ХИОДИН

HYIODINE

 

ХИОДИН е първична, стерилна незалепваща и атравматична превръзка за рани, подходяща за покриване, почистване и хидратиране на дълбоки рани и кожни дефекти. Тя осигурява подходящи лечебни условия, а смазващите свойства са идеални за предотвратяване на прилепването на марля към раните. По време на приложението трябва да се спазват принципите на подходяща хигиена и чистота. ХИОДИН може да се прилага по няколко начина, в зависимост от размера и характеристиките на раната. Незначителни наранявания (малки порязвания или разкъсвания, малки повърхностни рани, напр. язви на крака с до 3 cm2 повърхностна площ) При малки дефекти ХИОДИН се прилага директно върху раната (най-добре с помощта на стерилна спринцовка), а след това раната трябва да се покрие със стерилна превръзка (без власинки, текстилна превръзка или лейкопласт). Превръзката трябва да се сменя на интервали от един до три дни, докато раната се заздрави напълно. Големи наранявания (всички видове рани, повърхностни, дълбоки, заразени, както и неинфектирани, диабетни язви на стъпалата, язви под налягане, язви на крака, дехисцирани хирургични рани или рани, които са оставени да зараснат чрез вторично намерение)

За лечение на големи наранявания (повече от 3 cm2 повърхностна площ), ХИОДИН® се прилага с помощта на стерилен нетъкан плат или стерилна марля. Подходящото количество ХИОДИН® се нанася върху нетъкания плат или марля със стерилна спринцовка. ХИОДИН се обработва в плата/марлята с пръсти, докато се напои. Ако натиснете напоената марля между два пръста, трябва да можете да изцедите малко количество ХИОДИН®. Препоръчителният обем на ХИОДИН® зависи от размера на нетъкания плат или стерилната марля: 2 ml на квадрат 5 x 5 cm, 5 ml на 7,5 x 7,5 cm и 7-8 ml на 10 x 10 cm. В зависимост от вида на използвания плат може да се наблюдава потъмняване на материала по време на нанасяне на ХИОДИН. Това не намалява ефикасността на ХИОДИН® и не трябва да предизвиква безпокойство. Потребителят трябва да се увери, че тъканта или марлята са напълно наситени с ХИОДИН®, тъй като непълното насищане на превръзката може да доведе до залепване на раната с последващо намаляване на ефикасността на препарата и потенциална травма на раната.  След като се нанесе напълно наситената превръзка върху раната, тя трябва да бъде покрита с подходяща вторична абсорбираща превръзка. Изборът на вторична превръзка трябва да отразява отделянето на ексудат от раната. Впоследствие превръзката се задържа на място с превръзка или лепяща лента.

 

Кухини и фистули

По-малки кухини или фистули могат да се запълнят директно с ХИОДИН, инжектиран чрез спринцовка. След това раната се покрива с марля, потопена с ХИОДИН и накрая се покрива с подходяща вторична превръзка. За лечение на дълбоки кухини или фистули малко количество ХИОДИН трябва да се инжектира директно в канала на фистула. Дефектът се запълва допълнително с марля, добре напоена с ХИОДИН, която се използва като дренаж на фистула. Кухините трябва да бъдат добре запълнени със стерилна марля, напоена с ХИОДИН®. Малко парче от дренажа на фистула или пълнежът с марля трябва винаги да излиза от фистулата или кухината, за да се улесни отстраняването на дренажа при възстановяване на раната. След като раната е обработена с ХИОДИН, тя трябва да бъде покрита с подходяща вторична превръзка. Впоследствие превръзката се фиксира на място с бинт или лепяща лента.

 

Състав

  • Натриев хиалуронат - 1,5 g
  • KI - 0,15 g
  • L2 - 0,1 g
  • Инжекционна вода - ad 100 g

 

Допълнителни възможности за приложение на ХИОДИН

За лечение на повърхностни неинфектирани рани ХИОДИН може да се прилага чрез използване на превръзка от полиуретанова пяна. Стерилна полиуретанова пяна с подходящ размер трябва да се изреже до приблизителната форма на раната. ХИОДИН се нанася равномерно върху раната странично на пяната с помощта на стерилна спринцовка и импрегнираната с ХИОДИН пяна се поставя върху раната. Освен това раната се покрива с подходяща вторична абсорбираща превръзка и впоследствие се фиксира с бинт или лепяща лента.

В комбинация с импрегнирана с парафин марля (подходяща за лечение на повърхностни сухи рани) HYIODINE ® се нанася директно върху раната и впоследствие се покрива с парафиновата превръзка. След това върху раната се поставя вторична абсорбираща превръзка и се задържа на място с превръзка или лепяща лента.

 

Честотата на смяна на превръзките

След първото нанасяне на препарата се препоръчва превръзката да се смени в рамките на 24 часа. При заразени рани е от съществено значение ежедневната смяна на превръзките. След като възпалението на раната отшуми, смяната на превръзката може да бъде удължена на всеки два или три дни. При неинфектирани рани е възможно по-нататъшно възстановяване след 48 или 72 часа. При рани с умерени до високи нива на ексудат може да е възможно да се смени само външната покривна превръзка, която е абсорбирала ексудата в този случай, оставяйки вътрешната превръзка, наситена с ХИОДИН, на място. Препоръчва се раната да се превърже по гореспоменатия начин, докато заздравяването завърши. Ако раната се влоши, се налага повторна оценка.

