Млада жена спи с маска за сън.

Безсънието (инсомния) може да има силен негативен ефект над човек и да доведе до нарушаване на неговото нормално ежедневие. Усещане за умора, раздразнение и рязка смяна на настроението са само част от последиците на безсъние, които могат да са пречка за нормален живот. А причините за състоянието са много: естественият процес на остаряване, стрес, влияние на технологии и излъчвана от тях синя светлина, напрегнат начин на живот.


В статията ще разгледаме в подробности безсънието, причините за неговата поява и какви домашни лекове могат да помогнат при този проблем.

Безсъние

Сънят е ключов за правилно функциониране на организма и психическото здраве. Той оказва влияние не само на дейностите ни през деня и тяхното нормално изпълнение, но е свързан и с различни заболявания като Алцхаймер, депресии, тревожни разстройства и други. Липсата на качествен сън води и до понижени имунни функции, отпадналост, раздразнителност, забавяне на метаболизма и други.


Безсънието е често срещано разстройство на съня, което може да се прояви при всеки. При него има трудност за заспиване, оставане в сън или събуждане твърде рано и невъзможност да се заспи отново.


Силно вероятно е това състояние да е едно от най-често срещаните нарушения на съня в световен план. Проучване, проведено от Европейското дружество за изследване на съня (ESRS), показва че около 10 % от европейското население страда от инсомния. Данни от скорошно проучване показват, че близо 75% от българите имат проблеми със съня като чести събуждания вечер, твърде ранно ставане и усещане за умора.

Безсъние – симптоми

Симптоми на безсъние включват:

  • Трудно заспиване въпреки умората;
  • Често събуждане през нощта;
  • Трудно заспиване при събуждане;
  • Сутрини, в които се усеща силна умора;
  • Дневна сънливост, умора или раздразнителност;
  • Трудна концентрация през деня.

Съпътстващи ефекти, които могат да засегнат тялото и ума са: нощно изпотяване, мускулни крампи, сърцебиене, обърканост и други.

Безсъние – причини

Млада жена се буди и спира будилника

Преди да преминем към различните фактори, водещи до безсъние е важно да обясним циркадния ритъм и защо той има значение за нашия сън.


Този естествен процес, който се наблюдава при хора, животни, растения и дори бактерии, включва всяка физическа, умствена и поведенческа промяна, която се извършва в един 24-часов цикъл.


Циркадният ритъм е свързан със светлината и тъмнината, които оказват голямо влияние над неговото нормално протичане. Всеки човек има малки разлики в този ритъм, от който част е и вътрешният биологичен часовник, сигнализиращ кога да заспиваме и да се събуждаме.


Нарушаването на този ритъм може да стане по много причини – остаряване на организма, работа на смени, стрес, технологии и синя светлина, и други.


Всеки организъм е различен, но като цяло повечето хора имат нужда от поне 7 – 8 часа сън, за да са в добро здравословно състояние. Честото будене през нощта и невъзможност за заспиване обаче влияят на качеството на съня и водят до психологически и физически проблеми.

Често срещани причини за безсъние

Жена страдаща от безсъние

Нормалният биологичен ритъм за сън на тялото би могъл да се наруши поради много фактори. Най-често срещаните от тях са:

  • Стрес и безпокойство, които могат да накарат ума да бъде активен, затруднявайки съня;
  • Нарушение на циркадните ритми;
  • Лоша среда за сън. Например спалня, която е прекалено светла или шумна, или в която е прекалено топло или студено за сън;
  • Фактори, свързани с начина на живот като умора след пътуване със самолет (джет лаг); работа на смени; прием на алкохол или кофеин преди лягане;
  • Физически заболявания и болки, които могат да причинят дискомфорт и да нарушат съня;
  • Излагане на синя светлина, която пречи на тялото да освободи хормона на съня мелатонин, с което се забавя естествения процес на заспиване;
  • Лоши навици за сън, като нередовен график на съня и дълги следобедни дрямки;
  • Прием на прекалено голямо количество храна или ободряващи напитки късно вечер.

Стресът и тревогата възпрепятстват тялото и мозъка да се отпуснат. При тях има засилено отделяне на хормоните кортизол и адреналин, което блокира нормалното функциониране на всички останали системи в тялото. Повишеният кортизол може да влоши паметта, да допринесе за увеличаване на теглото и дори да ускори процеса на стареене. Повече за влиянието на кортизола върху тялото може да прочете в нашата статия „Кортизол и метаболизъм: Какво влияние има стресът върху нашето тяло“.

Честите пътувания със самолет и постоянна смяна на часови зони са фактори, оказващи голямо влияние над естествения биологичен ритъм на тялото. Сходен ефект се наблюдава и при работа на смени, когато при дълги нощни дежурства човек няма възможност да изгради регулярен график за ставане и лягане.

Факторите, които причиняват инсомния, може да са свързани и с някакво състояние или заболяване, или прием на медикаменти. Такива са:

  • Депресия или тревожност;
  • Прием на медикаменти за настинки, алергии, депресия, високо кръвно, астма;
  • Болка през нощта;
  • Ендокринни проблеми като хипертиреоидизъм;
  • Бременност;
  • Алцхаймер;
  • Деменция;
  • ПМС;
  • Менопауза;
  • Посттравматичен стрес;
  • Други нарушения на съня като сънна апнея.

