майка измерва температурата на своята дъщеря

Термометърът е задължителен елемент, който трябва да присъства във всяка аптечка у дома или в медицинския кабинет. Той се използва за измерване на телесната температура, чиито повишен показател е признак за развитието на настинка, грип или друга болест.

В тази статия ще научите предимствата и недостатъците на различните видове термометри, както и какви методи за измерване на температурата съществуват.

История на термометъра

Предшественикът на термометъра е термоскопът, измислен от италианския физик, астроном и философ Галилео Галилей през 17-ти век.  Термоскопът всъщност представлява стъклена тръба, чийто отворен край е потопен във воден резервоар. Физикът пълни тръбите с алкохол с различна плътност и разбира, че се издига и спада при промяна на температурата. На този принцип работи галиевият термометър.

След години, през 1654-та, великият херцог на Тоскана Фердинанд II Медичи изобретява запечатани епруветки с колба и стебло, частично пълни с алкохол. Така създава първия термометър, чиято работа зависи от свиването и разширяването на течността. 

В течение на времето се появяват нови и по-модерни технологии, с които да се измерва телесната температура.

Видове термометри

В последните години популярността и употребата на стандартния живачен термометър намаляха за сметка на други модели, появили се на пазара. Те са електронни, безконтактни, инфрачервени и галиеви. 

В следващите редове ще прочетете повече за всеки един от тях, както и какви са положителните и отрицателните им страни.

Живачен термометър

Този тип термометри са стъклени и съдържат живак. Въпреки че в миналото са били единствената възможност за измерване на температурата, днес те са забранени в много държави поради опасността от натравяне с живак при евентуалното им счупване. С тях можете да измервате температурата по няколко начина: орално, ректално или аксиларно. Тяхното ползване не е препоръчително при малки деца и бебета.

Предимства и недостатъци

Сред основните плюсове на живачните термометри са това, че те дават много точни резултати и могат да се употребяват по различни начини. Те са евтини, трайни и лесни за дезинфекция. Освен това функционирането им не зависи от електричество и батерии.

Големият недостатък, заради който официално ЕС забрани използването им, е, че съдържат живак, чиито вредни изпарения при счупване са опасни за живота. Друг минус на употребата им е, че трябва да изчакате между 7-10 минути, докато термометърът даде резултат.

Електронен термометър

мъж държи в ръката си термометър

Все по-голяма популярност придобиват електронните термометри. Те функционират чрез топлинни сензори по ректален, орален или аксиларен метод (слагане на устройството подмишницата). За да работят, използват електричество и съответно, ако се спрете на такъв модел, е нужно да имате батерии, с които да го презареждате.

Електронните термометри често приличат на химикалка, но на пазара се срещат и такива с по-забавен дизайн, подходящ за малки деца. Според вида си могат да бъдат твърди или гъвкави, със сменяеми накрайници или не и др.

  1. Dr. Frei T-10
    5.99 лв.

Предимства и недостатъци

Цифровите модели са достъпни, водоустойчиви и лесни за почистване. От друга страна, те не са подходящи за орално мерене при хора, които имат затруднено дишане. Освен това ако сте избрали този подход за измерване на температурата, не бива да приемате течности или храна десетина минути преди измерване. 

Имайте предвид, че процесът ще изисква повече усилия, ако приложите метода върху малки деца. Това е така, защото на малчуганите ще им е по-трудно да държат устата си затворена достатъчно дълго време за правилно отчитане на резултатите.

Безконтактен термометър

Тези модели използват инфрачервени сензори, за да работят, и не изискват допир до кожата, за да функционират. Те са подходящи за измерване на температурата на обществени места като заведения, болници, магазини, детски градини, летища и други. Използват по-модерна технология в сравнение с живачните термометри, като имат опцията да съхранят предишни измервания. Някои от тях притежават комбинирани функции за измерване на температура както на човешкото тяло, така и на водата и въздуха.

  1. DESPIC 911 T81
    42.84 лв.

Предимства и недостатъци

Като всички останали модели и тези имат своите положителни и отрицателни страни. 

