бяла захар в лъжичка и кубчета бяла захар

Когато става въпрос за контрол на диабета, диетата и поддържането на нивата на кръвната захар в норма играят решаваща роля за предотвратяване на усложнения и запазване на добро здравословно състояния.

Захарта е вид въглехидрат, а всички въглехидрати влияят върху нивата на кръвната захар. Разбирането на въздействието, което тя и различните нейни заместители имат върху кръвната захар има съществено значение за здравето, особено при хора с диабет.

В тази статия ще сравним ефектите на обикновената захар и подсладителите върху хора с диабет, като вземем предвид фактори като нива на кръвната захар, гликемичен индекс и цялостни последици за здравето.

Бяла захар – ефекти от употребата ѝ

Всеизвестно е, че човек има нужда от здравословна, балансирана диета с ниско съдържание на наситени мазнини, захар и сол, за да поддържа теглото, холестерола, кръвната захар и кръвното си налягане в норма.

Но може ли да се избегне изцяло употребата на захар? По-скоро не. Бялата захар е неразделна част от хранителната индустрия и нашето съвремие. Може да се открие в напитки, както и в различни сладкиши, сосове, сладка, печива и други продукти. Притеснителен факт е, че в последните години се наблюдава утрояване на консумацията й в световен план.

Нейният неустоим сладък вкус е любим на много хора, но за съжаление консумацията ѝ не е никак здравословна. След прием на захар, тялото я разгражда до глюкоза, което води до бързо повишаване на нивата на кръвната захар. Този бърз скок стартира освобождаването на инсулин, хормон, който помага на клетките да абсорбират глюкозата от кръвния поток за енергия.

Проблеми, предизвикани от прекомерен прием на захар
кубчета бяла захар

Сред проблемите, които може да предизвика прекомерен прием на бялата захар, са: диабет, затлъстяване, кариеси, сърдечни заболявания, влошени когнитивни функции. Постоянни високи нива на кръвна захар могат да доведат до дългосрочни усложнения и проблеми с бъбреци, сърдечно-съдови проблеми, увреждане на нерви и други.

Контрол на кръвната захар е ежедневно предизвикателство, особено за хора с диабет, защото бързото и значително повишаване на нивата ѝ след прием на захар може да доведе до трудности в овладяване на състоянието.


Контрол на кръвната захар

Не само диабетиците, но и хората, които не страдат от болестта, трябва да поддържат нормални стойности на кръвна захар. За целта е необходимо да се спазват някои основни правила и да се направят леки промени в начина на живот. 

Включването на разнообразни храни, богати на хранителни вещества, включително плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и здравословни мазнини, е от съществено значение за една добре балансирана диета.

Ако имате проблеми с кръвната захар, т.е. поначало имате висока или ниска кръвна захар или страдате от диабет,  трябва да следите нивата на глюкозата в кръвта поне два пъти на ден. Глюкомерът Accu Chek Instant  ще ви бъде сигурен помощник, тъй като чрез него можете да премерите нивата на кръвна захар навсякъде и по всяко време.

Повече за кръвната захар може да научите от нашата статия „Всичко за кръвната захар“.

  1. Accu - Chek Instant + ПОДАРЪК
    Специална цена 28.80 лв. 38.60 лв.

Гликемичен индекс и прием на захар

Гликемичният индекс (GI) е мярка за това колко бързо дадена храна повишава нивата на кръвната захар. Храните с висок ГИ се смилат и усвояват бързо, което води до рязко и значително повишаване на нивата на кръвната захар. От друга страна, храните с нисък ГИ се смилат и усвояват по-бавно от организма, което води до по-бавно и по-стабилно повишаване на нивата на кръвната захар.

Обикновената захар има висок ГИ, което води до бързо покачване на нивата на кръвната захар. Това може да бъде проблематично за хора с диабет, защото ще затрудни поддържането на нивата на кръвната им захар. Подсладителите, от друга страна, обикновено имат нисък GI или дори GI нула, което означава, че имат малко или никакво влияние върху нивата на кръвната захар.

Какви видове заместители на захар има

бяла и кафява захар

Подсладителите, известни също като заместители на захарта, са вещества, използвани за добавяне на сладост към храни и напитки без калории или значително въздействие върху нивата на кръвната захар, свързани с обикновената захар.

Подсладителите често се използват като алтернатива на захарта от хора с диабет, за да контролират приема на въглехидрати и нивата на кръвната захар.

Подсладителите се класифицират в две основни категории: изкуствени и естествени. Изкуствените подсладители, като аспартам, захарин и сукралоза, са химически синтезирани съединения.

Естествените подсладители, като стевия, ксилитол и еритритол, се извличат от растения или други естествени източници.

Подсладителите могат да бъдат значително по-сладки от захарта, така че е необходимо само малко количество, за да се постигне желаното ниво на сладост.

Изкуствени подсладители

Изкуствените подсладители могат да заменят захарта в храни и напитки, за да осигурят сладък вкус без допълнителни калории и без да се повишат нивата на кръвната захар.

Въпреки тези техни ползи, около тяхното използване има много дебати поради потенциалния риск да допринесат за развитие на диабет тип 2 и други здравословни проблеми. Докато едни проучвания не откриват значителен ефект върху теглото и гликемичния индекс при употреба на изкуствени подсладители, то други предполагат, че редовна консумация на изкуствени подсладители може да увеличи инсулиновата резистентност с течение на времето.

