна задача, но не и непостижима. Ако запушването на носа ви е съпроводено с други симптоми на вирусна инфекция, то тогава процесът на оздравяване със сигурност се усложнява. При всички положения обаче, решението на проблема е във ваши ръце - постоянството в прилагането на гореспоменатите решения за справяне с хремата ще ви помогне безотказно.

Още полезни и интересни теми на здравна тематика четете в блога на ePharm.