билки срещу болки в гърлото - мента, лимон, джинджифил

Болките в гърлото са едно от най-често срещаните неразположения както при възрастните, така и при децата. Причините за появата им могат да бъдат различни: от вирусна инфекция, до прекаляване със студени или газирани храни и напитки, особено при малчуганите. Добрата новина е, че можете да облекчите състоянието, дори да става дума за силни болки в гърлото и трудно преглъщане, с помощта на народната медицина. 

В следващите редове ще разгледаме най-ефикасните домашни лекове и как можете да ги приложите, за да се справите с неразположението.

Защо да се доверите на домашните лекове при болки в гърлото ?

Едно от най-големите предимства на домашното лечение е, че можете да действате бързо, още с първата поява на дискомфорт. По-голяма част от “необходимите съставки” са неща, с които винаги разполагате в кухнята си, така че няма да е нужно да излизате, за да ги закупите. 

Освен това, при домашно приготвеният лек за болки в гърлото има много по-малък шанс за възникване на странични ефекти. Народната медицина се основава на силата на природните продукти като мед, лимон, сол и билки, което прави този вид лечение като цяло безопасно за широк кръг от хора.
 
И разбира се, прилага се лесно. Например, при болки в гърлото домашното лечение може да включва приготвянето на чай или поставянето на топъл компрес - неща, за които не ви е нужно медицинско образование. 

Неслучайно, не само у нас, но и много хора в световен мащаб се доверяват на домашните методи за справяне с неразположенията. Вижте кои са най-ефикасните домашни средства при болно гърло, които да ви помогнат да се отървете от неприятните симптоми бързо.

Кои са най-ефикасните домашни лекове за болки в гърлото ?

При болки в гърлото народната медицина препоръчва две основни неща: борба с възпалението и подсилване на организма. Затова и като най-ефикасни средства за домашно лечение се смятат именно медът, лимонът и ментата. 

Известни със своите антисептични свойства, те бързо успяват да се справят с пресичането на болките в гърлото и улесняват възстановяването на организма. Топлият чай и компресите пък загряват засегната област, подобрявайки кръвоснабдяването на тъканите и намалявайки възпалението. 

Нека разгледаме по-подробно кои домашни лекове могат да ви помогнат да облекчите болките в гърлото и как да ги прилагате. 

Прополис 

Прополисът е изключително ценен в народната медицина, защото има мощно антисептично действие. Той може да унищожи или инхибира растежа на бактерии, вируси и гъбички, които най-често причиняват силни болки в гърлото. Прополисовата тинктура помага да се намали инфекцията и да се подпомогне оздравяването.

Използвайте няколко капки прополисова тинктура, разтворени във вода, и правете гаргара 1 - 2 пъти на ден. Това ще помогне за намаляване на възпалението и свързаните с него симптоми като болка и оток. За по-голямо удобство можете да използвате и спрей за гърло с прополис, който просто да впръскате. Той е много удобен и за употреба при деца.

Мед и лимон

Лимон и мед срещу болки в гърлото

Медът се приема за естествен хидратиращ агент и може да помогне да се овлажни сухото и раздразнено гърло. Това е особено полезно, когато болките в гърлото са свързани със сух въздух или дихателни заболявания. Освен това той също се отличава със силни антисептични свойства. 

Лимонът, от друга страна, съдържа витамин C и киселини, които могат да помогнат при разтварянето на гъстите секрети в гърлото. Това облекчава дишането и намалява възпалението. При болки в гърлото комбинацията от двата продукта е изключително ефективна.

Смесете 1 нарязан лимон с 2 лъжици пчелен мед и приемайте лекарството в рамките на ден. Ако не сте почитатели на киселото, можете да се възползвате от удобни пастили за смучене с мед и лимон. Важното е да задържите билковата комбинация в устата си за по-дълго време. 

Консумацията на мед и прополис като цяло се смята за безопасна за възрастни, но е добре да се обърне внимание, че те са потенциални алергени. Хора с алергия към тях или пчелен прашец, не трябва да ги консумират.

Солена вода

Гаргарата със солената вода помага за намаляване на отока в тъканите на гърлото. Когато тъканите са възпалени или раздразнени, те могат да задържат течности, увеличавайки размера си. Това е и една от най-честите причини за затруднено преглъщане при болезнено гърло. Гаргарата със солен разтвор действа освобождаващо на задържаните течности и позволява на тъканите да се върнат към нормалния си обем.

