Жена със сухота в гърлото

Болките в гърлото могат да засегнат всеки, особено по време на есенно-зимния период, както и в сезона на настинки и грипове. Болката в гърлото причинява дискомфорт, който затруднява преглъщането и говоренето. Може да бъде причинено вследствие от различни фактори, включително вирусни или бактериални инфекции, дразнители от околната среда и дори определени лекарства. 

В тази статия в блога ни, ще обсъдим различните причини за това състояние и как да се справите със силните болки в гърлото и трудното преглъщане. В края на статията ще ви споделим и някои от най-ефективните лекарства за силните болки в гърлото.

Силна болка в гърлото - на какво се дължи 

Режещата болка в гърлото може да бъде тревожно и изтощително състояние, което значително засяга способността на човек да говори, преглъща и дори да диша.  Има няколко потенциални причини за появата на болка в гърлото, вариращи от бактериални или вирусни инфекции до основни медицински състояния. Ето кои са те: 

1. Инфекции

Една от най-честите причини за дращене в гърлото е наличието на някаква инфекция. Вирусни инфекции като обикновена настинка или грип могат да причинят възпаление на горните дихателни пътища, засягащо и гърлото и да доведат до болка при преглъщане. Бактериалните инфекции, като стрептокок, също могат да доведат до болки в гърлото и ушите и дискомфорт, често придружени от треска, загуба на апетит и подути лимфни възли.

2. Тонзилит

Възпалението и инфекцията на сливиците могат да причинят силна болка в гърлото, особено при преглъщане, и да доведат до появата на гнойни налепи по сливиците. Тонзилитът често се причинява от вирусна или бактериална инфекция и може да бъде придружен от висока температура, главоболие и подути лимфни възли. 

3. Фарингит

Това е възпаление на фаринкса - областта зад гърлото, която включва задната част на езика и мекото небце. Фарингитът може да бъде причинен от вирусни, бактериални или гъбични инфекции и води до болка в гърлото при преглъщане, затруднено дишане и говорене. 

4. Ларингит

Възпалението на гласовата кутия или ларинкса може да причини режеща болка в гърлото, особено при говорене или преглъщане. Ларингитът често е резултат от вирусна инфекция, прекомерна употреба на гласа или излагане на дразнители като цигарен дим.

5. Нараняване или травма

Физическо увреждане на гърлото, като например от нараняване или поглъщане на остър предмет, може да причини силна болка в областта. Тежката кашлица или повръщане също могат да доведат до мускулно напрежение в гърлото, което води до болка и дискомфорт.

6. Гастроезофагеална рефлуксна болест

Гастроезофагеална рефлуксна болест възниква, когато стомашната киселина се връща обратно в хранопровода и причинява дразнене и възпаление. Това може да доведе до усещане за парене в гърлото, известно като киселини, и може да предизвика дискомфорт, особено в легнало положение или след обилно хранене.

8. Алергии

При някои хора алергиите към определени вещества като полени или пърхот от домашни любимци могат да причинят възпаление в гърлото и да доведат до болка при преглъщане. 

9. Сухота или дехидратация

Вдишването на сух въздух или недостатъчното пиене на вода може да причини сухота и раздразнение на гърлото, а това да доведе до болка и дращене в гърлото.

Болки в гърлото при преглъщане без температура 

Силната болка в гърлото е състояние, което често бива придружено от треска и температура, а това обикновено е показател за  наличие на инфекция. Има обаче случаи, когато болките в гърлото при преглъщане се появяват без наличие на температура. Най-често това се случва, когато възпалението се е появило вследствие на алергия, гастроезофагеална рефлуксна болест, сухота в гърлото или от дразнители на околната среда - прах, дим от цигари, замърсен въздух. 

В този случай, можете да излекувате болката в гърлото с помощта на чайове, противоалергични медикаменти и смучещи таблетки. Малко вероятно е да имате нужда от антибиотици и температуропонижаващи, тъй като състоянието не е причинено от вирус или бактерия.

Прочетете повече за възпалено гърло.

