Настинали момиче и момче кихат

Есенните и зимните месеци най-често се свързват със сезона на настинката и грипа. Настинката се проявява под формата на различни неприятни симптоми като хрема и кашлица и се разпространява лесно.

В тази статия ще прочетете повече за това какво представлява тя, как можете да я разпознаете и какви мерки да предприемете, за да облекчите състоянието си или да го предотвратите.

Какво е настинка?

Настинката е заразна инфекция на горните дихателни пътища — гърлото, синусите, трахеята и носа. Тя се причинява от над 200 вида вируса, като риновирусите са най-често разпространеният тип.

Настинката е леко заболяване, с което имунната система на заразения се справя сравнително бързо.

Местата, където най-лесно човек може да се зарази, са тези, където има струпване на много хора като училищата, болниците и градския транспорт.

Възрастните могат да се разболеят от нея 2-3 пъти годишно, докато бебетата и малките деца са по-уязвими от това и е възможно да се простудят 4-5 пъти в годината. 

Обикновено настинката е с продължителност около 10 дена и няма специфично лечение, което да се предприеме.

Настинка при бременност

Настинката при бременност протича с обичайните симптоми и обикновено не вреди на плода. Все пак при поява на първите признаци на състоянието е нужно да се направи консултация с лекар, тъй като приемът на някои медикаменти за облекчаване на заболяването може да не е подходящ през периода на бременността.

Настинка при бебета

Бебетата също могат да се простудят, като можете да разберете това по следните симптоми:

  • поява на хрема;
  • кашлица;
  • кихане;
  • раздразнителност;
  • затруднено преглъщане.

Как се разпространява настинката?

Настинала двойка покрита с одеяло

Както вече се спомена, настинката се разпространява лесно от човек на човек най-вече по въздушно-капков път. За да се заразите, вирусът причинител трябва да достигне до лигавиците ви. Това може да се случи, ако докоснете заразена повърхност и после ноздрите или очите, или вдишате капките, изпуснати от кашлицата и кихането на болния. 

Инкубационният период е между момента, в който сте се заразили и този, в който се появяват признаците на настинката. В първите дни, в които симптомите ви са най-тежки, вероятността да предадете заразата на други хора е най-голяма. Все пак това може да се случи през целия период, от който страдате от настинка.

Рискови фактори

Увеличавате шансовете си за заразяване, ако общувате с близък или приятел, който се е простудил. Други фактори, които могат да повлияят на това, са възрастта и сезонът.

Малките деца и бебета, чиято имунна система все още не е укрепнала, са по-уязвими от настиване.

Що се отнася до времето, в което възможността да се разболеете е по-голяма, то есенните и зимните месеци са тези, предразполагащи към по-лесното разпространение на простудата. Все пак не е изключено да се заразите и през останалата част от годината.

Настинка: симптоми

Признаците на настинката настъпват постепенно и най-често включват:

  • главоболие;
  • възпалено гърло;
  • кашлица;
  • кихане;
  • запушен или течащ нос;
  • повишена температура.

Настинка: лечение

Настинката не се лекува с антибиотици и не изисква специфично лечение. Симптомите обикновено отшумяват за 7 до 10 дни.

Въпреки това след консултиране с личния лекар можете да вземете медикаменти, които да облекчат състоянието ви. Такива например са спрейовете за нос и болкоуспокояващите продукти като парацетамол, ибупрофен или сашетата, които ги съдържат. Каквото и да приемате обаче е важно да спазвате предписаната доза, за да се избегне предозиране.

Лекуване на настинка в домашни условия

Можете да подобрите и облекчите състоянието си чрез няколко прости домашни методи.

  1. Отделете повече време за почивка и сън.
  2. Пийте много вода и топли напитки като чайове с мед и лимон.
  3. Правете си гаргара със солена вода, за да успокоите възпаленото гърло. 
  4. Стойте си вкъщи и избягвайте контакт с други хора.
  5. Правете си чести инхалации.
  6. Засилете имунната си система с прием на храни, богати на витамини, или на хранителни добавки.
  7. Лекувайте болното гърло с таблетки за смучене или правене на компреси. За още съвети относно това как да облекчите симптома прочетете статията ни “Ефикасни домашни лекове срещу болки в гърлото”.

