Жена прави йога на поляна с цветя

 

Задържането на вода е често срещано състояние, което се характеризира с натрупване на излишна течност в телесните тъкани. Известно още като едема или оток, то причинява дискомфорт и може да е сигнал за по-сериозно заболяване.

Симптомите за появата му включват подуване на тялото (най-вече крайниците), на мускулите, или на различни органи като очите и мозъка. Наблюдават се още наддаване на килограми, скованост в ставите, отекли крака, подпухналост и други.

Задържането на вода може да се появи и вследствие на хормонален дисбаланс. В тази статия ще научите повече за причините, водещи до дисбаланс; кои хормони влияят на едемата и какви стъпки да предприемете, за да постигнете хормонален баланс.

Причини за задържане на вода

Много са факторите, които водят до задържане на вода в организма. Един от основните е начинът на живот. Липсата на движение и редовни физически упражнения, заедно с дълги периоди, прекарани на крак или в седнало положение, са причина за появата на едема.

Неправилното хранене, включващо висок прием на натрий и сол, също се нарежда сред факторите, водещи до това състояние.

В някои случаи едемата се свързва с прием на медикаменти, включително противозачатъчни, а в други може да е сигнал за сериозно заболяване. Повече по темата може да прочетете в статията ни “Задържането на вода и възможните здравословни проблеми: Как да разпознаем проблема и какви мерки да предприемем” .

Друга причина, която оказва огромно влияние върху едемата е хормоналният баланс в тялото. Настъпване на дисбаланс би могъл да доведе до задържане на вода. Това е причината жените да са по-предразположени към оток - всяка промяна в хормоните при бременност, менопауза и предменструален синдром (ПМС) би могла да го предизвика.

Кои хормони влияят на задържането на вода?

В човешкия организъм има над 50 различни хормона, отговарящи за доброто му функциониране. Алдостеронът, кортизолът и вазопресинът са тези, които служат като регулатори на водата в тялото.

  • Алдостеронът се произвежда в надбъбречната жлеза и контролира водно-солевия (електролитния) баланс в организма. Той регулира и кръвното налягане.
  • Кортизолът също се произвежда в надбъбречната жлеза. Има подобни функции на алдостерона, но и отговаря за нивата на кръвната захар и мускулите. 
  • Вазопресинът се произвежда в хипофизната жлеза. Той играе ключова роля за задържането на водата в организма. Известен и като антидиуретичен хормон, вазопресинът контролира работата на бъбреците и регулира както количеството вода, така и това на натрия. Когато нивата му са високи, тялото задържа повече вода, а при ниски ефектът е обратен.

Други хормони, които влияят на едемата, са естрогенът и прогестеронът.

  • Естрогенът е женски хормон, произвеждащ се в яйчниците.  Неговата основна функция е да помага за отлагането на мазнини, като потиска използването им. Естрогенът действа като хормон, задържащ течности, и прекалено високите му нива водят до поява на едема. Симптомите са липса на овулация, резки промени в настроението, депресия, безпокойство и други.
    Високите нива на естроген най-често се наблюдават при перименопауза, менопауза, бременност или менструален цикъл. Проблем се появява и при ниски нива на хормона. Тогава яйчниците не произвеждат достатъчно естроген поради стрес, високи нива на кортизол, стареене, менопауза и други, а организмът започва да задържа вода.
    Симптомите, по които можете да разпознаете ниските нива на естроген, са вагинална сухота, горещи вълни, намалено либидо и проблеми със забременяването. 
  • Прогестеронът е хормон, който се образува в половите и надбъбречните жлези, както и в плацентата по време на бременност. Основната му функция е да подготви женското тяло за плода и да осигури нормалното протичане на бременността. Ниските нива на прогестерон водят до задържане на вода, умора, проблеми със съня, безпокойство и други. Ниските нива на прогестерон често са причинени от стрес, нередовна овулация, проблеми с щитовидната жлеза и други.

Щитовидната жлеза е един от най-важните органи от ендокринната система на организма. Тя помага за производството на топлина, за енергийния баланс, консумацията на кислород и други. Освен това произвежда хормоните тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3), които регулират метаболизма и влияят върху различни функции в организма. Ако нивата им са ниски, това може да доведе до задържане на вода. Симптомите, които индикират проблеми с щитовидната жлеза, са суха кожа, чупливи нокти, студени крайници, главоболие и други.

От ключово значение да има баланс на хормоните, които влияят на задържането на вода, за да се избегне състоянието.

