
Съдържание:
- Пробиотици - какво представляват и защо са необходими?
- Пробиотици - ползи
- 1. Подобряване на храносмилателния процес
- 2. Регулиране на храносмилателни нарушения
- 3. Укрепване на имунната система
- 4. Поддържане на здравето на кожата
- 5. Контрол на теглото
- 6. Подобряване на толерантността към лактоза
- 7. Понижаване на кръвното налягане
- 8. Предотвратяване на инфекции на пикочните пътища
- 9. Подобряване на менталното здраве
- 10. Лечение на различни заболявания и стомашно чревни проблеми
- Как да си набавяме пробиотици?
- Заключение
- Често задавани въпроси
В последните години грижата за здравето става приоритет за много хора. Особено при младите тенденцията да се спортува редовно, да се обръща внимание на емоционалното и ментално здраве и да се спазва здравословна диета става все по-осезаема.
Като част от здравословната диета често се включват и пребиотиците и пробиотиците. Те придобиват все по-голяма популярност като важен елемент за поддържане на доброто храносмилане, хормоналния баланс и още редица позитиви.
В тази статия ще разгледаме по-подробно какво представляват пробиотиците, множеството им ползи и начините, по които можем да ги включим в ежедневното си меню.
Пробиотици - какво представляват и защо са необходими?
Пробиотиците са живи бактерии и микроорганизми, които естествено обитават чревната ни микрофлора и играят ключова роля в поддържането на баланса между „лошите“ и „добрите“ бактерии. Пробиотиците играят важна роля за храносмилателното здраве и имунната система. Някои изследвания предполагат, че определени щамове могат да повлияят на нервната система и хормоналния баланс, макар тези ефекти все още да се изследват.
Най-често срещаните пробиотици са бактериите от рода Lactobacillus и Bifidobacterium, но има и други видове, като Saccharomyces boulardii, които са вид дрожди.
Пробиотици - ползи
Както казахме, редовният прием на пробиотици предлага разнообразни ползи за здравето, като подпомага не само храносмилателната система, но и други важни функции в организма. Ето някои от основните предимства:
1. Подобряване на храносмилателния процес
Пробиотиците подпомагат ефективното разграждане на храната и усвояването на хранителни вещества. Това допринася за балансирана чревна среда и предотвратяване на неприятни храносмилателни разстройства.
2. Регулиране на храносмилателни нарушения
Приемът на пробиотици може да разреши редица проблеми с храносмилането и да облекчи симптомите на нарушена чревна флора като: диария, запек, синдром на раздразненото черво, подуване, газове и други стомашно-чревни проблеми.
3. Укрепване на имунната система
Близо 80% от имунните клетки присъстват в червата, поради което има пряка връзка между здравето на чревната микрофлора и работата на имунната система.
Някои пробиотици подпомагат имунната система и защитават организма от инфекции и заболявания. Те стимулират производството на антитела и активират имунните клетки, които се борят с патогените.
4. Поддържане на здравето на кожата
Здравата чревна микрофлора има пряко влияние и върху здравето на кожата и кожни състояния като акне, екзема, розацея и други кожни проблеми. Някои изследвания показват, че пробиотиците могат да допринесат за намаляване на възпалението, свързано с кожни състояния като акне и екзема, но ефектът варира според щама и индивидуалния организъм.
5. Контрол на теглото
Някои изследвания показват, че пробиотиците могат да подпомогнат регулирането на теглото чрез влиянието си върху метаболизма и чревната микрофлора.
Те могат да насърчат освобождаването на хормони като GLP-1 и PYY, които спомагат за регулирането на апетита и могат да увеличат усещането за ситост. Въпреки че пробиотиците могат косвено да допринесат за по-добър контрол на теглото, те не са пряк начин за изгаряне на мазнини. Най-добри резултати се постигат в комбинация с балансирано хранене и активен начин на живот.
6. Подобряване на толерантността към лактоза
За хора с лактозна непоносимост, някои пробиотични бактерии могат да бъдат най-доброто решение. Те помагат за по-добро разграждане на лактозата и намаляване на неприятните симптоми като подуване и диария.