Как да се справим с продължителните болки в гърлото

Жена с болки в гърлото

Както вече споменахме, болката в гърлото може да бъде причинена вследствие на редица фактори, но най-често се дължи на вирусна или бактериална инфекция. За да се отървете от режещата болка в гърлото, на първо място трябва да разберете причината за появата ѝ. Понякога тя може да се дължи на обикновена настинка и да премине до няколко дни, а в друг случай - да бъде продължителна, остра и изтощаваща. 

За щастие има някои изпипани лекове, които в повечето случаи ще ви помогнат да се излекувате бързо.

Домашни лекове за неминаваща болка в гърлото 

В алтернативната медицина има няколко домашни средства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на болка в гърлото и ушите, и облекчение на състоянието. 

1. Гаргара със солена вода

Гаргарата с топла солена вода може да помогне за намаляване на подуването и болката в гърлото, осигурявайки облекчение. Този метод е ефективен както при настинки и грипове, така и при тонзилит или фарингит. 

За целта, сложете 1/2 чаена лъжичка сол в чаша топла вода и направете гаргара за няколко секунди, след което я изплюйте. Повтаряйте този процес  няколко пъти дневно за по-бърз ефект. 

2. Мед

Медът има естествени антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на силната болка в гърло при преглъщане. Можете да вземете лъжица мед директно или да го смесите в чаша топла вода или билков чай. Медът обаче не трябва да се дава на деца под една година, поради риск от алергия. 

3. Топли течности

Пиенето на топли течности като билков чай, бульон или топла вода с лимон може да ви помогне да успокоите болното гърло и да се почувствате по-добре. Избягвайте консумацията на горещи течности, тъй като те могат да раздразнят гърлото допълнително, особено ако страдате от ларингит. Чаят или супата трябва да са топли, но не врящи. 

4. Ябълков оцет

Ябълковият оцет има мощни антибактериални свойства, които могат да помогнат за унищожаването на бактериите, причиняващи болка в гърло. Смесете една супена лъжица ябълков оцет с една чаша топла вода и направете гаргара. Правете процедурата 2-3 пъти дневно за оптимален ефект. 

5. Овлажнявайте околната среда

Овлажняването на въздуха може да помогне за облекчаване на болката, особено ако тя се дължи на сухота и дехидратиране. Това може да се случи, ако не проветрявате често помещението или се отоплявате с уреди, които изсушават въздуха, като климатици. Използвайте овлажнител за въздух във вашия дом или офис, за да поддържате оптимални нива на влажност.

6. Почивка

Осигуряването на достатъчно време на тялото ви за почивка и възстановяване е от решаващо значение, когато се борите с настинка или грип, придружени със силна болка в гърлото. Дайте си повече време за сън и избягвайте да напрягате гласа си.

7. Останете хидратирани

Пиенето на много вода е от съществено значение, когато лекувате болно гърло. Хидратацията може да помогне за поддържане на влажността на горните дихателни пътища и да подпомогне по-бързото оздравяване. 

Не забравяйте, че ако болките в гърлото са придружени от висока температура, затруднено дишане и продължават повече от седмица, трябва да се консултирате с лекар. Тези симптоми могат да показват по-сериозно основно заболяване, което изисква професионално лечение.

Лекарства при силни болки в гърлото

Жена със спрей за гърло

1. Болкоуспокояващи без рецепта

Ако болното ви гърло причинява значителен дискомфорт, обмислете използването на болкоуспокояващи без рецепта като ибупрофен или ацетаминофен, за да облекчите болката.

2.  Пастили за гърло

Смученето на таблетки за гърло може да помогне за стимулиране на производството на слюнка и поддържане на гърлото влажно. Това ще облекчи дискомфорта, болката и дращенето. 

