ЧИСТАТА КОЖА Е ЗДРАВА КОЖА

Последния път ви обещахме да си поговорим за почистването на кожата. Това, заедно с хидратацията, са най-важните неща в грижата за кожата. Правилното почистване може да реши проблемите ви с кожата, а неправилното може да създаде нови.

Прибрали сте се късно от парти и нямате търпение да си легнете? Бързате за работа и няма време за глезотии като миене на лицето? Най-важното нещо, на което ме научи майка ми за грижата за кожата, е никога да не пропускам почистването. Този съвет се отблагодарява след години, когато вече е твърде късно да поправим стореното ако сме се заблуждавали, че тези 2 минути грижа са без значение.

 

Колко често?

Хубаво е лицето да се мие между 1 и 2 пъти дневно. Понякога от страх да не оставим кожата си замърсена, ние я мием прекалено често, което води до пресушаване. "Скърцащата" от чистота кожа всъщност не е приятно усещане, а вреден навик, който води до дехидратация на кожата и до прекомерно омазняване. Когато агресивните почистващи средства отмият естествения себум на кожата, тя е алармирана да произведе още. Хората с мазна кожа си мислят, че измивайки до „скърцане“ кожата, тя няма да се омазнява, а всъщност ефектът е обратен.

 

pH – какво е това?

pH е измерител на киселинността. Нашата кожа е леко кисела среда с pH от 4 до 6.5, като оптималното е 5.5. Почистващите средства с pH повече от това са твърде агресивни – пресушават кожата и я правят по-склонна към акне. 

 

"Забранени" съставки

Избягвайте сулфатите – те са твърде агресивни почистващи съставки. Използват се защото правят богата пяна и доставят точно това усещане за скърцащо чиста кожа, което някои от нас търсят. Много продукти на пазара са опаковани като Sulfate-free или SLS-free. Проверете внимателно етикета, тъй като това обикновено означава, че те нямат натриев сулфат SLS, но за сметка на това имат друг. Най-често използваните подредени от най-агресивния към по-малко опасните са SLS (Sodium Lauryl Sulphate), SLES (Sodium Laureth Sulphate), ALS (Ammonium Lauryl Sulphate) и ALES (Ammonium Laureth Sulphate). Избягвайте ако можете и четирите или ако това не е възможно - поне първите два.

 

Видове продукти и за кого са подходящи

Нашумелият метод на двойното почистване (ако си спомняте от предишната статия ТУК) включва първо премахване на замърсяванията, грима, слънцезащитата с почистващо олио, масло, тоалетно мляко или мицеларна вода и след това почистване на кожата с подходящ гел или пяна, който е с балансирано pH. Подходящ е за вечерно почистване за всеки, който през деня носи грим или слънцезащитен продукт. Двойно почистване не е нужно сутрин – тогава е достатъчен само почистващ гел или дори наплискване с вода.

  • МАСЛО/ОЛИО

Да си мия лицето с олио ли???? Всъщност това е най-новата тенденция в почистването на кожата. Измиващото олио нежно премахва замърсяванията и подхранва сухата кожа, но и балансира мазната и смесената кожа. Използва се като първа стъпка от метода за двойното почистване – то премахва идеално замърсяванията и след него се използва друг продукт, който да почисти кожата. Ние харесваме:

Ние харесваме:

  • МИЦЕЛАРНА ВОДА

Френската тайна за почистване на кожата. Магическата вода, която премахва грима с едно движение. Тя навлиза все повече и в нашите ритуали за кожата. Технологията на мицеларната вода „улавя“ замърсяванията и те оставят върху памучния диск. За някои видове кожа тя е оптимална, за други може да пресуши кожата. Предимството на мицеларната вода е, че е лесна за използване. Освен това, да си признаем, да видиш с очите си колко много е премахнала тази вълшебна вода е хубаво усещане. Това усещане, от друга страна, понякога е измамно. Мицеларната вода не е достатъчна за да премахне грима и почисти кожата сама по себе си – хубаво е да се отмие от кожата с почистващ гел независимо обещанията на рекламите, че продуктът е „без изплакване“.

Ние препоръчваме водата, която беше първата на пазара и патентова технологията за мицеларна вода – тази на Биодерма, налична във вариант за:

  • МЛЯКО

Тоалетното мляко е нашият изпробван и доверен избор за почистване. То разтваря грима и замърсяванията също както маслото и оставя кожата подхранена. В сравнение с мицеларната вода, млякото е по-подходящо за суха кожа, но пък не премахва тежък грим както успява почистващото масло. Млякото е вашият избор ако кожата ви е суха и не носите много грим в ежедневието си.

Ние харесваме:

  • ГЕЛ

Измивният гел е може би най-традиционният продукт, познат на всички ни.  Те са и най-разнообразните – могат да решат всичките ви проблеми с кожата, могат и да ги задълбочат. Силно пенещите се измивни гелове са точно тези, които изсушават кожата много. Те са и с pH над 5.5 и нараняват липидната бариера на кожата, тя става по-чувствителна, тънка и склонна към зачервявания или акне. Освен силно пенещите се, избягвайте и геловете с ексфолииращи частици. Те причиняват микропрорези по кожата и тя остарява преждевременно. Използвайте нежен гел, който измива без да нарани кожата. Ние харесваме геловете на американската марка Cerave, която съвсем скоро навлезе на българсия пазар.

СМЕСЕНА И МАЗНА КОЖА

CeraVe Измиваща гел пяна

 
  • ПЯНА

Ако все пак обичате усещането на богата пяна, която да измие лицето, използвайте не продукт при който пяната е резултат от агресивните измивни съставки, а такъв, при който пяната се получава директно от опаковката, като например пяната на Авен.

  • САПУН

Сапунът не е подходящ продукт за нежната кожа на лицето. Той я изсушава и е твърде груб.

 

  • КЪРПИЧКИ

Забравете ги! Мокрите кърпички нямат място в грижата за кожата.

 

Бонус съвет

След като измиете лицето с вода, за по-гладка кожа не търкайте грубо с кърпа за лице, а потупвайте, за да изсушите. Търкането с кърпа води до бръчки в дългосрочен план, а и потупвайки сякаш се пренасяте в SPA салон.

Независимо от предпочитания продукт, почистването на кожата е верен съюзник в борбата с проблемната кожа и признаците на стареене. Не го забравяйте и кожата ви ще се отблагодари.

 

Надяваме се че днешната статия ви е била полезна!
Очаквайте следващата и дотогава – обичайте кожата си!