източници на омега 3 мастни киселини

Здравето и балансираният начин на живот са пряко свързани с количеството на витамини, минерали и мастни киселини в организма, нужни за доброто му функциониране. 

Омега-3 киселините носят големи ползи за тялото, защото те са необходими за правилното протичане на жизненоважните дейности в организма. Те се наричат незаменими или есенциални и не могат да се произвеждат самостоятелно от него. Затова трябва да бъдат набавяни чрез храна или хранителни добавки.

В тази статия ще разберете повече за това какво всъщност представляват мастните киселини, кои са техните основни видове, за какво помага Омега 3,  до какво води дефицитът им и как се приемат те.

Какво представляват Омега-3 мастни киселини?

Омега-3 киселините са полиненаситени мазнини и са незаменими за човешкото тяло. Те трябва да се набавят чрез храна или хранителни добавки, тъй като не могат да се произвеждат от организма.

Омега-3 се среща под различни форми, които се отличават една от друга по химическа структура и дължина. 

Тези, които имат къси вериги, се извличат от растителни източници като орехи и ленено семе. Пример за  Омега-3 киселини на растителна основа е алфа-линоленовата такава (ALA).

От друга страна, дълговерижните мастни киселини се срещат във водораслите, които се поглъщат от рибите и други морски обитатели. Това е и причината този вид киселини да се наричат Омега-3 от морски източници или по-просто казано — рибено масло.

Трябва да се има предвид обаче, че организмът не усвоява еднакво двата източника на Омега-3 киселини. От това по какъв начин тялото реагира на приема им зависи какви ще бъдат избраният вид киселина и точната ѝ дозировка.

Видове Омега-3 киселини

Съществуват около 10 вида Омега-3 мастни киселини, но три са основните, които изпълняват жизненоважни за тялото функции. Те са: 

  • Алфа линоленова киселина (ALA) — тя е най-разпространената форма на Омега-3. За да се използва от човешкия организъм, трябва да бъде преобразена в един от другите две основни киселини: EРA или DHA. Ако това не се случи, тя се съхранява, за да даде на тялото енергия при нужда. Може да бъде приета чрез ленено семе, едамаме, орехи, чиа и др.
  • Ейкозапентаенова киселина (EPA) — ЕРА образува сигнализиращи молекули, наричани ейкозаноиди. Те, от своя страна, изпращат информация до нервната система, въздействайки върху синтеза на хормоните. Ейкозапентаеновата киселина е известна и с противовъзпалителното си действие и благоприятния ефект, който оказва при лечение на хиперактивност, шизофрения и депресия.
  • Докозахексаенова киселина (DHA) — тя съставлява 40% от мазнините в мозъка, като се концентрира още и в семенната течност и ретината. DHA подобрява зрението, а приемът ѝ е играе  изключително важна роля за развитието на мозъчната функция при деца и възрастни. Тя е единствената Омега-3 мастна киселина, която влияе върху когнитивните функции.

За какво помага Омега-3?

източници на омега 3 - риба и брюкселско зеле

Ако се питате за какво помага Омега 3, то предимствата от приема на тези мастни киселини са много. В следващите редове ще прочетете повече за ползите, които те имат за организма.

Подобряване на зрението 

DHA киселината е основен структурен компонент на ретината на очите. Тя може да помогне за предотвратяване на макулната дегенерация, причиняваща увреждане на зрението и слепота.

Стимулиране на мозъчните функции 

Докозахексаеновата киселина представлява 40% от полиненаситените мастни киселини в мозъка и участва в много от мозъчните процеси. Освен това тя подобрява концентрацията и паметта.

Благоприятно въздействие върху възпалителните процеси 

Мастните киселини могат да намалят производството на молекули и веществата, свързани с възпалителните процеси. По този начин се минимизира и рискът от развитие на рак или сърдечни болести.

Подпомагане при борбата с депресия и стрес 

Омега-3 намалява нивата на белтъчни молекули, наречени цитокини. Те, от своя страна, обикновено се наблюдават в кръвта на страдащите от безпокойство, стрес, тревожност и депресивни състояния.

Намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет 

Омега-3 киселините увеличават производството на добрия холестерол и понижават нивата на триглицеридите. Така тромбоцитите в кръвта се разреждат, а повишеното кръвно налягане се понижава. Не на последно място се предотвратява появата на плака по артериите.