Какво се пие при задържане на вода?
Жена сипва в чаша здравословна напитка - вода с портокал, лайм и мента

Може да предотвратим или облекчим едемата чрез подходяща диета, хранителни добавки и достатъчно количество течности. 

Един от най-полезните съвети е да пиете между 1,5 - 2 литра вода на ден. Макар да звучи парадоксално, приемът на вода намалява подуването и облекчава симптомите на едемата. Водата възстановява баланса в тялото и позволява на бъбреците да се освободят от излишната вода. Така се регулира водното тегло и се предотвратява обезводняването на организма. Повече за дехидратацията може да прочетете в статията “Дехидратация: защо е важно да пием достатъчно вода, за да предотвратим нейното задържане”.

Съществуват и различни натурални диуретици като зелен чай и чай от глухарчета или джинджифил, които имат превантивна роля срещу задържането на вода.

Избягвайте приема на алкохол, сладки или газирани напитки, които водят до задържане на вода и образуване на газове в корема и неговото подуване.

Хранителни добавки

Понякога на организма му е нужна допълнителна помощ чрез прием на хранителни добавки.
 
Капсулите “Хидролес Слим” са създадени на основата на растителни съставки. Те подпомагат изхвърлянето на излишните течности от тялото, като подобрят метаболизма и поддържането на здравословно тегло. Те съдържат екстракти от коприва, горчив портокал и черен пипер; цинк, боровинки, хром и ябълков оцет. Приемът на капсулите допринася за изгарянето на излишните мазнини, като имат детоксикиращо и тонизиращо действие върху организма.

 7-Day ReduceXS™ се препоръчва, ако искате да изхвърлите токсичните вещества от тялото си и да подобрите храносмилането си. Хранителната добавка балансира стойностите на кръвните показатели и повишава енергията ви.

Linda ren diet е добавка, която помага за баланса на течностите в организма. Тя има диуретични свойства, които благоприятстват работата на бъбреците и отделянето на урина. Оказва положително влияние, ако искате да отслабнете или да се отървете от целулита.
Преди прием на хранителни добавки е препоръчително да се консултирате с лекар или фармацевт, за персонализирани съвети според вашите специфични нужди и състояние.

  1. ХИДРОЛЕСС СЛИМ капсули Natur Produkt
    Специална цена 24.44 лв. 28.76 лв.

Как да постигнете хормонален баланс?
Жена практикува йога медитация в планината

Хормоналният баланс и справянето с едемата зависят от няколко фактора:

  • Редовни физически упражнения — те стимулират кръвообращението, а чрез потенето се изхвърля излишната вода от тялото. Разходките помагат за редуциране на течности в долните крайници. Ако работите пред компютър, е желателно да си правите чести почивки, в които да се раздвижвате. Най-ефективни остават цялостните тренировки за тяло, които може да постигнете чрез редовно практикуване на спорт.
  • Здравословна и балансирана диета —  хранителният режим е особено важен за постигането на хормонален баланс. Ограничаването консумацията на сол и храни, богати на калий и магнезий, е полезно за намаляване на течностите в тялото. Ако се интересувате какво да включите в менюто си, прочетете статията “Влиянието на диетата върху задържането на вода: храни, които могат да ви помогнат за справянето с проблема”.
  • Достатъчно количество сън — това зависи от нуждите на конкретния човек, но 7-8 часа сън всяка вечер ще се отразят благоприятно на организма.
  • Ограничаване на стреса — той е причината за много здравословни проблеми. Практикуването на йога, медитация или любимо хоби ще помогне за намаляване на нивата на хормоните, отговарящи за стреса. Това, от своя страна, влияе положително на баланса на течности в организма.
  • Прием на вода  —  така ще стимулирате работата на бъбреците.
    Ограничаване на храни, богати на натрий и сол - избягвайте солта, преработените храни и добавените захари, които допринасят за задържането на вода.
  • Консултация със специалист —  препоръчително е да се обърнете към лекар, който да установи дали едемата е симптом на друг здравословен проблем. Той ще назначи подходящото за вас лечение в което може да са включени и диуретици.

Задържането на вода и хормоналният баланс са взаимосвързани. Когато хормоните, отговорни за регулирането на количеството вода в организма, не функционират правилно, това води до негативен ефект върху здравето и до появата на едема.

В тази статия узнахте повече за това какво представлява задържането на вода; какви са симптомите и причините му; каква е връзката му с работата на хормоните и какви мерки са необходими, за да е организмът в хормонален баланс.

За още полезна и интересна информация на здравна тематика разгледайте нашия блог