Жена с болки в гърлото

Възпаленото гърло може да бъде истинско мъчение и ако не се лекува, е възможно да причини усложнения и допълнителни здравословни проблеми. Въпреки че болките в гърлото често се свързват с обикновени настинки или грип, те могат да бъдат причинени и от алергии, бактериални инфекции - тонзилит, ларингит или фарингит, сух въздух, замърсители и дори прекомерно говорене или пеене.

Възможно е да страдате от възпалено гърло без температура. Най-често това се случва, когато болката и дразненето са причинени от пресипване, алергия, прекалено натоварване на гласа или външни дразнители като цигарен дим, замърсен въздух, и др. 

За да се излекувате бързо, е важно първо за разберете на какво би могло да се дължи възпалението.  След това трябва да пристъпите към подходящо лечение, което не само да подобрява симптомите на болка или дразнене, но и да се бори със самата инфекция.  

В тази статия ще ви споделим различни начини за лечение за възпалено гърло както при възрастни, така и при деца, които ще помогнат за успокояване и излекуване на раздразнението и облекчаване на дискомфорта, така че да можете да се върнете към нормалния си начин на живот възможно най-бързо.

Възпалено гърло при деца и възрастни

Възпаленото гърло е много често срещано заболяване не само при възрастни, но и сред децата. То може да причини дискомфорт, болка и затруднено преглъщане и често е симптом на различни основни заболявания, вариращи от леки инфекции до по-сериозни състояния. Важно е родителите да разпознаят признаците на възпалено гърло при детето и да разберат потенциалните причини, възможностите за лечение, както и кога се налага консултация с лекар. 

Обикновено причините за силно  възпалено гърло при децата са същите като при възрастните. Но детският организъм, за разлика от този на възрастните, се справя по-бързо с вирусите и бактериите, защото децата имат по-силен имунитет. Поради това и тяхното оздравяване е доста по-лесно и в много редки случаи може да се стигне до усложнения.

Лекарства за възпалено гърло при деца и възрастни

Ако възпалението е причинено вследствие на настинка или грип, болкоуспокояващите, като ацетаминофен или ибупрофен, могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта и намаляване на болката в гърлото. Пастилите за гърло - ХЕРБАЛ СЕПТ ГЪРЛО близалки или спрейовете за гърло също могат да осигурят временно облекчение. От съществено значение е да следвате препоръчаните дозировки и да се консултирате с лекар, преди да дадете каквито и да било лекарства на малки деца.

  1. АПИПРО АКВА Манго спрей за гърло Apipharma
    11.98 лв.
  2. ХЕРБАЛ СЕПТ ГЪРЛО близалки
    10.51 лв.

Ако възпаленото гърло е причинено от бактериална инфекция, лекарят може да предпише антибиотик за възпалено гърло, за да помогне за лечението на инфекцията. От решаващо значение е да завършите пълния курс на лечение, за да предотвратите повторна поява на инфекцията.

Лечение на възпалено гърло

Мъж с възпалено гърло

Изключително важно е да започнете навременно и подходящо лечение, ако изпитвате болка или дискомфорт в гърлото. В противен случай състоянието ви може да се влоши и да настъпят усложнения в горните дихателни пътища. 

В случай, че състоянието ви не се подобри до няколко дни, е препоръчително да потърсите лекарска помощ, особено ако възпаленото гърло е придружено  от температура, треска, болки в гърдите и отпадналост. 

А сега ще ви споделим някои ефективни метода за лечение на възпалено гърло.

Домашни лекове и билки при възпалено гърло

Възпаленото гърло може причини силен дискомфорт и болка при преглъщане, говорене или дори дишане. Докато лекарствата без рецепта могат да помогнат за облекчаване на симптомите, има и различни домашни средства и билки, които могат да помогнат при възпалено гърло. Ето и кои са те:

1. Сода при възпалено гърло

Гаргарата с топъл соден разтвор е изпитано във времето средство за успокояване на възпалено гърло. Топлата вода помага за намаляване на подуването и дискомфорта, докато содата помага за унищожаването на бактерии и вируси. Разтворете половин чаена лъжичка сода в чаша топла вода и направете гаргара за няколко секунди. Повторете този процес няколко пъти дневно за по-добри резултати.

2. Мед

Медът е естествен антибактериален и противовъзпалителен агент, който може да помогне за успокояване на възпалено гърло и намаляване на дразненето, както и да подсили имунната ви система. Добавете чаена лъжичка мед към чаша топла вода, чай или просто хапнете меда, за да почувствате бързо облекчение.

3. Джинджифил

Джинджифилът се използва от векове за лечение на различни заболявания, включително болки в гърлото. Неговите противовъзпалителни и антибактериални свойства помагат за намаляване на възпалението и борбата с инфекциите. Пригответе чай, като сварите няколко резена пресен корен от джинджифил във вода за около 10 минути. Прецедете и добавете лъжичка мед, за да засилите ефекта и разбира се да подсладите вкуса на чая.

4. Чай от лайка

Лайката е популярна билка, известна със своите успокояващи и противовъзпалителни свойства. Пиенето на чай от лайка може да помогне за облекчаване на силно възпаленото гърло, като същевременно подпомага релаксацията и по-добрия сън. Направете си чай като сварите 1 супена лъжица лайка в 500 мл вряща вода, запарете за 5-6 минути и оставете малко да изстине. След това овкусете с мед и пийте от чая сутрин и вечер. 