Смесете ½ ч. л. сол с 1 чаша топла вода и използвайте разтвора за гаргари поне 3 пъти на ден. За да облекчите болките в гърлото при малки деца, по-лесно приложим вариант, вместо гаргара, е използването на инхалатор и разтвор на естествена морска вода.

  1. МАРИМЕР 2,2% дози за инхалация
    14.33 лв.

Компреси

Поставянето на компрес при болки в гърлото е от онези домашни средства, които носят моментално облекчение. Затоплянето на възпалената област помага за по-доброто кръвоснабдяване и намалява болезненото усещане. 

Можете да приготвите топъл компрес като накиснете парче плат в предварително приготвен чай или да направите така наречената “лапа” за налагане. Вторият вариант запазва топлината на компреса за по-дълго време и оказва по-добър ефект при силни болки в гърлото. 

За приготвянето на лапа използвайте ленено семе, като трябва да внимавате да не е горещо. Сварете 2 с. л. ленено семе и след като изстине до “търпима” температура го поставете в марля. Наложете получената лапа върху болното гърло и увийте с шал или подходяща кърпа. При възрастни компресът може да престои цяла нощ, а при деца е хубаво да го свалите след няколко часа. 

  1. ЛЕНЕНО СЕМЕ
    1.42 лв.

Топъл чай 

Едно от първите домашни средства, които могат да ви дойдат наум е топлият чай. И това е напълно логично. Затоплянето на гърлото носи мигновено облекчение, особено при усещане за сухота и дразнене. Важният момент при избора на чай за болки в гърлото е да подберете правилно билката, за да постигнете по-добър ефект. 

Според народната медицина при този вид неразположения се препоръчват чай от лайка, чай от мента, чай от жълт кантарион и чай от мащерка, заради антисептичните свойства, които притежават тези билки. Разбира се, ако не разполагате с някои от тези видове чай, можете да приготвите какъвто билков чай имате под ръка, като е важно да го приемате горещ и на малки глътки. Добавете мед и лимон, за да подсилите ефекта от чая.

  1. МАЩЕРКА Чай филтър Билек
    2.54 лв.
  2. МЕНТА лист Билек
    1.60 лв.
  3. ЛАЙКА цвят Билек
    2.00 лв.
  4. ЖЪЛТ КАНТАРИОН лист и цвят Билек
    1.97 лв.

Ментолови пари

Ментата е изключително полезна при болки в гърлото. Освежаващият ефект на ментола в нея подпомага затрудненото дишане при силно възпалено гърло. Освен това оказва овлажняващ и успокояващ ефект върху лигавиците в организма. Неслучайно голяма част от лекарствата за хрема и запушен нос съдържат ментол. 

При болно гърло и затруднено преглъщане можете да правите инхалации с чай от мента или масло от мента. За по-дълготраен ефект добавете няколко капки масло от мента към дифузер или овлажнител за въздух. Този трик ще ви снабди с ментолови пари през целия ден, без да полагате допълнителни усилия. 

  1. МАСЛО ОТ МЕНТА PEPPERMINT Now Foods
    16.50 лв.

За да облекчите дишането при малки деца можете да използвате инхалатор и няколко капки ментово масло. Друг вариант е просто да сложите няколко капки ментово масло близо до главата на детето, по време на сън.

Могат ли домашните лекове за болки в гърлото да се прилагат при деца ?

малко болно момче пие чай

Като цяло домашните лекове се считат за безопасни и приложими при деца. Важно е обаче да съобразите някои особености при използването на домашните средства за лечение, прилагайки ги при децата:

  • Внимавайте с температурата - дори “горещият чай” трябва да бъде топъл, а не горещ, при приемането му от деца. 
  • Внимавайте с дозировката - винаги разделяйте дозата на половина. Ако за възрастни народната медицина препоръчва 1 лимон и 2 с. л. мед, то за малчуганите това се равнява на ½ лимон и 1 с. л. мед.
  • Използвайте инхалатор - със сигурност няма да ви е лесно да обясните на малко дете как да прави гаргара, особено с нещо, което не е вкусно. Улеснете живота си - използвайте инхалатор.

  1. B.Well PRO-115 компресорен инхалатор
    99.60 лв.

Важно е да споменем, че медът, като алерген, не бива да се дава на деца под 1 годинка.

В заключение, домашните лекове са полезни и могат да помогнат при болки в гърлото. Освен това те са натурални, лесно достъпни и икономични. В случай, че болките в гърлото не отминават обаче, а се влошават, е добре да посетите лекар за точна диагноза и подходящо лечение.

За още полезна и интересна информация на здравна тематика, четете блога ни!