Таблетките за смучене OLIOSEPTIL за гърло и ларинкс, са специално създадени от екстракти и етерични масла от билки, витамини и минерали. Екстрактите от мащерка, слез и градински чай успокояват гърлото и имат благоприятен ефект върху ларинкса и гласните струни. Те облекчават дразненето, намаляват пресипналостта и успокояват дихателните пътища. Етеричните масла от Евкалипт и Мента почистват и подпомагат оптималното функциониране на дихателната система. Медът и Витамин С подпомагат правилното функциониране на имунната система.

 

3. Спрейове за гърло 

Спрейовете за гърло се впръскват директно и имат много бързо действие срещу болката, тъй като съдържат мощни обезболяващи съставки. Също така овлажняват горните дихателни пътища и се борят ефективно с възпалението.  

ЛИХЕНСЕД спрей за гърло е изключителни ефективен за облекчаване на раздразнението в гърлото, свързано с болка, парене и затруднения при преглъщане. Иновативната му формула действа като преграда и създава защитен слой, който покрива устната кухина и я защитава от контакт с външни дразнители. Спреят е обогатен с екстракт от Алое Вера, който помага за овлажняването на лигавицата. Само с няколко впръсквания на ден, болката и дращенето в гърлото бързо ще изчезнат.

  1. КОЛДИСЕПТ НАНО Силвър спрей за гърло
    16.20 лв.
  2. ЛИХЕНСЕД спрей за гърло ABOPharma
    13.12 лв.
 

4. Лекарства за алергии

На хората, страдащи от силна болка в гърлото поради алергии, могат да се изпишат антихистамини, деконгестанти или назални кортикостероиди за облекчаване на симптомите и намаляване на възпалението. Тези лекарства могат да помогнат за облекчаване на възпалено гърло, причинено от постназално капене и други симптоми, свързани с алергия.

5. Антивирусни лекарства

Ако силните болки в гърлото и трудното преглъщане се дължат на вирусна инфекция, като мононуклеоза или грип, могат да бъдат предписани антивирусни лекарства като КОЛДРЕКС МАКС ГРИП лимон сашета, за да се съкрати продължителността и тежестта на заболяването. Въпреки това, тези лекарства обикновено са най-ефективни, когато се приемат в рамките на първите 48 часа от началото на симптомите.

  1. КОЛДРЕКС МАКС ГРИП лимон сашета
    от 10.13 лв.

6. Антибиотици

В случай, че страдате от неминаваща болка в гърлото, причинена от бактериална инфекция, като стрептокок, вашият лекар може да предпише антибиотици за лечение на инфекцията. Обичайните антибиотици за стрептокок в гърлото включват пеницилин, амоксицилин или азитромицин. От решаващо значение е да се изпълни пълният курс на медикамента, както е предписано, дори ако симптомите се подобрят преди края на лечението, за да се предотврати повторно боледуване или развитие на антибиотична резистентност.

Кога да потърсите лекарска помощ 

Въпреки че тези лекарства могат да облекчат и да помогнат за силните болки в гърлото, е от съществено значение да се грижите добре за себе си. Освен това избягвайте да пушите, да пиете алкохол или да консумирате пикантни и кисели храни, тъй като те могат допълнително да раздразнят гърлото. 

В случай че изпитвате постоянни или влошаващи се симптоми или имате затруднено дишане или преглъщане, потърсете незабавно медицинска помощ. Ако имате висока температура, която не се повлиява от температуропонижаващите средства, също е наложително да се обърнете към лекар за диагноза и подходящо лечение! 

В статията се запознахме с причините за силни болки в гърлото, затруднено преглъщане и говор. Споделихме ви и няколко ефективни домашни метода за лечение на болка в гърлото, както и медикаменти и лекарства, които ще ви бъдат от полза и ще помогнат за по-бързото възстановяване.

Не забравяйте, че най-доброто лечение е превенцията и трябва да се стремите към по-здравословен начин на живот, да практикувате някакъв спорт или да се разхождате често на чист въздух.  Пийте витамини, наспивайте се добре, движете се, за да поддържате здрава имунна система и да сведете до минимум риска от поява на болки в гърлото. 

Ако информацията ви е била полезна, следете нашия блог за още интересни статии на здравна тематика!