БИО ЯКОН сироп Mattisson Healthstyle
БИО ЯКОН сироп Матисън Хелтстайл
BIO YACON syrup Mattisson Healthstyle
Хранителна добавка, която е заместител на захарта с полезни за тялото качества. Може да се използва вместо захар. Използвайте го в десерти, мюсли, чай или смутита. Растението е годно за консумация от корените до листата и е много популярно сред жителите на Южна Америка. Има естествено сладък вкус на ябълка и карамел. В Бразилия от листата му се приготвя антидиабетен чай. Боливийците ядат грудките, за да се справят с храносмилателни разстройства или бъбречни заболявания. А в Перу хората ценят якона заради хранителните му свойства и ниското съдържание на калории. Здравословният сироп се прави от грудки, като процесът е подобен на производството на сироп от йерусалимски артишок или на кленов сироп. Полученият сок се филтрира и се вари, в резултат на което се получава сладък сироп с тъмен цвят и гъста консистенция. Трябва да се има предвид, че е по-добре да се добавя към студени напитки или готови десерти, тъй като полезните фруктоолигозахариди се унищожават под въздействието на високи температури. Въпреки полезността на сиропа, с него не трябва да се злоупотребява. Поради високото съдържание на фибри, може да се появи подуване на корема. Като състав, половината от корена на якона представлява прости захари, инулин и фибри, а другата половина се състои от фруктоолигозахариди или фруктани. Благодарение на тях, по-голямата част от сиропа не се усвоява, така че в една супена лъжица сладък сироп има само 20 калории. Достигайки до дебелото черво, фруктаните подхранват полезните бактерии. Това помага за повишаване на имунитета, подобряване на метаболизма и спиране на наддаването на тегло.
- Фруктаните намаляват нивото на грелин - хормон, отговорен за глада, като по този начин намаляват апетита и подпомагат поддържането на здравословно телесно тегло.
- Сиропът има нисък гликемичен индекс, така че в комбинация със съдържанието на малко калории и висока концентрация на несмилаем инулин, той се превръща в идеален продукт за хора с диабет.
- Фруктоолигозахаридите може да помогнат за
увеличаване на плътността на костите, тъй като насърчават усвояването на калций. Пълната замяна на бялата захар със сироп от якон може да намали риска от остеопороза по време на менопауза. - Сиропът от якон помага за повишаване на нивата на тестостерон при мъжете и е в състояние да повлияе на проблема с безплодието.
Състав:
Енергия | 1461 kJ / 349 kCal |
Мазнини | 0 g |
Наситени мазнини | 0 g |
Въглехидрати | 83 g |
Захари | 35.7 g |
Протеини | 3.8 g |
Фибри | 0.5 g |
Сол | 0.2 g |
Начин на употреба:
- Може да се използва вместо захар.
- Използвайте го в десерти, мюсли, чай или смутита.