Vitamins

Витамините от А до Я са от съществено значение за правилното функциониране на човешкото тяло и помагат за набавянето на основни хранителни вещества, от които се нуждае организма. Приемът им може да помогне да се предотвратят дефицити и заболявания. Също така, те повишават  енергийните нива, подобряват храносмилането и поддържат здрави кожа, коса и нокти. 
 
Що се отнася до това кога и как да приемате витаминни добавки, най-добре е да се консултирате със здравен специалист, за да знаете кои конкретни витамини са най-подходящи за вас и в какво количество да ги приемате. Обикновено витамините трябва да се приемат с храна, тъй като това помага за подобряване на усвояването им и също така предотвратява евентуални странични ефекти като гадене и главоболие. 

Освен това може да се наложи някои витамини да се приемат с храна, която съдържа мазнини, тъй като това помага на тялото да ги абсорбира по-добре. Също така е важно да сте сигурни, че си набавяте правилната доза витамини, тъй като приемането на твърде много или твърде малко може да има отрицателни ефекти върху вашето здраве.

В тази статия ще отговорим за някои от най-често задаваните въпроси, а именно: 

  • Кои са най-полезните витамини за човешкото тяло?
  • Кога се налага прием на мултивитамини?
  • Витамини от А до Я - кога, защо и как се пият?
  • Колко време се пият живи витамини? 

Останете с нас до края на статията, за да разберете и кои са най-предпочитаните мултивитамини и защо са толкова важни и полезни за човешкото здраве.

Витамини от А до Я - по колко, кога и защо

Витамините от А до Я са основни хранителни вещества, от които тялото се нуждае, за да функционира правилно, като всеки един от тях има определена роля за организма. Например Витамин А помага за поддържане на добро зрение и сияйна кожа, докато витамин В помага за производството на енергия и регулира метаболизма. Витамин C е важен за здравето на имунната система, а Витамин D помага за усвояването на калций и поддържа костите здрави. 

Витамин Е е антиоксидант, който помага за защитата на клетките от увреждане. Витамин К се грижи за производството на протеини за кръвосъсирване. Витамин B12 помага за производството на червени кръвни клетки, а комбинацията от витамините B6 и B12 е важна за здравето на мозъка. 

По този начин всеки витамин изпълнява точно определена функция и подпомага процесите в човешкия организъм. 

Мултивитамините са хранителни добавки, които съдържат комплекс от няколкото витамина и са изключително полезни при хора, които са подложени на прекомерен стрес, напрежение, страдат от безсъние, спазват строги диети или са вегани, или вегетарианци. Те ще ви помогнат да се чувствате по-енергични и жизнени, доставяйки на организма ви необходимите вещества.

Колко време се пият хранителните добавки с витамини

Обикновено цикълът на прием на витаминни добавки е 3 месеца или 6 месеца, но по половин доза.  В случай, че не е посочено на листовката, е препоръчително витамините да се приемат с храна, тъй като се усвояват по-лесно от организма. 

Все пак е добре да посетите лекар, който да определи от какви витамини се нуждаете, подходяща доза и време на приемане, особено, ако сте в по-особено състояние, например бременност или ако страдате от дефицит на някои витамин.

Какви видове витаминни добавки има

Млада жена приемаща витамини

На пазара можете да откриете различни видове мултивитамини в зависимост от техния състав. Ето и кои са те:

  • Водоразтворими добавки  
    Това са витамини, които не се съхраняват в клетките на тялото и най-често включват витамини B и C.
  • Мастноразтворими добавки
    Това са витамините, които се натрупват в клетките на тялото - A, D, E и K.
  • Добавки с минерали 
    Обикновено съдържат цинк, желязо, магнезий, фосфор, калий, селен.

Кога е препоръчителен приемът на витамини от А до Я

Всеки човек се нуждае от витамини и минерали за правилното изпълнение на процесите в организма, но при някои хора се налага допълнителен прием на витамини.  

Ето в кои случаи приема на мултивитамини е силно препоръчителен: 

  • Ако сте подложени на нискокалорични строги диети;
  • Ако сте вегани или вегетарианци; 
  • При наличие на дефицит за някои от витамините; 
  • При бременност и кърмене;
  • При спортисти, които практикуват високоинтензивни тренировки и се борят за спортни постижения; 
  • В напреднала възраст и оплаквания за умора, безсъние, разсеяност;
  • При малки деца и юноши за укрепване на костната и мускулната структура; 
  • При бебета, за да се предотврати дефицит на витамин Д;

Кои са най-полезните витамини за организма

Както споменахме, витамините са от съществено значение за правилното функциониране на тялото. Те помагат за регулиране на метаболизма, поддържат здрава кожа, предпазват ни от болести и подсилват имунната система. Най-полезните витамини за тялото са витамините А, В, С, Д, Е и К. А сега ще ги разгледаме малко по-подробно и ще ви споделим кой витамин какви функции изпълнява и защо е толкова важен.

1. Витамин А

Храни богати на витамин А

Витамин А е основен витамин, който е добър за цялостното здраве на човека. Важен е за поддържане на зрението, както и на сияйна кожа и блестяща коса. Витамин А играе роля в здравето на имунната система и помага за защита на тялото от инфекции. Той също така регулира растежа и развитието на клетките и намалява риска от някои видове рак. Витамин А се намира в много храни, като тъмни листни зеленчуци, млечни продукти, яйца, оранжеви и жълти плодове и зеленчуци, черен дроб и риба.