Проучванията както върху хора, така и върху животни продължават да разкриват, че честата консумация на изкуствени подсладители е свързана с по-висок индекс на телесна маса, затлъстяване и метаболитен синдром.

Естествени подсладители

Естествените подсладители включват: стевия, ксилитол, кленов сироп, мед, меласа и други. Техният прием не оказва влияние върху калорийния прием и нивата на кръвната захар, като същевременно могат да помогнат за подобряване на здравето, поради съдържанието на антиоксиданти и други полезни хранителни вещества в тях, като ензими, витамини, минерали, въглехидрати, фибри.

Сред по-популярните от тях са стевията, ксилитолът и еритритолът.

Стевия

захар и стевия

Извлича се от листата на растението Stevia rebaudiana, стевията е естествен подсладител, признат със своите антидиабетни свойства и способност да стабилизира нивата на кръвната захар. Стевията се отличава със своята липса на калории и на въглехидрати, следователно не води до повишаване на кръвната захар, което я прави идеален заместител на захарта.

Искате да изпробвате стевия? При нас може да откриете разнообразни продукти с подсладителя под форма на таблетки; пакетче, капки, чай от стевия.

  1. СТЕВИЯ таблетки RAAB VITALFOOD
    Специална цена 9.90 лв. 19.90 лв.
  2. ЧАЙ СТЕВИЯ филтър Artemis Bio
    7.13 лв.
  3. СТЕВИЯ капки RAAB VITALFOOD
    Специална цена 9.90 лв. 19.90 лв.
  4. ЕКСТРАКТ ОТ СТЕВИЯ Now Foods
    25.50 лв.

Ксилитол

Ксилитолът, друг захарен алкохол, е естествен подсладител, извлечен от плодове и зеленчуци. Има гликемичен индекс 7, който е значително по-нисък от захарта, което го прави отличен избор за хора с диабет. При прекомерна консумация обаче може да предизвика стомашни проблеми.

Искате да изпробвате ксилитол? При нас може да откриете разнообразни продукти с подсладителя като  пудра за подслаждане на ястия и напитки и ксилитол на пакетчета.

  1. КСИЛИТОЛ пудра Myconatur
    от 14.05 лв.
  2. КСИЛИТОЛ пакетчета Now Foods
    21.00 лв.

Еритритол

Произведен от плодове и растения, еритритолът е захарен алкохол и нискокалоричен подсладител.

Еритритолът има потенциални предимства като заместител на захарта както при здрави, така и при диабетици, поради липсата на ефект върху нивата на глюкоза или инсулин. Въпреки това прекомерен прием на еритритол може да доведе до гадене и стомашен дискомфорт.

Искате да изпробвате еритритол? При нас може да откриете разнообразни продукти с подсладителя като Еритритол ОстроВит.

Повече за тези и други естествени подсладители може да прочетете в нашата статия „5 естествени подсладителя, които са полезни за здравето“.

Подсладители за диабетици

подсладители на пакетчета

Диабетът е хронично състояние, което засяга начина, по който тялото обработва глюкозата (захарта), което води до повишени нива на кръвната захар.

При хора с диабет прекомерният прием на захар може да влоши състоянието им и да направи по-трудно контролирането на нивата на кръвната захар. Контролът им е от решаващо значение за хората с диабет, за да предотвратят усложнения и да поддържат цялостното си здраве.

Диетата играе основна роля в управлението на диабета и разбирането на въздействието на различните подсладители и захар върху нивата на кръвната захар е от съществено значение за вземането на информиран диетичен избор.

Подсладителите обикновено се считат за безопасни за консумация в рамките на установените нива на препоръчителен дневен прием, определен от регулаторните агенции. Те не допринасят за приема на калории и не причиняват значително повишаване на нивата на кръвната захар. Въпреки това, някои хора могат да изпитат стомашно-чревен дискомфорт или храносмилателни проблеми, когато консумират определени подсладители, особено захарни алкохоли като ксилитол и еритритол. От съществено значение е да наблюдавате как тялото ви реагира на различните подсладители и да изберете тези, които ви понасят най-добре.

Естествени подсладители за диабетици

Кой е най-добрият заместител на захарта? Това определено е въпрос на вкусови предпочитания, както и на здравословно състояние, но добра алтернатива на рафинираната захар са естествените заместители, а не изкуствените.

За диабетици идеалният подсладител би бил този, който задоволява желанието за сладко, без да повишава нивата на кръвната захар. Естествените подсладители като стевия или еритритол може да са подходящ избор за някой с диабет, но винаги е важно да се обмисли как тялото ще реагира на избрания подсладител.

Ако страдате от диабет, трябва да се консултирате с лекар или диетолог. С негова помощ може да направите персонализиран план за хранене, с насоки за контрол на диабета, който да отговаря на вашите индивидуални нужди, лични предпочитания и здравни цели. 

Независимо дали става въпрос за диабет или просто за желание за водене на здравословен живот с балансирана диета и поддържане на стабилни нива на кръвна захар, е добре да сте запознати с различните видове заместители на захар. Тази информация може да ви е от помощ, за да вземете информиран избор за вашето здраве, и поддържане на теглото и кръвната захар в норма.

Ако статията Ви е била интересна, прочетете още полезна информация на здравна тематика в нашия блог.