чаша с вода и ябълка. На заден фон момиче тренира в дома си

Задържането на вода е състояние, при което има натрупване на течност в различни зони от тялото. Може да засегне най-големия орган в тялото – кожата и да доведе до подуване на ръцете, краката и глезените. Но може да засегне и мускулите, и други органи като белите дробове, очите или мозъка.
Задържането на вода може да е сигнал за нещо по сериозно, случващо се в тялото. В тази статия ще разгледаме причините за задържането на вода, как може да се разпознае състоянието и какви са възможните здравословни проблеми от него. Ще разгледаме и какви мерки могат да се предприемат за справяне и какво може да се пие при задържане на вода.

Задържане на вода

Задържането на вода е известно в медицината като оток (едема). Това е състояние, при което излишната течност се натрупва в тъканите на тялото и в резултат се получава подуване и дискомфорт. Макар едемата да се появява главно при хора в напреднала възраст и при бременни, тя може да засегне всеки.
Често задържането на вода може да е временно състояние, което да е безвредно, но в някои случаи може да е сигнал и за проблем. При чести прояви на състоянието то можа да е показател за основен сериозен здравословен проблем, който изисква преглед от специалист.

Какви са причините за задържането на вода

Водата е жизненоважна за правилното функциониране на тялото и до голяма степен е отговорна за разтварянето на хранителните вещества и елиминирането на отпадъците. Човешкото тяло се състои от около 50 и 60 % вода. Поддържането на тези процент е деликатен баланс между прием и отделяне на течности, в който са включени различни системи в тялото – кръвоносната, лимфната, бъбреци, хормони. Всички те помагат за поддържане на здравословни нива на течности. Ако възникне проблем в някоя от тях и балансът се наруши се появява задържане на вода.


То може да засегне всяка зона на тялото, както и цялото тяло, а сред възможните причини са бременност, прием на лекарства, инфекция, ухапване от насекомо, хормонални промени, травма, нездравословен начин на живот и други.


В зависимост от основната причина за едемата, тя може да е различен вид. Когато отока засяга краката или ръцете, това може да е признак за проблем с кръвоносната система и съответно да е периферна едема. Когато има подуване в тези зони, причинено от проблем с лимфната система (например увреждане на лимфни възли) става въпрос за лимфен оток.


Ако има натрупване на течност в мозъка, може да става въпрос за церебрална едема, а при събиране на течност в белите дробове – белодробна едема. Отокът може да засегне дори и очите или околоочната зона.


Симптомите при задържане на вода могат да зависят от вида на отока, който човек има, и коя част от тялото засяга.

Задържане на вода – симптоми
Жена получава крампи на краката

Разпознаването на проблемa със задържане на вода в ранен етап е от решаващо значение за ефективно справяне с него.


Честите признаци на задържане на вода включват подуване или подпухналост в засегнатите области, като ръцете, глезените или краката.

 
Дрехи, обувки или бижута може внезапно да се почувстват стегнати или неудобни поради увеличения обем течност в тялото. Задържането на вода може да доведе до внезапно наддаване на тегло, което често е временно. Важно е да се прави разлика между водното тегло и натрупването на мазнини. Освен това, при някои хора е възможно да има и подуване на корема и общо усещане за тежест или скованост в засегнатите области.


Други симптоми на задържането на вода са:

  • подпухналост на глезените, лицето или очите;
  • болки в части на тялото и схванати стави;
  • подута, опъната и лъскава кожа;
  • намалено производство на урина;
  • кожа, която задържа трапчинка след няколко секунди натиск.

За да се определи дали има този проблем, може да се проведе тест за задържане на вода. Този тест включва силно натискане с пръст върху подутата област за няколко секунди и след това отпускане. Ако вдлъбнатина или трапчинка остане за значително време, това показва наличието на задържане на вода. Този тест обикновено се извършва на подбедрицата или глезена, където често се забелязва задържане на вода.


Макар тестът да е бърз и лесен начин да се определи дали има задържане на вода, не трябва да се разчита единствено на него за диагноза, а да се извърши оценка от специалист.


Ако подозирате, че страдате от това състояние, консултацията със здравен специалист за точна диагноза е от изключителна важност. Освен физически преглед, специалистът може да ви насочи към допълнителни тестове, като кръвни изследвания, анализ на урината или образни изследвания, за да се идентифицира основната причина и да се изключат потенциални здравословни проблеми.

