Жена се храни здравословно

Задържането на вода, наречено още едема, представлява наличието на прекомерно количество течност в телесните тъкани. Състоянието причинява подпухналост и подуване, най-вече в крайниците. 
Факторите, които водят до задържане на вода в организма, са различни: от прием на определени медикаменти, нездравословен начин на живот до хормонални промени.

Симптомите варират от подуване, наддаване на килограми, подпухналост, отекли крака, скованост в ставите до засилена чувствителност и болка в крайниците. Възможно е състоянието да не е предизвикано от здравословен проблем и да е временно, но при по-сериозни и продължителни прояви лекарската намеса е задължителна.

В тази статия ще научите какви са причините за задържането на вода; как диетата влияе на това и кои са полезните храни и тези, които трябва да избягвате.

Причини за задържане на вода

Факторите, които водят до този проблем, могат да са вследствие на здравословни проблеми, липса на движение, дълго седене в една поза, затлъстяване и неправилно хранене.
 
Приемът на определени лекарства, цирозата, заболяване на бъбреците, бременността, предменструалният синдром и цикълът при жените също са част от причините за задържане на вода.
 
Правилният хранителен режим играе важна роля, за да се избегне задържането на течности в тялото. Приемът на полезни храни и различни натурални диуретици спомагат за доброто функциониране на организма. Той помага и за възстановяване на баланса на течностите в него.

Полезни храни против задържане на вода

Здравословната диета е ключова за предотвратяване на появата на едема по няколко причини:

  • Баланс между натрий и калий - тези минерали регулират баланса на течности в организма. Натрият задържа вода, а калият помага на бъбреците да изхвърлят излишните течности от тялото. При недостиг на калий и богат прием на натрий, се нарушава балансът и това води до едема. 
  • Хидратация - здравословният хранителен режим включва храни с високо съдържание на вода като зеленчуци и плодове. Това не изключва и консумацията на вода, която трябва да е минимум 1,5 литра дневно.
  • Нормализиране на хормоналния баланс - ако менюто ви включва храни, богати на протеини и комплексни въглехидрати, то ще намали задържането на вода и ще помогне за регулира хормоналния ви баланс.

    Има дълъг списък с полезни храни, които да включите в хранителния си режим, богати на полезни минерали и витамини като калий, магнезий и витамин В6.

Храни, богати на калий
Две момичета се хранят здравословно на заведение


Калият помага за регулирането на кръвното налягане и за добрата работа на нервната система и сърцето. Той подобрява качеството на съня и умствената дейност. Минералът допринася и за баланса на течности в тялото, за да не задържа то вода. Докато целта на натрия е  да снабдява клетките с вода, калият “изпомпва” ненужната част от нея от тях.


Затова е важно да се приемат полезни храни, богати на калий. Част от тях са:

  • Банани - известни източници на калий са бананите. В един банан се съдържа 451 мг от този минерал. Освен това в състава им има витамин В6 и магнезий.
  • Спанак -  той не само осигурява на тялото нужното количество калий, но дава на организма калций, манган и витамини А и К. Той е богат на желязо, магнезий, витамин В6 и различни антиоксиданти.
  • Авокадо - плодът съдържа високо съдържание на фибри, магнезий, витамин В6 и мононенаситени мазнини, полезни за сърдечната дейност. Освен това е добър източник на калий.
  • Картофи - те са  богати на калий,  витамини А, C, B6 и мангат. Съдържанието на натрий в тях противодейства на калия, така че да има баланс в регулирането на течности в тялото. Сладките и червените картофи също са добри източници на минерали.
  • Нар - в 100 грама от този плод се съдържа 236 мг калий. Нарът е източник на витамини C, K и фолиева киселина. За разлика от повечето плодове, процентът на протеини в съдържанието на нара е по-висок.
  • Бобови култури - белият боб и фасулът са богати на калий. Фасулът осигурява калий и има високо съдържание на белтъчини и антиоксиданти. Лещата също е богата на калий и протеини.
  • Сушени кайсии  - освен че съдържат калий, в състава им влизат редица антиоксиданти като витамини А и C. Добавянето им в хранителния ви режим ще подобри зрението и имунната ви система и ще понижи нивата на холестерола и кръвното налягане.

Храни, богати на магнезий
Храни с богато съдържание на магнезий

Минералът е свързан пряко с протичането на всички ензимни процеси. Той осигурява необходимото количество енергия за всяка клетка и помага на организма да произвежда протеини и ДНК. Магнезият е полезен и при проблеми със задържане на вода. 


Може да приемате магнезий чрез различни видове храни:

  • Черен шоколад - той е богат не само на магнезий, но и на мед, желязо, пребиотични фибри и антиоксиданти. Имайте предвид, че шоколадът трябва да съдържа поне 70% какао в състава си.
  • Риба - рибните продукти са изключително богати на магнезий, селен, калий, витамин В и белтъчини. Включването на риба в дневното ви меню ще намали риска от сърдечни заболявания заради съдържанието на омега 3-мастни киселини.
  • Кисело мляко - в една кофичка има 32 мг магнезий, което се равнява на 7,5% от препоръчителния дневен прием. Освен това киселото мляко е с високо съдържание на протеин.
  • Ядки - богати на магнезий са бадемите, кашуто, фъстъченото масло.
  • Черен боб -  той е добър източник на желязо, фолат и, естествено, магнезий. В една чаша сварен боб се съдържа 120 мг от минерала.
  • Семена - сред семената, богати на магнезий, са сусамът, тиквеното и лененото семе.