Важно: Преди прием на продукти със съдържание на лактоза и пробиотични средства се консултирайте с лекуващия си лекар.
7. Понижаване на кръвното налягане
Някои изследвания показват, че определени пробиотични щамове могат леко да подпомогнат регулирането на кръвното налягане, като повлияят върху нивата на възпаление и холестерол. Въпреки това, пробиотиците не са самостоятелен метод за лечение на хипертония и трябва да се комбинират със здравословен начин на живот.
8. Предотвратяване на инфекции на пикочните пътища
Редовната консумация на пробиотици може да помогне и за намаляване на риска от инфекции на пикочните пътища, като поддържа баланса на полезните бактерии в урогениталната система. Те отговарят за киселинността в пикочните пътища, която пречи на размножаването на вредни бактерии и намалява риска от инфекции като цистит.
9. Подобряване на менталното здраве
Стомахът не случайно е наричан „вторият мозък“. Изследвания показват, че чревната микрофлора е пряко свързана с мозъчната функция. Приемането на хранителни добавки с пробиотици може да повлияе на производството на невротрансмитери като серотонин, който играе важна роля в регулирането на настроението и емоциите. Затова пробиотиците могат да помогнат за справяне със стреса, тревожността и депресивните състояния, както и проблеми свързани с хормонален дисбаланс.
10. Лечение на различни заболявания и стомашно чревни проблеми
Пробиотиците могат да бъдат полезни за поддържане на чревния баланс при някои стомашно-чревни състояния като синдром на раздразненото черво (IBS) и някои форми на колит. Въпреки това, при хронични заболявания като болест на Крон ефектът им е индивидуален и приемът им трябва да се консултира с лекар.
Как да си набавяме пробиотици?
Пробиотични хранителни добавки
Има различни видове пробиотични добавки, които съдържат специфични видове бактерии. Те могат да бъдат особено полезни за хора, които не получават достатъчно пробиотици от храната или предпочитат по-бързия, компактен и контролиран вариант. Пробиотичните добавки могат да се използват и като допълнение към хранителната диета, дори когато тя съдържа натурални пробиотици.
Натурални пробиотици
Естествените пробиотични храни често са по-предпочитания вариант. В Българската кухня има немалко емблематични храни, богати на натурални пробиотични хранителни вещества, които са изключително полезни за чревния микробиом. Такива са:
-
Кисело мляко, кефир и йогурт - киселото мляко е любим естествен пробиотик за хора от всички възрасти. Наред с него кефира и млечните продукти като цяло са сред най-богатите източници на пробиотици, особено ако съдържат живи и активни култури;
-
Кисело зеле, соя, туршия, кисели краставички - добре познатите ни ферментирали храни съдържат изключително полезни пробиотици, подпомагащи здравето на червата и цялостната микрофлора.
Заключение
Пробиотиците са важна част от грижата за добрата чревна флора и цялостното здраве. Те подпомагат храносмилателната система, засилват имунитета, подобряват състоянието на кожата и дори могат да повлияят на психичното здраве.
С включването им в диетата чрез натурални източници или добавки, можете значително да подобрите качеството си на живот. Експериментирайте с любимите си храни и рецепти, избягвайте преработените продукти и комбинирайте здравословното хранене и пробиотиците с редовна физическа активност.
За още полезна и интересна информация на здравна тематика, четете блога ни.
Статията е с информативен характер и не замества консултация със специалист.
Често задавани въпроси
Какви са страничните ефекти от приема на пробиотик?
Обикновено пробиотиците са безопасни, но в началото на приема могат да причинят подуване, газове или лека диария, докато организмът се адаптира.
Каква е разликата между пре- и пробиотиците?
Докато пробиотиците са полезни живи бактерии, пребиотиците са вид диетични фибри, които служат като храна за тези бактерии. Комбинацията от двата елемента помага за поддържане на здравословна чревна флора и цялостно добро състояние на организма.
Кога е най-добре да се приемат пробиотици - преди или след хранене?
Най-добре е пробиотиците да се приемат непосредствено преди храна, тъй като това увеличава ефективността им. Въпреки това има различни видове хранителни добавки и някои са предназначени за прием след хранене. Винаги четете указанията за употреба предварително.