Болна жена с настинка и вирусна инфекция

Съществуват различни видове болести, с които човек се сблъсква в живота си. От грип и настинка до по-сериозни здравословни проблеми като пневмония и Ковид-19 — всички те трябва да се лекуват внимателно и с подходящите медикаменти, изписани от специалист, за да не предизвикат реактивиране или други усложнения. 

Причината за появата на много заболявания са заразни микроби, които нахлуват в организма и причиняват редица неприятни симптоми. Пример за такива са вирусите, които водят до развитието на инфекции и до влошаване на здравословното състояние на човек.

В тази статия ще разберете повече за това какво  е вирус, какво представлява вирусната инфекция, кои са нейните симптоми и начини за лечение.

Какво е вирус?

Той е инфекциозен микроб, който не може да се възпроизвежда самостоятелно. За целта трябва да намери клетка гостоприемник, която да зарази и чрез нея да създаде свои копия. Много често вирусът убива гостоприемника си, което води до увреждане на заразения организъм.

Видове вируси и заболявания, до които водят

Съществуват различни видове вируси, причиняващи вирусни инфекции, грипове и настинки. Те могат да се разделят в няколко категории според формата, размера и вида на генетичния материал, който носят. 

Експертите групират вирусите в категории — по семейство и род (въз основа на сходни характеристики), по размер, форма или вид на генетичния материал, който носят. Някои често срещани типове вируси, за които може да чуете, включват:

  • респираторни като инфлуенца, параинфлуенца, риновирус — те са заразни и обикновено се отнасят до влошаване на здравословното състояние на горните и долните дихателни пътища. Примери за респираторни вирусни инфекции са грип, настинка, тежък остър респираторен синдром (ТОРС) и др.;
  • стомашно-чревни като аденовирус и норовирус — те засягат храносмилателния тракт и водят до гастроентерит.
  • езантемни вируси като варицела зостер и вирус на рубеола — те причиняват кожни обриви, като тук се включват силно заразните морбили, дребна шарка, рубеола, варицела и др.
  • коронавирус — причислява се към вирусите на дихателните пътища и причинява Ковид-19 с подвидовете му Алфа, Бета, Делта и Омикрон;
  • неврологични (полиовируси, такива, пренасяни от членестоноги) — енцефалит, менингит и бяс са само няколко вирусни инфекции, предизвикани от този тип вируси.
  • чернодробни — те водят до възпаления на черния дроб. Примери за тези вирусни заболявания са хепатит А, B и C.
  • онковируси — примери за такива са вирусът на Епщайн-Бар, хепатит В и С, херпес вирус-8 и полиомавирусът на Меркел. Те водят до образуването на рак.

Какво представлява вирусната инфекция?

Изследване на вирусна инфекцияСлед като стана ясно какво е вирус, е време да разберете същността на вирусната инфекция. Тя представлява заболяване, причинено от вирус, водещо до различни здравословни проблеми в организма.

Сред най-известните видове вирусни инфекции се нареждат вродените такива, инфекции, предавани по полов път, хеморагични трески, инфекции на дихателните пътища, неврологични заболявания и др. Примери за тях са споменати по-горе в статията.

Вирусна инфекция: симптоми

Признаците, по които можете да разпознаете, че сте се заразили с вирусна инфекция, се различават спрямо това какъв тип е тя и коя част от тялото засяга. В следващите редове ще прочетете за най-често проявяващите се симптоми спрямо вида заболяване.

  1. Симптоми на респираторна инфекция — те включват болки в гърлото, главоболие, кашлица, кихане, запушен или течащ нос, отпадналост, мускулна умора.
  2. Признаци за вирусна инфекция на храносмилателния тракт —   сред тях са диария, гадене, подуване, треска, повръщане, болки в корема, липса на апетит.
  3. Знаци, че сте се заразили с чернодробна инфекция — най-често срещаните такива са болки в корема, умора, тъмно оцветена урина, диария, треска, сиви изпражнения, болки в ставите, повръщане, жълтеница.
  4. Симптоми на хеморагична инфекция — прекомерно и/или вътрешно кървене, лесно образуване на синини, треска, мускулни болки, главоболие, диария.
  5. Признаци за полово предавана вирусна инфекция — тук се включват необичайно течение от гениталиите, образуване на рани или брадавици в тях или устата, болезнено уриниране или парене; подуване или поява на обрив на гениталиите.
  6. Симптоми на екзантемна инфекция — това са сърбеж, обрив, открити рани, подуване, брадавици.
  7. Белези за развитието на неврологично вирусно заболяване —  летаргия, скованост във врата, треска, главоболие, прекомерна умора, засилена чувствителност към светлина, загуба на апетит и фотофобия  са част от симптоматиката на този вид инфекции.

По какъв начин се разпространява вирусната инфекция?

Вирусните инфекции се причиняват от вируси и заразяват всяка част от от човешкия организъм. Начините, по които могат да се разпространяват, са чрез:

  • контакт със заразени хора по въздушно-капков път;
  • докосване на заразени предмети или повърхности (телефони, дръжки на врати, плотове, хавлии и др.);
  • вагинален, анален и орален секс;
  • ухапване от заразено животно като комар или кърлеж;
  • консумация на заразена храна или прием на заразена вода;
  • заразяване на плода при бременност при болна майка.