Подобряване и регулиране състоянието на кожата

Рибеното масло подсилва бариерната функция на кожата, като я хидратира и намалява вероятността от поява на акне. Също така то регулира производството на мастния секрет и предпазва кожата от преждевременно стареене.

Подобряване на съня

риба, орехи, зехтин, и семена

Както отдавна е известно, дълбокият и спокоен сън е един от най-важните фактори за доброто здраве. Лишаването от сън се свързва с различни заболявания като диабет, затлъстяване и депресия. Приемът на докозахексаенова киселина може да повлияе положително на качеството и продължителността на съня ви.

Облекчаване на менструалните болки

В определен период от месеца всяка жена изпитва менструални болки в таза, гърдите, главата, кръста или яйчниците. Редица проучвания показват, че консумацията на храна, богата на Омега-3, намалява неприятните болки. В едно от 2011г. се установява, че мастните киселини са по-полезни и ефективни от приема на ибупрофен, вид противовъзпалително лекарство.

Намаляване на мазнините в черния дроб

Неалкохолната мастна болест на черния дроб е често срещано заболяване, характеризиращо се с натрупване на мазнини в черния дроб. Различни изследванията обаче сочат, че добавянето на омега-3 мастни киселини в хранителния режим може да помогне за намаляване на чернодробните мазнини и възпалението при хора, страдащи от заболяването.

Дефицит на Омега-3

Нередовният прием на Омега-3 мастни киселини, независимо от вида им, води до недостатъчно количество в организма. Това се отразява негативно на тялото — във физически или психически аспект, и често е предпоставка за развитието на различни болести. Сред тях са затлъстяване, астма, депресия и хипертония. 

Ако се притеснявате, че не приемате достатъчно Омега-3 киселини, проверете за следните симптоми:

  • груба, суха и люспеста кожа;
  • лошо кръвооросяване;
  • подут и сърбящ обрив;
  • повишено кръвно налягане;
  • умора.

Източници на Омега-3 киселини

Здравословната храна е ключов фактор за доброто функциониране на организма. Тя е източник на енергия, жизненост и сила. Освен това може да достави на тялото нужните есенциални киселини, за да работи то правилно. В следващите редове ще разберете кои са храните с най-високо съдържание на Омега-3.

Храни, богати на Омега-3 киселини

За да доставите на организма си ейкозапентаенова или докозахексаенова киселина, консумирайте:

  • сьомга;
  • аншоа;
  • пъстърва;
  • сардини;
  • скумрия;
  • марлин;
  • оранжев калкан;
  • акула;
  • риба меч;
  • шаран;
  • херинга;
  • риба тон;
  • бяла есетра;
  • черна риба;
  • див сом;
  • черна каракуда.

Имайте предвид, че честата консумация на риба с високо съдържание на живак може да доведе до живачно отравяне поради прекомерния прием на живак. В някои случаи състоянието предизвиква проблеми с мозъка, нервната система и др. Това особено важи за хората, чувствителни към живак, бременните жени и малките деца под 11-годишна възраст.

Ако сте алергични към риба или сте вегетарианци или вегани, можете да набавите на организма си алфа линоленова киселина чрез прием на:

  • боб;
  • чиа;
  • ленено семе;
  • орехи.

Повече информация  по темата прочетете в статията ни “12 храни, богати на Омега-3 мастни киселини

Хранителни добавки със съдържание на Омега-3

сьомга и капсули омега 3

Ако предпочитате да приемете мастните киселини по друг начин, то другият вариант е чрез хранителни добавки. А ако се питате как се пие Омега 3, то дозировката зависи от индивидуалното състояние на всеки, който ги консумира. Счита се, че може да достигне до пет грама дневно за възрастни, а когато става дума за добавки приемът зависи от указанията на конкретния продукт. Препоръчително е да направите консултация със специалист, който да съобрази приема с вашето здравословно състояние и конкретни нужди.

 

В онлайн аптека ePharm можете да откриете разнообразие от опции, от които да изберете най-подходящата за вас.

Заключение

Омега-3 мастни киселини са незаменими за човешкия организъм, но не той не може да ги произвежда сам. Те носят редица ползи на тялото. Сред основните са подобряване на зрението, намаляване на мазнините в черния дроб, подобряване на съня и състоянието на кожата и др.

В тази статия узнахте за какво помага Омега 3, кои са основните видове мастни киселини от тази група; ползите за тялото и как може да си ги набавите чрез храна и хранителни добавки.

Ако статията ви е била интересна, прочетете още полезна информация на здравна тематика в нашия блог.