Храни, богати на витамин B6

Витамин B6 е част от групата на витамини В, известни като В-комплекс.  Той е важен за усвояването на мазнините и белтъчините и за поддържането на баланса между приетите количества натрий и калий. Сред полезните храни, които намалят задържането на вода, съдържащи витамин В6, са:

  • Пуешко месо - то е чудесен източник на витамина. Снабдява организма с други витамини от В-комплекса, както и с протеин, ниацин и рибофлавин.
  • Шамфъстък - тези ядки са богати не само на витамин В6, но и имат високо съдържание на калий, калций, магнезий, натрий, желязо и различни витамини.
  • Телешко месо - то има високо съдържание на витамин В6, протеин, омега-3 мастни киселини и креатин.
  • Нахут - той осигурява 55% от нужната дневна доза на витамин В6 в организма. Освен това е богат на фибри, въглехидрати и протеини.

Храни с високо съдържание на протеин

Протеините, или т.н. белтъчини, са хранителни вещества, които организмът ви използва, за да възстановява клетките си, да работи правилно и да расте. Те се състоят от аминокиселини, част от които не могат да бъдат синтезирани вътрешно. Затова протеините трябва да се набавят чрез храна. Богатите на белтъчини храни също са полезни при задържане на течности в тялото. Някои от тях са:

  • Бадеми - освен че са богати на протеини, те имат високо съдържание на магнезий, витамин Е и фибри.Яйца - яйцата са чудесен източник на белтъчини, витамини, антиоксиданти, минерали и здравословни мазнини.
  • Пилешко -  в пилешкото месо има висок процент на белтъчини, но и на селен, цинк и витамини от В-комплекс.
  • Киноа - тя съдържа деветте основни аминокиселини, които организмът ви не може да произведе сам. Освен това е източник на мед, желязо, цинк и фибри.
  • Прясно мляко - в състава си има много полезни вещества, включително белтъчини, витамин В2, фосфор и калций.
  • Чия - в чията се съдържа висок процент на протеин, омега-3 киселини и фибри. Подходяща е за нисковъглехидратна диета.
  • Тиквени семки - те са богати и на магнезий, фосфор, желязо и цинк.
  • Грах - той е пълноценен източник на протеин и фибри.

Натурални диуретици
млада жена налива вода в чаша - на масата има плодове и зеленчуци

Диуретиците са вещества, които изхвърлят от организма излишните количества сол, вода и други съставки, попаднали в него. Така тялото се освобождава от редица токсини. Приемът им се налага, когато организмът започне да задържа течности, и може да включва естествени диуретици или медикаменти.

Включете храни с високо съдържание на вода и полезни вещества, които да помогнат при появата на едема. Сред тях са:

  • Краставици - те са съставени основно от вода, която стимулира бъбречната дейност. 
  • Магданоз - той помага на организма да намали обратния прием на сол в бъбреците. По този начин се изхвърлят повече количества натрий и калий от тялото.
  • Зелен чай - той съдържа редица антиоксиданти и съставки с противовъзпалително действие, което го прави чудесен диуретик.
  • Глухарче - приемът на отвара от глухарче увеличава честота на уриниране. Така тялото се пречиства по-бързо от токсините и задържаните течности.
  • Вода - тя е най-добрият диуретик. Пиенето на вода освобождава организма от излишните токсини и течности и стимулира работата на бъбреците.

    Сред другите натурални диуретици се нареждат динята, червените боровинки, копривата и целината.

Капсули  Water Out

Ако приемът на храна не е достатъчно ефективен, то тогава ви трябва допълнителна помощ. Капсулите Water Out на Now Foods ви помагат да изхвърлите съдържанието на излишната вода от организма си, като така възвръщат тонуса и енергията ви. Диуретикът е изключително полезен при проблеми с бъбречната функция. Съставките на Water Out помагат за по-доброто функциониране на щитовидната жлеза, пикочните пътища и за облекчаване на симптоми при чернодробни заболявания. Чрез приема на капсулите ще си набавите нужните за организма витамин В6 и калий.

Храни, които трябва да се избягват

Както има полезни храни, които стимулират доброто функциониране на тялото, съществуват и вредни такива, допринасящи за задържане на течности в него. Част от тях са:

  • Сладкарски изделия;
  • Бързи въглехидрати;
  • Фаст фууд (бургери, пържени картофи, хотдог);
  • Храни, богати на сол;
  • Алкохол и газирани напитки;
  • Преработено месо (колбаси, шунка, кренвирши, салами).


Задържането на вода е неприятно състояние, което води до дискомфорт, усещане за тежест и отоци. Едемата може да се регулира и предотвратява чрез балансиран хранителен режим, богат на калий, магнезий, протеини, натурални диуретици и витамин В6.

В тази статия узнахте повече за това какви са причините за задържането на вода; как хранителният режим влияе на това и които са полезните и вредните храни за диетата ви.

За още полезна и интересна информация на здравна тематика разгледайте нашия блог