Рискови фактори

Всеки човек може да се зарази с вирусна инфекция, но рискът е повишен, ако са налични следните фактори:

  • отслабена имунна система;
  • бременност;
  • определени хронично белодробни заболявания като астма, диабет и ХОББ;
  • възраст — малките деца и възрастните над 65 години са по-уязвими от разболяване.

Усложнения вследствие на вирусни инфекции

Понякога вирусните инфекции могат да се влошат въпреки лечението, което е предписано; поради отслабена имунна система или заради неглижиране на здравословния проблем. Тогава е възможно те да доведат до сериозни усложнения, които да се появят веднага след заразяването или след години.

Част от възможните усложнения, които се причиняват вследствие на даденото вирусно заболяване, са:

  • пневмония;
  • възпаление в мозъка, водещо до оток;
  • тежко кървене;
  • рак;
  • реактивиране на здравословен проблем.

Вирусна инфекция: лечение

Жена със студова алергияВирусните заболявания не се лекуват с антибиотици. При поява на първите симптоми е силно препоръчително да се направи консултация със специалист, който да предпише нужното лечение. Други мерки, които могат да се вземат за облекчаване на симптомите, са:

  • подсилване на имунната система;
  • прием на топли напитки и супи;
  • изолиране от близки и приятели, за да не се разпространява вирусната инфекция;
  • вземане на предписаните лекарства според предписаната дозировка;
  • прием на обезболяващи медикаменти като парацетамол или ибупрофен.

Все пак лечението на дадения здравословен проблем зависи от вида му и коя част на тялото засяга. Затова, ако сте се заразили с вирус, е най-добре да се допитате до лекар за състоянието си.

Предпазни мерки срещу заразяване с вирусна инфекция

Предотвратяването от зараза с вирусна инфекция е възможно, макар че няма стопроцентова гаранция за това. Най-добрият начин за предпазване от разболяване е ваксинацията. Можете също така да предприемете и следните мерки:

  1. Поддържане на отлична лична хигиена и редовно миене на ръцете;
  2. Често почистване на повърхностите, които други хора също са докосвали;
  3. Използване на репелент срещу комари при излети навън;
  4. Практикуване на безопасен секс чрез използване на презерватив;
  5. Избягване на контакт с болни или с диви животни.

Разлики между вирусна инфекция и бактериална инфекция

Бактериите и вирусите причиняват инфекции, които могат да предизвикат сходни симптоми. Все пак съществуват няколко съществени разлики между тях.

Бактериите са единични клетки, които могат да виреят в тялото и извън него самостоятелно. Повечето от тях са безопасни, а има много безвредни и полезни за организма бактерии, които спомагат за функционирането му. 

Примери за бактериални инфекции са магарешка кашлица, стрептококова инфекция на гърлото и такава на пикочните пътища (ИПП).

Вирусите, от друга страна, не са клетки и са по-малък размер от този на  бактериите. Не могат да оцеляват без гостоприемник, който използват за размножаване. Те навлизат в здравите клетки и ги увреждат. 

Вирусни заболявания са Ковид-19, ХИВ, СПИН, бронхит, едра шарка, грип, настинка и др.

Лечение на бактериални и вирусни инфекции

Лекар прави PCR тест за корона вирусУстановяването на вида инфекция се случва чрез вземане на проба от кръвта, изпражненията, урината или чрез секрет от носа и гърлото. Само тогава може да се назначи подходящото за дадения здравословен проблем лечение.

Бактериалните инфекции се лекуват чрез антибиотици. Някои бактерии обаче са изключително адаптивни и прекомерната употреба на този вид медикаменти може да ги направи устойчиви на тях.

Вирусните инфекции като грип, хепатит А и Б и човешкият папиломен вирус се предотвратяват най-вече чрез ваксинация. При тях лечението с антибиотици не е ефективно. За сметка на това съществуват антивирусни медикаменти, но някои вирусни инфекции като СПИН и ХИВ не се лекуват въпреки приема на лекарства.

Вирусите са малки микроби, които се нуждаят от клетка гостоприемник, за да се размножават и да заразят организма. Те са причината за появата на различни вирусни заболявания— респираторни, такива, предавани по полов път, или засягащи стомашно-чревния тракт.

Вирусните инфекции се различават от бактериалните заради причинителите им (съответно вируси и бактерии) и по начина им на лечение. То е възможно след установяване на конкретния проблем и предписване на правилните медикаменти.

За да се ограничи рискът от зараза, съществуват лесни мерки за предпазване от инфектиране — ваксинация, добра лична хигиена, избягване на контакт с болни хора и диви животни, редовно миене на ръцете и др.

В тази статия узнахте повече за това какво представляват вирусите и заболяванията, до които водят, както и каква е симптоматиката за разпознаване на дадена вирусна инфекция.

За още полезна и интересна информация на здравна тематика, четете блога ни.