  • Предимства — безконтактните термометри отчитат бързо и лесно показанията и не изискват контакт с тялото. Те са подходящи за използване на всички, независимо от възрастта им, и дори могат да се употребяват при спящи бебета. 
  • Недостатъци — безконтактните модели трябва да се поставят прецизно, иначе биха показали изменения в резултатите. Те могат да се повлияват от външни фактори като стайна температура, слънчева светлина и други. Това ги прави по-малко точни в сравнение с другите видове термометри.

Инфрачервен термометър за ухо

Той измерва температурата с помощта на инфрачервени лъчи и най-често се поставя в ушния канал. Термометърът за ухо не е толкова акуратен в сравнение с останалите сензорни модели, тъй като може да се повлияе от грешно поставяне или наличие на ушна кал. Затова е важно преди употребата му слуховият канал да бъде почистван.

Предимства и недостатъци

майка измерва температурата на своето бебе

Основната положителна страна на инфрачервените термометри е, че отчитат резултата много бързо. Те са удобни за ползване от възрастни и деца над шест месечна възраст. Този модел има капачка, която се сменя, и това го прави изключително лесен за поддръжка.

Сред негативите му обаче се нареждат не толкова точното измерване на резултатите и невъзможността за употреба, ако имате малки ушни канали или такива с извита форма.

Галиев термометър — плюсове и минуси

Термометърът има сходен външен вид и начин на работа като живачния модел. Разликата между тях е, че при галевия опасният живак е заменен с течна метална смес от индий, калай и галий, която е безвредна за организма. 

Те се характеризират с точност и безопасност. Въпреки това не бива да измервате температурата на малки деца орално, защото съществува риск от счупване на термометъра, нараняване или поглъщане на течността.

Методи на мерене на температура

В зависимост от вида на термометъра и предпочитанията ви може да измервате телесната си температура по различни начини. Те се разделят на контактни и безконтактни в зависимост от това дали устройството се допира до тялото или не. От своя страна, контактните се делят на аксиларен, орален и ректален метод.

Орален начин

Както подсказва името, тук температурата се измерва чрез поставяне на термометъра в устата, под езика. Друга опция е той да се долепи до вътрешната страна на бузата. Имайте предвид, че и при двата варианта устата ви трябва да е плътно затворена. 

За да е максимално точен отчетеният резултат, не бива да приемате храна или някакъв вид течности десетина минути преди измерването.

Аксиларен метод

Това е един от най-използваните начини, по които се мери температура. При него процесът се извършва, като поставите термометъра подмишницата. За да са най-точни показанията, е нужно да притиснете устройството плътно с ръка. Запомнете, че мишниците ви трябва да са сухи преди измерването.

При аксиларния метод можете да използвате живачни, електронни или галиеви термометри.

  1. PIC VEDO ECOPLUS галиев термометър
    15.80 лв.

Ректално мерене на температура

Ректалният метод не е особено предпочитан, тъй като при него се изпитва най-голям дискомфорт заради мястото, където се поставя термометърът. Въпреки това ректалното измерване на телесната температура е един от най-точните начини за определянето ѝ.

Безконтактен начин

доктор измерва безконтактно температурата на дете

Той се извършва чрез отчитане на резултати благодарение на инфрачервен сензор. По принцип се измерва температурата на челото. Този метод е лесен, удобен и бърз за изпълнение, макар да са по-малко точни в сравнение с аксиларния и ректалния начин. 

Инфрачервените термометри, с които се измерва температурата на челото, се прилагат и в ушния канал. Там уредът отчита топлината на тъпанчето. 

Как да изберете най-подходящия модел термометър?

След като разбрахте какви са различните видове термометри и техните предимства и недостатъци, е важно да обмислете още няколко фактора, които ще ви помогнат при избора на най-подходящия модел за вас и вашите нужди. Те са:

  • Удобство;
  • Безопасност;
  • Време за отчитане на резултати;
  • Дали могат да се използват от деца;
  • Точност.

Заключение

Термометрите се използват за измерване на телесната температура, като се разделят на контактни и безконтактни в зависимост дали се допират до тялото или не. Освен това тe могат да бъдат живачни, електронни, инфрачервени и галиеви.

Уредите могат да измерват температурата по орален, ректален, аксиларен и безконтактен начин.

Независимо от вида на устройството и метода на мерене, винаги трябва да прочетете указанията на опаковката за правилното използване на конкретния модел термометър.

Ако статията ви е била интересна, прочетете още полезна информация на здравна тематика в нашия блог.