красива жена снимана на поляна с цветя

Лятото е тук и всеки се вълнува при мисълта да открие морския сезон и да се попече на слънце на плажа. При някои хора обаче излагането на слънце може да доведе до алергична реакция и алергичен обрив.

Слънчевата алергия, известна още като фоточувствителност, е състояние, при което кожата реагира необичайно на слънчева светлина. Може да причини редица симптоми, от лек сърбеж и зачервяване до тежки мехури и подуване. Затова ви съветваме да внимавате с излагането на пряка слънчева светлина, особено в часовете между 12:00 -16:00, когато UV лъчите са най-силни и винаги да сте подготвени с лекарства за алергия, когато пътувате, особено с малки деца. 

В тази публикация в блога ще обсъдим какво представлява слънчевата алергия и как да се справите бързо с нея,  използвайки подходящи методи за лечение. Повече информация за това, как се появява алергичната реакция от слънцето  и какви са нейните специфични симптоми, можете да прочетете подробно в статията ни тук

Какво представлява слънчевата алергия

Слънчевата алергия е вид алергична реакция, която се появява, когато кожата е изложена на слънчева светлина. Причинява се от необичаен имунен отговор на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Симптомите обикновено се появяват в рамките на няколко минути до няколко часа след излагане на слънце. Най-често те включват зачервяване, сърбеж, подуване и образуване на мехури по кожата и алергичен обрив.  В тежки случаи слънчевата алергия може да причини треска, главоболие и гадене. 

Има няколко вида слънчеви алергии, всяка със своите специфични причини и симптоми. Най-често срещаният тип е полиморфна светлинна ерупция (PLE), която засяга до 10% от населението. Смята се, че PLE се причинява от реакция на имунната система към UV радиация, която предизвиква възпалителен отговор в кожата.

Други видове слънчеви алергии включват слънчева уртикария, която причинява копривна треска и сърбеж, и фотоалергични реакции, които се появяват, когато определени лекарства или химикали в продуктите за грижа за кожата реагират с UV радиация.

Рисковите фактори за слънчева алергия включват светла кожа, фамилна анамнеза на заболяването и някои лекарства, които могат да повишат чувствителността към слънчева светлина. Хората с автоимунни заболявания, като лупус или ревматоиден артрит, също са изложени на повишен риск от слънчеви алергии.

Слънчева алергия - лечение
капела, плажно олио, слънцезащити и очила
Лечението на слънчевата алергия зависи от тежестта на симптомите. Леките случаи на слънчева алергия могат да бъдат лекувани с домашни средства, като алергозан при обрив и други кремове против кожни алергии,  докато тежките случаи може да изискват медицинска помощ. 

  1. АЛЕРГОЗАН крем
    от 6.95 лв.
  2. ПСИЛО-БАЛСАМ гел STADA
    от 9.14 лв. 10.72 лв.
  3. ФЕНИСТИЛ 0.1 % гел
    от 10.85 лв.

За бързо лекуване  на слънчева алергия:

1. Избягване на слънчева светлина

Най-добрият начин да предотвратите слънчева алергия е да избягвате излагането на слънчева светлина. Ако трябва да излезете на слънце, носете защитно облекло, като ризи с дълги ръкави, шапки и слънчеви очила.

2. Използване на слънцезащитен крем

Нанасянето на слънцезащитен крем с висок SPF може да ви помогне да защитите кожата си от вредните ефекти на UV радиацията. Не забравяйте да изберете слънцезащитен крем, който е специално предназначен за чувствителна кожа.

Комплектът слънцезащитни продукти на AVENE съдържа крем и спрей, които са с много висок фактор SPF 50+ и са подходящи за много суха и чувствителна кожа, както и за хора, предразположени към развитие на слънчева алергия. 

Слънцезащитният крем за суха и чувствителна кожа осигурява 8 часова хидратация. Водоустойчив е, има много лека формула и може да се нанася на лицето и тялото.  Не щипе очите  и не предизвиква дразнение. Съдържа тониран слънцезащитен филър срещу синята светлина.

Спреят е подходящ за чувствителна и свръхчувствителна към слънцето кожа или изложена на интензивно слънцегреене. Водоустойчив е, не оставя  бели следи и не предизвиква дразнене. Съдържа широкоспектърна UVB-UVA защита и е фотостабилен.  Обогатен със термална вода AVENE.

  1. AVENE Cleanance Крем тонирана слънцезащита SPF 50+
    Специална цена 28.26 лв. 43.48 лв.
  2. AVENE Слънцезащитен флуид SPF 50+
    Специална цена 27.24 лв. 41.90 лв.
  3. AVENE Слънцезащитен крем SPF 50+
    Специална цена 27.24 лв. 41.90 лв.

3. Прием на антихистамини - противоалергични за слънчева алергия 

Антихистамините могат да помогнат за облекчаване на сърбежа и зачервяването, свързани със слънчевата алергия. Те действат като блокират хистаминовите рецептори в тялото, които са отговорни за алергичната реакция. Лекарствата против сърбеж на кожата са доста ефективни и облекчават бързо неприятните симптоми. 