При бременност препоръките за домашно лечение са същите като гореспоменатите. Що се отнася до вземането на медикаменти, е добре да се консултирате със специалист, тъй като в първите 12 седмици от бременността прием на лекарства не е препоръчителен.

Превенция срещу настинка

Тийнейджърка киха в носна кърпа

Макар че няма стопроцентова гаранция за предотвратяване на заразата с настинка, съществуват различни мерки, които да предприемате за ограничаване на тази възможност. Някои от тях са:

  • редовно измиване на ръцете с топла вода и сапун;
  • миене на ръцете преди приготвяне на храна, преди ядене и след използване на банята;
  • често дезинфектиране на повърхностите у дома;
  • редовно проветряване на помещенията;
  • подсилване на имунната система — тук се включва осигуряване на достатъчно количество сън, прием на здравословна храна и практикуване на физически упражнения;
  • избягване на контакт с болни хора;
  • използване на антибактериални кърпички при кашляне или кихане;
  • да не се споделят кърпи или предмети като чаши или прибори с простудил се човек.

Що се отнася до превенцията срещу настинка при бебета, то най-важното е да:

  • поддържате отлична хигиена на детето си;
  • избягвате то да контактува с настинали връстници;
  • почиствате редовно играчките му и да не ги давате на  други деца.

Какви са разликите между настинка, грип и коронавирус?

Настинката, грипът и коронавирусът са заболявания, които се разпространяват основно по въздушно-капков път. Те обаче се различават по вирусите, които са причина за появата им. Настинката най-често се причинява от риновирус, грипът — след инфекция с грипен вирус, а Ковид-19 — вследствие на зараза с SARS-CoV-2.

Можете да разпознаете настинката по следните симптоми:

  • лека температура,
  • зачервено гърло,
  • запушен или течащ нос,
  • кашлица.

Тя обикновено отминава за седем до десет дена.

Грипът, от друга страна, се характеризира с хрема, гадене, болки в тялото, суха кашлица, а често и с висока температура. При влошаване на симптомите той може да доведе до различни усложнения като пневмония например. Повече по темата може да прочетете в статията “Грип - симптоми и лечение”.

Коронавирусът протича най-тежко в сравнение с другите две състояния. Процесът на оздравяване отнема повече време, а негативните последици от болестта могат да траят месеци, след като лечението е приключило. Сред основните признаци на Ковид-19 са:

  • болки в очите,
  • обща умора,
  • загуба на вкус и обоняние,
  • магарешка кашлица,
  • задух,
  • възпалено гърло и др.

Понякога симптомите на тези състояния могат да се объркат, затова при появата на първите признаци за разболяване, е необходимо да посетите лекар, който ще определи какъв е видът на болестта. Правенето на тест също е начин да разберете дали имате Ковид-19, или става дума за грип или настинка.

След уточняване на диагнозата е нужно да приемате предписаните медикаменти в препоръчителната доза, за да не предозирате и влошите състоянието си.

Настинката е лесно и бързо разпространяващо се състояние, което се характеризира със запушен нос, болки в тялото, дращене в гърлото, главоболие и кашлица. Обикновено отшумява от само себе си за седмица или десет дни и не се нуждае от лечение с антибиотици. Взимането на обезболяващи, спрейове за нос и таблетки или чайове за облекчаването на зачервеното гърло, пиенето на много течности и почивката са мерките, които можете да вземете, ако сте се простудили.

Избягването на контакт с болни е най-важният съвет за превенция от разболяване. Поддържането на отлична лична хигиена и не споделянето на предмети като прибори и хавлии с други хора също са начини да ограничите риска от заразата.

В тази статия разбрахте какво представлява настинката, как се разпространява и какво можете да предприемете, за да облекчите симптомите си.

За още полезна и интересна информация на здравна тематика, четете блога ни.