Текстилната тъкан или марлята трябва да бъдат напълно напоени с ХИОДИН преди нанасяне върху раната, за да се гарантира, че няма да залепнат по раната. По време на процедурите за превръзка е необходимо да се осигури защита на ръба на раната, за да се избегне прилепването на превръзката към новообразувания епител (кожа). Ако превръзката прилепва към раневото легло или ръба на раната, това показва, че при подготовката е използван недостатъчен обем ХИОДИН или алтернативно превръзката е оставена твърде дълго върху раната. В случай че превръзката е прилепнала към раната, е необходимо превръзката да се овлажни преди отстраняването, т.е. с физиологичен разтвор и за третиране на ръбовете на раната с диференциран мехлем преди следващото поставяне на превръзка.

Натриевият хиалуронат /поли (ß-натрий-D-глюкуронат- [1-3] -N-ацетил-D-глюкозамин- [1-4])/ е линеен, отрицателно зареден полизахарид. Той е естествен компонент на организма (особено извънклетъчната матрица) и като такъв е нетоксичен и не причинява алергични или други реакции на свръхчувствителност. Натриевият хиалуронат има уникални физични и химични свойства, висока хидратираща способност и отлични антиадхезивни свойства, създавайки условия, благоприятни за естественото заздравяване на рани.

Йод и калиев йодид се използват за предотвратяване на бързото разпадане на натриевия хиалуронат от бактерии, присъстващи в и около раната.

Използва се за покриване, почистване и хидратиране на дълбоки рани и кожни дефекти, по-специално на язви под дълбоко налягане (пролежки), диабетни дефекти, язви на кръвоносните съдове, изгаряния, рани от минали операции, трудно зарастващи рани и големи ожулвания. ХИОДИН е подходящ и за лечение на инфектирани рани. Хидратиращите му свойства предотвратяват прилепването на превръзката към раната и поддържа условия, подходящи за зарастване на раната. Използването на ХИОДИН при обширни и инфектирани рани трябва винаги да е след консултация с лекар. 

 

Внимание

Лица, страдащи от проблеми с щитовидната жлеза, трябва да се консултират със своя лекар преди употребата на ХИОДИН. При прилагане на ХИОДИН, йодът, присъстващ в продукта, може да се трансформира в йодид, който е необходим за производството на щитовидния хормон. При пациенти, използващи други йодни препарати, е необходимо да се консултирате за използваната доза с лекар.

 

Противопоказания

Не са известни неблагоприятни ефекти при локално приложение на натриев хиалуронат. Йодът, съдържащ се в този продукт, може да причини алергични реакции при хора, чувствителни към йод.

 

Неблагоприятни ефекти

Натриевият хиалуронат се понася добре. Понастоящем няма известни неблагоприятни ефекти след локално приложение. Йодът, съдържащ се в този продукт, може да причини алергични реакции при хора, чувствителни към йод. Не са наблюдавани такива реакции при употребата на ХИОДИН.

 

Болка

По време на първите 20 минути след приложението на ХИОДИН, пациентът може да почувства болка или преходно парене на мястото на раната. Сърбеж или парене могат да се появят особено при пациенти, страдащи от язви на краката. Тези реакции се причиняват от онкотично налягане в раната след превръзка или от временно дразнене на нервните окончания в раната поради йода. По време на повторното прилагане болката трябва постепенно да намалява. Трябва да се избягва болка, причинена от неподходяща превръзка (най-често прекалено стегната превръзка). Ако тези проблеми продължават, свържете се с Вашия лекар.

 

Еритема

Зачервяването на кожата около раната може да показва неадекватно заместване на горните слоеве марля и последваща мацерация на кожата. Зачервяване около раната може да се появи и в случай на сложни дълбоки рани с инфекция и възпаление под повърхността на раната. Този процес обикновено е придружен от силна болка и подуване и не е причинен от прилагането на ХИОДИН. Ако се появят тези проблеми, е препоръчително Вашият лекар да ви прегледа и консултира за това как да продължите с лечението.

Увеличеното кръвоснабдяване на раната, индикирано от зачервяване или леко кървене по време на възстановяването на раната (особено при язви), не усложнява лечебния процес. Това е знак, че се образува нова гранулационна тъкан; тази тъкан затваря дефекта и е съществена част от лечебния процес.

 

Взаимодействие

Разтворите на натриев хиалуронат се замъгляват (опалесцират) или коагулират след смесване със съединения, които имат положителни заряди (напр. някои катионни антибиотици: Галимицин, Кобактан; полизахариди: напр. Хитозан; консерванти: напр. бензалкониев хлорид; перилни препарати и др.). Следователно, ХИОДИН не трябва да се смесва или прилага заедно с други медицински продукти или лекарства.

 

Още от CONTIPRO

Phone icon 0882 444 666
Понеделник ÷ Петък: 9:00 ÷ 18:00 часа

 
Сигурно плащане с карта
Сигурно плащане с карта

mastercard

Сигурно плащане с карта

maestro

Плащане чрез наложен платеж

наложен платеж

Плащане по банков път

банков превод

Цените са в Български лева с включен ДДС
Copyright© 2024 epharm.bg