5. Ябълков оцет

Ябълковият оцет е известен със своите антибактериални свойства, които могат да помогнат за унищожаването на бактериите, причиняващи възпалено гърло. Разредете една супена лъжица ябълков оцет в чаша топла вода и си направете  гаргара със сместа. Правете гаргарата поне два пъти дневно. 

6. Корен от бяла ружа

Коренът от бяла ружа съдържа слузоподобно вещество, което може да помогне за успокояване на възпалено гърло, като покрива и предпазва лигавицата. Пригответе чай от корен на бяла ружа, като накиснете супена лъжица изсушен корен във 500 мл. вряща вода за 5-10 минути. Пийте до три пъти на ден, за да облекчите дискомфорта.

7. Корен от женско биле

Коренът от женско биле се използва заради лечебните си свойства от древни времена. Има противовъзпалителни и антивирусни ефекти, които могат да помогнат за намаляване на симптомите на възпалено гърло. Чаят се приготвя по същия начин както чаят от лайка или бяла ружа. 

Не забравяйте, че въпреки че тези домашни средства могат да помогнат за облекчаване на  силно възпаленото  гърло, е важно да се консултирате със здравен специалист, ако симптомите продължават или се влошават. Възпаленото гърло понякога може да е признак на по-тежко състояние, което изисква специфично лечение.

Възпалено гърло - лекарства

Мед за възпалено гърло

В някои случаи болката и възпалението могат да бъдат упорити и да не успеете да се справите само с помощта на топли билкови чайове. Може да е необходим прием на някои лекарства, като прахчета против настинка и грип, температуропонижаващи, противовирусни и противогрипни лекарства - КОЛДРЕКС МАКС ГРИП лимон сашета, както и пастили, и спрейове за гърло

  1. КОЛДРЕКС МАКС ГРИП лимон сашета
    от 10.13 лв.
  2. СТРЕПСИЛС ИНТЕНЗИВ спрей за гърло
    от 13.42 лв.

ЙАЛОКЛИЙН спрей за гърло - това е спрей на основата на хиалуронова киселина. Има бариерен и защитен ефект върху инфектираната и зачервена орофарингеална лигавица. Хиалуроновата киселина залепва по повърхността на лигавицата, задържа наличната вода и образува защитен слой, който облекчава раздразнената мукоза. Омекотяващото и лубрикиращо действие облекчават всички признаци, свързани с възпалението, като усещане за чуждо тяло в гърлото, затруднено преглъщане, сухота или гъделичкане. Бариерният ефект на хиалуроновата киселина помага за поддържане целостта на лигавицата, като я предпазва от вредни външни агенти и патоген.

  1. ЙАЛОКЛИЙН спрей за гърло
    21.16 лв.

ТОНЗИЛОТРЕН таблетки - хомеопатично лекарство за лечение на остри и хронични рецидивиращи тонзилити, увеличаване на сливиците в детска възраст и лечение след хирургично отстраняване на сливиците. Изключително ефективни и за лечение на възпалено гърло без температура чрез хомеопатия. Успокояват гърлото и спомагат за справяне с подути лимфни възли, както и уголемени сливици.

  1. ТОНЗИЛОТРЕН таблетки DHU
    10.96 лв.

Как да се предпазите от възпалено гърло 

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да се предпазите от възпалено гърло и да намалите шансовете си за развитие на това често срещано състояние. 

1. Поддържайте добра хигиена 

Редовното миене на ръцете е от съществено значение за предотвратяване на разпространението на микроби и бактерии, които могат да доведат до вирусна инфекция. Избягвайте да докосвате лицето си, особено устата, носа и очите, тъй като това може да въведе микроби в тези области. Също така не забравяйте да покривате устата си, когато кашляте или кихате, за да предотвратите разпространението на инфекцията.

2. Пийте много течности 

Редовното пиене на вода помага да поддържате гърлото си влажно и предотвратява дразненето. Стремете се към поне осем чаши вода на ден и помислете за консумация на повече топли течности като чай или бульон. 

3. Използвайте овлажнител

Сухият въздух може да раздразни гърлото и да ви направи по-податливи на болка. Използването на овлажнител във вашия дом може да помогне за поддържане на влагата във въздуха, намалявайки шансовете за поява на дразнене в гърлото.

4. Избягвайте дразнители

Излагането на цигарен дим, замърсен въздух и други дразнители на околната среда могат да допринесат за възпалено гърло. Ограничете излагането си на тези дразнители и обмислете използването на пречистватели за въздух вкъщи, за да подобрите качеството му. 

5. Здравословно хранене

Балансиранта диета, богата на витамини и минерали, може да помогне за поддържане на имунната ви система и предотвратяване на заболявания. Не забравяйте да включите много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни в менюто си. 

6. Спете достатъчно

Липсата на сън може да отслаби имунната ви система, правейки ви по-податливи на инфекции, които могат да причинят болки в гърлото. Стремете се към поне седем часа сън всяка нощ. 

7. Управлявайте стреса

Високите нива на стрес също могат да отслабят имунната ви система, увеличавайки риска от развитие на възпалено гърло. Практикувайте техники за намаляване на стреса като дълбоко дишане, медитация или йога, за да поддържате здрава имунна система.

Като следвате тези съвети, можете да се предпазите от развитие на възпалено гърло и да поддържате цялостното си здраве и благополучие. Въпреки това, ако възпаленото ви гърло продължава повече от няколко дни или е придружено от други симптоми като температура, затруднено преглъщане или подути лимфни възли, е важно  да се консултирате с лекар за подходящо лечение. 

За още полезна информация на здравна тематика, посетете нашия блог, където ще намерите интересни статии, които определени биха ви били от полза.