Безсънието би могло да е свързано и с напредване на годините и забавяне на много от процесите в тялото, включително и на произвеждане на мелатонина (хормон на съня). За възрастните е характерно да се появят проблеми със съня, трудно заспиване, ранно ставане и неколкократно събуждане през нощта. Едно интересно проучване, проведено в Европа – „How well does Europe sleep?” – показва че инсомнията е доста често срещана сред възрастното население.

Безсъние – лечение

Безсънието може да е само временно състояние, което да отмине, но може и да се превърне в хронично. То би могло да продължи с месеци и да окаже влияние на начина на живот.


Лечението на безсънието обикновено включва промени в начина на живот, когнитивно-поведенческа терапия и понякога лекарства.


Преди да започнете каквото и да е лечение, е важно да се консултирате с лекар или специалист. При консултацията може да разберете причините за вашето безсъние и да получите насоки как да подходите към проблема. Възможно е лекарят или специалистът да ви изпише лекарства за сън с рецепта или без рецепта.

Какво да пиете при безсъние

Много от лекарства, изписвани при безсъние, причиняват странични ефекти като ниско кръвно налягане, тревожност, гадене. С времето тяхната ефективност би могла да намалее, защото тялото привиква.


Освен лекарства с рецепта и промени в начина на живот, понякога се използват и домашни лекове за лечение на безсъние, включващи съставки като мелатонин, валериана, витамини, магнезий и други.

Домашни лекове за безсъние

розова маска за сън, домашни пантофи, аметист, розов кварц и лавандула

В нашата статия „Безсъние:15 научно доказани начина да подобрите съня си“ ви дадохме съвети и идеи как да спите по-добре. Основните от тях бяха да изградите добър режим на ставане и лягане, да ограничите синята светлина вечер, да спрете прием на кофеин в късната част на деня и да релаксирате, например да изпробвате медитация, за да се отпуснете.


Сега ще ви споделим и домашни лекове с натурални продукти, които могат да ви помогнат при проблеми със съня.

  1. Различни билки подобряват съня, спомагат за намаляване на раздразнителност и чувство на безпокойство и страх. Валериана, мента, маточина, лайка и други могат да се използват под форма на капки или на чай за подобряване на съня. Чаят от валериана може да ви помогне да заспите по-бързо и да подобри качеството на съня ви. Може да вземете и билкови смеси при безсъние, в които билките са селектирани заедно за по-добър ефект.
  2. Лавандулово масло: Хората използват етерично масло, получено от растението лавандула, като естествено лекарство от хиляди години. Ако не обичате чай, лавандуловото масло е добър начин да се отпуснете преди лягане. Освен при безсъние, то помага и при нервност, умора, депресия. Етеричните масла никога не трябва да се поглъщат, но можете да поставите няколко капки лавандулово масло на възглавницата си, за да може приятният аромат да се носи около вас. Подходящо е и за ароматерапия и релаксиращ масаж. Можете също така да разпръснете етеричното масло във въздуха или да използвате изсушена лавандула за аромат в стаята.
  3. Изпробвайте флорални спрейове, които спомагат за неутрализиране на напрежението и насърчаване на добра нощна почивка.
  4. Консумирайте сок от череши. Сокът от череши съдържа естествено срещащ се мелатонин, който може да помогне за регулиране на цикъла на съня ви.
  5. Хапвайте храни с магнезий, който е отговорен за регулиране на много от процесите в тялото, включително и съня. Храни като ядки, семена, спанак и кисело мляко могат да са прекрасно леко хапване час-два преди лягане. Ако имате съмнение, че не си набавяте достатъчно магнезий може да се консултирате със специалист относно прием на добавки с минерала за по-добър сън.
  6. Най-известен домашен лек срещу безсъние е топлото мляко преди лягане. То съдържа редица полезни витамини и минералия, както и естествена захар, която може да увеличи количеството триптофан в мозъка, което помага за предизвикване на сън.
  7. Ако не консумирате млечни продукти може да изпробвате растително мляко и по-точно бадемовото. Бадемовото мляко също съдържа триптофан, който може да помогне за увеличаване на производството на серотонин в мозъка, за насърчаване на релаксацията и регулиране на съня. Можете да го комбинирате с банан, който е с естествено високо съдържание на много от аминокиселините и минералите, необходими за добър нощен сън, включително калий, магнезий, триптофан и дори мелатонин. Направете си вкусно смути с две съставки – банан и бадемово мляко, или ги консумирайте отделно. Това може да е полезен домашен лек за добър нощен сън. 

  1. PLANTIS Спрей за спокоен сън Artesania Agricola
    25.49 лв.
  2. TRIPLE MAGNESIUM пудра Ostrovit
    22.27 лв.
  3. БЕЗСЪНИЕ билкова смес Билковита
    от 10.00 лв.
  4. ЛАВАНДУЛОВО МАСЛО Now Foods
    30.00 лв.

В тази статия разгледахме възможните фактори за безсънието и какви домашни лекове могат да помогнат да се справите с него. Ако въпреки тези лекове и спазване на добри практики за превенция на безсъние все още имате проблеми със съня, говорете с вашия лекар. Възможно е да има основна причина, която трябва да бъде решена.
За още полезни статии на здравна тематика следете нашия блог.