Есен е. Вие избрахте ли вашия серум за интензивна грижа?

Лятото си отива. Рано или късно в живота идва този момент и ние нищичко не можем да направим, освен да се сгушим уютно с чаша вино или пък топло какао и да приемем нещата такива, каквито са. Или пък не?

Есента всъщност е точното време да се погрижим за кожата си, за да бъде тя още по-красива през следващото лято! А защо изобщо да чакаме следващото лято??? Искам красива кожа сега!

В тази и следващите публикации с вас ще си говорим за най-съкровените тайни на красивата и млада кожа – интензивните серуми за грижа. Защото есента освен най-красивият сезон, е и идеалното време за тях. Активните съставки в грижата за лице могат да направят кожата фоточувствителна. Какво пък значи това ли? Значи че само заради неподходящия тайминг (тази китна българска думичка) или другояче казано лош избор на сезон можем да постигнем точно обратния на желания ефект въпреки средствата и времето инвестирани в терапии за лице.

Първото правило при употребата на активни съставки като ретинол, витамин C, алфахидрокси или бетахидрокси киселини, и арбутин, за които ще си поговорим много скоро, е подходящата защита от слънцето. Ако имате нужда от напомняне (сигурна съм, че сте добре запознати с темата, но все пак ето нашата статия за всичко за слънцезащитата.

И така, първо ще си говорим за кралицата на активните съставки – Нейно Величество киселината. Не, не прочетохте погрешно. Моята цел не е да ви превърна във вестникарско заглавие от черната хроника, а да се събудите и да си кажете „Уау, кожата ми никога не е изглеждала по-добре!“. А това, което има най-бърз и видим резултат върху кожата са именно киселините. По-голямата част от киселините в грижата за кожата са изравняващи текстурата на лицето, или с други думи казано нежно премахват мъртвите клетки и разкриват нов слой млада и сияйна кожа.

Ако не сте използвали такъв продукт досега, възможно е зачервяване или щипане в началото. Това е напълно нормално и важи с пълна сила за почти всички активни съставки. Следвайте максимата „Трай, бабо, за хубост!“ и и дайте 2-4 седмици да си свърши работата. Ако след това кожата е все още раздразнена, дайте си почивка.

В предишната статия ХИДРАТАЦИЯ говорихме за хиалуроновата киселина. Тя хидратира кожата и е съвсем различна от ексфолииращите, за които си говорим днес. Да я оставим настрана.

Чували сте за алфахидрокси киселини, нали? Това е тази вълшебна пръчица, която избистря тена, изглажда бръчиците, свива порите, премахва тъмните петна, успокоява зачервената кожа и прави кожата гладка и сияеща. И преди да се обвините как досега не сте чували за този чудодеен продукт, който прави всичко това, ще трябва да ви разочаровам. Киселините са много, като това, което ги свързва, е че всяка една от тях нежно премахва слоя мъртви клетки на повърхността на кожата, но освен това всяка от тях си има и „бонус ефект“.

Коя е подходяща за вас? Четете по-надолу.

 

ГЛИКОЛОВА КИСЕЛИНА

Glycolic acid

Златният стандарт в алфахидрокси киселините (или AHA), гликоловата киселина е с малки молекули, които много ефективно ексфолиират кожата и изравняват текстурата и. Тя е с най-силен ефект от всички AHA и затова не е подходяща за хора, които досега не са имали „сблъсък“ с киселини. Подходяща е и за тялото – спомага войната срещу онези малки точици по кожата наречени keratosis pilaris. Извлича се от захарна тръстика.

 

МЛЕЧНА КИСЕЛИНА

Lactic acid

Или по-нежната сестра на гликоловата. Млечната киселина има по-големи молекули, които не навлизат толкова навътре в кожата. Освен това тя има и хидратиращ ефект. Подходяща е за чувствителна или дехидратирана кожа, както и за тези, които тепърва навлизат в чудния свят на киселините за лице. Извлича се, както името подсказва, от мляко.

 

БАДЕМОВА КИСЕЛИНА

Mandelic acid

Тя е с още по-големи молекули в сравнение с млечната. Затова е по-нежна, но също така ефектът при нея не е толкова силно и бързо осезаем, колкото при първите две. Подходяща е за силно чувствителна кожа или склонна към зачервявания.

 

АЗЕЛАИНОВА КИСЕЛИНА

Azelaic acid

Среща се в пшеницата, ръжта и овеса. Тази киселина избистря тена и се използва при борбата с акне и с розацея, тъй като успокоява зачервената кожа. Подходяща в борбата срещу хиперпигментацията и мелазмата, която често се появява при бременни жени.

 

САЛИЦИЛОВА КИСЕЛИНА

Salicylic acid

Салициловата киселина е бетахидрокси киселина. За разлика от AHA, които се разтварят във вода, BHA се разтваря в мазнини. Затова тя от години е оръжие срещу акне и за балансиране на мазната кожа. Действа антибактериално и успокоява инфекциите по кожата.

И така, коя киселина е „вашата“? Най-важното е да не забравяте слънцезащитата, за да запазите постигнатия с толкова усилия ефект. И не забравяйте – киселините са ваш приятел, няма от какво да ви е страх!