Възможни здравословни проблеми от задържането на вода

Разбирането на причината за задържане на вода е от съществено значение за ефективното управление на състоянието. Някои често срещани причини включват хормонални промени, особено по време на менструация или бременност.


При жените има по-висок риск от задържане на течности поради промяната в нивата на хормоните. Менопаузалните отоци се причиняват точно от ефекта на хормоните върху баланса на течностите. Хормоналните промени при жените преди менструалния цикъл също причиняват задържане и могат да доведат до други симптоми като чувствителност на гърдите.


Друг чест причинител е прием на някои лекарства като кортикостероиди или нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

Основни здравословни състояния, като бъбречно или чернодробно заболяване, сърдечна недостатъчност или венозна недостатъчност, също могат да допринесат за задържането на вода.


В някои случаи фактори, свързани с начина на живот, като седене или стоене в изправено положение за дълги период, заседнал начин на живот, прекомерен прием на сол или диета с високо съдържание на въглехидрати, могат да влошат задържането на течности.
Здравословни проблеми, свързани със задържане на вода, са:

  • Дискомфорт и скованост: Подутите тъкани могат да причинят дискомфорт, болка и скованост. Това може да попречи на ежедневните дейности и да повлияе на цялостното благосъстояние.
  • Нарушена бъбречна функция: Продължителното или тежко задържане на вода може да натовари бъбреците и да повлияе на способността им да филтрират отпадъчните продукти от тялото.
  • Повишено кръвно налягане: Излишната течност може да повиши кръвното налягане, което потенциално води до хипертония и увеличава риска от сърдечно-съдови проблеми.

Какви мерки могат да се предприемат при задържане на вода
Младо момиче пие вода

Първа и важна стъпка при това състояние е, по възможност, да повдигнете засегнатите части на тялото, за да насърчите дренажа.


Редовни физически упражнения, като ходене или плуване, могат да помогнат за подобряване на кръвообращението и редуциране на натрупването на течност.


Здравословна и добре балансирана диета с ниско съдържание на натрий и с повече храни, богати на калий, като банани и зеленолистни зеленчуци, може да подпомогне регулирането и поддържането на баланса на течности в тялото.


Носенето на компресионно облекло, като компресионни чорапи, може да осигури подкрепа и да предотврати натрупването на течност.


При задържане на течности е препоръчително да се обличате топло в студено време, редовното ставане и раздвижване по време на дълги пътувания или периоди със стоене, и да избягвате екстремни температури, като горещи вани, душове и сауни.

Какво се пие при задържане на вода?
Усмихната жена с червена коса и очила държи чаша с вода

Може би смятате, че ако задържате течности трябва да намалите приема им? Всъщност изборът на правилни напитки може да има важна роля при появата на задържане на вода.


Избягването или ограничаването на консумацията на алкохол, напитки с кофеин и сладки напитки е силно препоръчително, тъй като те могат да допринесат за дехидратация и да влошат задържането на вода.


От изключителна важност е да сте добре хидратирани чрез прием на достатъчно вода през целия ден, защото тя помага за изхвърлянето на излишните течности и за намаляне на задържането.


Може да приемате и билкови чайове. Например чайовете от глухарче, зелен чай или коприва имат диуретични свойства, който могат да стимулират производството на урина и да насърчат елиминирането на течности. Повечето от тези билки с диуретичен и дренажен ефект могат да се открият и в хранителни добавки при задържане на течности. Линда Рен Дайет е формула, подходяща при задържане на течности, която е богата на растителни екстракти. В нея има глухарче, зелен чай и коприва, както и горски плодове, полски хвощ, зелен анасон и други билки. Продуктът е концентрат, който трябва да се разтвори във вода и да се приема през целия ден.


Домашните средства, като чайовете, могат да помогнат за облекчаване на симптомите, но не трябва да забравяте, че консултацията с вашия лекар или специалист е най-важна.


Разпознаването на проблема, предприемането на подходящи мерки, разбирането на причините, изборът на правилните напитки и провеждането на тест за задържане на вода са важни аспекти на ефективното управление на това състояние. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да направите каквито и да било промени в диетата или лекарствата си, защото в някои случаи е възможно задържането на вода да изисква медицинско лечение.


В нашия блог може да откриете още полезни информативни статии на здравна тематика.

ф