Лоратадин Софарма таблетки  съдържат активното вещество лоратадин, което принадлежи към групата на антихистамините - противоалергичните лекарства. Използва се за лечение на симптомите на някои алергични заболявания, дължащи се на повишено освобождаване на хистамин. Лоратадин се прилага за облекчаване на симптомите на алергичен ринит, както и на хронична идиопатична уртикария - сърбеж, зачервяване и оток на кожата, причинени от слънчева алергия. Препоръчителният дневен прием е по една таблетка. 

  1. ЛОРАТАДИН 10 mg таблетки Sopharma
    15.06 лв.
  2. ЗЕНАРО таблетки
    от 5.09 лв.

4. Използване на кортикостероиди

При тежки случаи на слънчева алергия може да се предпишат кортикостероиди. Това са противовъзпалителни лекарства, които могат да помогнат за намаляване на подуването и зачервяването.

Домашно лечение на алергия от слънцето
Жена на плаж. На гърба и има нарисувано слънце със слънцезащитен крем

Ако имате лек случай на слънчева алергия, можете да опитате някои домашни средства за облекчаване на симптомите.

Ето и някои най-ефективните начини за домашно лечение на слънчева алергия, които нашите баби и майки със сигурност знаят и винаги прилагат: 

1. Прилагане на компреси

Ако страдате от слънчева алергия, знаете колко дискомфортно и болезнено може да бъде състоянието. За щастие има няколко ефективни компреса, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и осигуряване на облекчение. 

А ето кои са те: 

  • Краставица


Краставицата е естествено противовъзпалително средство, което може да помогне за намаляване на подуването и зачервяването. Нарежете една краставица и поставете резените върху засегнатата област за 10-15 минути.

  • Мляко


Млякото съдържа млечна киселина, която може да помогне за ексфолирането на мъртвите кожни клетки и да успокои изгорената от слънцето кожа. Накиснете чиста кърпа в студено мляко и я нанесете върху засегнатата област за 15-20 минути.

  • Зелен чай


Зеленият чай съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и да предпазят кожата от по-нататъшно увреждане. Сварете чаша зелен чай и го оставете да се охлади до стайна температура. Накиснете кърпа в чая и я нанесете върху засегнатата област за 10-15 минути.

  • Пакет с лед


Пакетът с лед може да помогне за намаляване на подуването и болката, свързана със слънчевата алергия. Увийте пакет с лед в кърпа и го нанесете върху засегнатата област за 10-15 минути. Не поставяйте леда директно върху кожата, защото рискувате допълнително увреждане. 

Хладните компреси могат да бъдат чудесен начин за облекчаване на симптомите на слънчева алергия. Експериментирайте с различни опции, за да намерите тези, които работят най-добре за вас. Не забравяйте винаги да предпазвате кожата си от слънцето, като носите слънцезащитни продукти и защитно облекло.

2. Вземане на хладна вана

Вземането на хладна вана помага за успокояване на кожата и облекчаване на неприятния сърбеж. Когато имате алергичен обрив е важно да не го чешите, за да не се влоши, затова хладните вани и компреси са добър помощник. 

3. Гел от алое вера

Гелът от алое вера съдържа много полезни съединения като витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат за успокояване и заздравяване на кожата. Той може да помогне за облекчаване на неприятните симптоми, като осигурява охлаждащ и успокояващ ефект върху кожата. Гелът също така помага за намаляване на възпалението и зачервяването, причинени от излагане на слънце.

За да използвате гел от алое вера за слънчева алергия, нанесете обилно количество от гела върху засегнатата област. Нежно масажирайте гела в кожата, докато се абсорбира напълно. Повтаряйте този процес няколко пъти на ден, докато симптомите изчезнат.

В допълнение към своите успокояващи свойства, гелът от алое вера помага и за овлажняване на кожата. Това е важно за хора със слънчева алергия, тъй като кожата може да стане суха и раздразнена. Гелът помага за хидратиране на кожата и предотвратява по-нататъшно увреждане.

4. Пийте много вода

Дехидратацията може да влоши симптомите на слънчева алергия, като направи кожата по-чувствителна и увеличи риска от слънчево изгаряне. Пиенето на вода помага за поддържане на тялото хидратирано, което от своя страна спомага за поддържането на кожата здрава и еластична. Освен това помага за изхвърлянето на токсините от тялото, което може да намали възпалението и да подобри цялостното здраве на кожата.

В допълнение към пиенето на много вода е важно да избягвате алкохола и кофеина, които могат да дехидратират тялото и да влошат симптомите на слънчевата алергия. Като цяло, водата е важна част от бързото лечение на слънчевата алергия и поддържането на здрава кожа.

В заключение, слънчевата алергия е често срещано състояние, което може да се управлява с подходящи методи на лечение. Ако изпитвате симптоми на слънчева алергия, е важно да потърсите медицинска помощ, ако симптомите са по-тежки или постоянни. Като вземете предпазни мерки и следвате методите на лечение, описани в тази статия, можете да се наслаждавате на слънцето безопасно и без дискомфорт.

За още полезни информативни статии на здравна тематика, четете блога на ePharm!