2. Витамини от група В

Витамините от група В са от съществено значение за различни телесни функции. Те помагат на тялото ви да произвежда енергия от храната, която ядете, да използва мазнините и протеините и допринасят за образуването на червени кръвни клетки. Витамините от група В също са важни за здрава кожа, коса, очи и черен дроб. Те могат да бъдат полезни при стрес, депресия и тревожност, да помогнат за намаляване на риска от определени вродени дефекти и да предпазят от сърдечно-съдови заболявания. Освен това витамините от група В са важни за нормалния растеж и развитие.

3. Витамин С

Витамин С е основно хранително вещество, което е полезно за цялостното здраве на човека. Има антиоксидантни свойства и може да помогне за защита на клетките от увреждане, намаляване на възпаленията и подсилване на имунитета особено в сезоните на настинки и грипове. Освен това витамин С допринася за образуването на колаген, който е основен компонент на кожата, костите и съединителната тъкан. Витамин С също е важен за заздравяването на рани, усвояването на желязото и поддържането на здрави венци и зъби. Също така, витаминът е свързан с намаляване на риска от някои видове рак и сърдечни заболявания.

4. Витамин Д

Витамин D е основно хранително вещество, което играе важна роля в много телесни функции. Необходим е за поддържане на здрави кости и зъби, регулиране на усвояването на калций и фосфор и подпомагане на имунната система. Витамин D също намалява риска от развитие на някои хронични заболявания, като диабет тип 2, сърдечни заболявания и множествена склероза.  

Витаминът също може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак, включително рак на дебелото черво, гърдата и простатата. Освен това витамин D е важен за здравословното развитие и функциониране на мозъка. Прочетете повече за витамина Д.

5. Витамин Е

Храни богати на витамин Е

Витамин Е е мощен антиоксидант, който помага за защитата на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Той също така предпазва тялото от инфекции и болести и подсилва имунната система. Установено е, че витамин Е намалява възпаленията, подобрява здравето на кожата и предпазва от сърдечни заболявания. Витамин Е може също да помогне за намаляване на риска от рак, особено рак на простатата.

6. Витамин К

Витамин К е от съществено значение, за да помогне на тялото да образува съсиреци, за да спре кървенето след нараняване, и е особено важен за новородени бебета, които се раждат с ниски нива на витамин К. Адекватният прием на витамин К е важен също за поддържането на здрави кости, тъй като помага за транспортиране на калций до костите и неговото задържане там.

Той може също да помогне за предпазване от оксидативно увреждане, някои видове рак и редуциране на риска от коронарна болест на сърцето. Витамин К се намира в различни храни, включително зелени листни зеленчуци, млечни продукти, черен дроб и яйца.

Живи витамини - продължителност на вземане

Живите витамини са добавки, които осигуряват на тялото основни хранителни вещества. Те са направени от цели хранителни източници и се усвояват по-лесно от организма, в сравнение със синтетичните витамини.  Наричат се така, защото са активни и имат много по-силно действие. Живите витаминни комплекси се разпространяват в течна форма, която често бива обвита в желатинова капсула, това ги прави много по-лесно усвоими за организма. Също така, техният състав е биоактивен и започва да действа максимално бързо.

Живите витамини могат да помогнат за подобряване на цялостното здраве, като предоставят допълнителни хранителни вещества, които тялото може да не получи от редовна диета. Известно е също, че спомагат за укрепване на имунната система, намаляване на възпалението и подобряване на храносмилането. Живите витамини обикновено са безопасни за приемане и могат да се приемат в допълнение към обикновените мултивитамини или други витаминни добавки.

А в кои случаи могат да се приемат живи витамини? 

  • За подкрепа на организма при наличие на хронични заболявания; 
  • При витаминен дефицит; 
  • Слаба имунна система особено при деца в периода на настинки и грипове; 
  • За поддържане на естествената красота; 
  • За по-лесно и бързо отслабване, в комбинация с подходящ хранителен режим и тренировки; 
  • За подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите; 
  • За подобряване на всички процеси в тялото; 

  1. LIVE VITAMINS ЖИВИ ВИТАМИНИ капсули Vitaslim
    16.76 лв.

Ако се питате - колко време се пият живи витамини, специалистите споделят, че е необходимо да се приемат поне от 3 до 6 месеца, за да има осезаем ефект и да действат правилно. 

Приема на витамини е изключително важен за цялостното здраве на човек и правилното функциониране на организма. Витамините от А до Я укрепват имунната система, повишават тонуса и се справят с витаминен дефицит. Също така ще ви помогнат да поддържате сияйна кожа и здрави коса и нокти. 

В статията ви споделихме какво представляват витамини от А до Я, колко време се приемат и кои са най-полезните и необходимите витамини за организма. Също така ви запознахме с живите витамини и отговорихме на един доста често задаван въпрос, а именно - колко време се пият живи витамини. Ако информацията ви е била полезна, не пропускайте да разгледате и други материали в нашия блог, където ще откриете още много статии и съвети на здравна тематика.