Концепция за хемороиди

Хемороидите са често срещано неприятно състояние, с което се сблъскват много хора в определен момент от живота си. Важно да се хвърли светлина върху този проблем, за да се помогне на страдащите от хемороиди да разберат по-добре причините, симптомите и наличните възможности за лечение.

Тази публикация има за цел да предостави информация за хемороидите, техните подвидове, характерните симптоми и наличните лечения.

Какво представляват хемороидите

Да започнем с това, че хемороидите са подути или възпалени вени, разположени в долната част на ректума и ануса. Развитието на хемороидите може да се дължи на повишаване на налягането в ректалната област, което води до удължаване и изпъкване на вените. Този натиск може да възникне вследствие на различни фактори като продължително седене, запек, диария, затлъстяване, бременност или дори поради естествения процес на стареене.

Хемороидите могат да бъдат класифицирани в две основни категории: външни и вътрешни хемороиди. Всеки тип има отделен набор от характеристики и прояви.

Вътрешни хемороиди

Вътрешните хемороиди са разположени в ректума и обикновено не се виждат или усещат лесно. Те са безболезнени поради липсата на рецептори за болка в ректалната област. Въпреки това вътрешните хемороиди причиняват дискомфорт, тъй като могат да доведат до кървене по време на изхождане или до изпадане на хемороидална тъкан от ануса. В някои случаи пролабиралият хемороид може да причини силна болка.

Външни хемороиди

Външните хемороиди са разположени под кожата около ануса. Те са лесно видими и могат да бъдат усетени при физикален преглед. 
Основните симптоми, свързани с външните хемороиди, включват болка, сърбеж и дискомфорт, особено при сядане или по време на изхождане. В някои случаи в подутата вена могат да се образуват кръвни съсиреци, което води до състояние, известно като тромбозен хемороид. Това може да причини силна болка и да наложи незабавна медицинска намеса.

Симптоматика при хемороиди

Хемороидите се диагностицират въз основа на симптомите на пациента и физическия преглед. В някои случаи може да се наложи да се направят допълнителни изследвания като дигитално ректално изследване, аноскопия или сигмоидоскопия, за да се потвърди диагнозата и да се изключат други потенциални причини за симптомите.

Симптоми при вътрешни хемороиди

  • При вътрешни хемороиди симптомите могат да включват:
    Кървене по време на дефекация - когато се изхождате, може да видите ярко червена кръв по хартията или в тоалетната чиния. Обикновено кървенето е незначително и самоограничаващо се.
  • Сърбеж, дискомфорт и влажност около ануса.
  • Болка или натиск в аналната област, особено при седене.
  • Мукозен секрет или слуз от ануса, зацапващи дрехите.
  • Усещане за непълно изхождане след дефекация.
  • Възпаление и оток около ануса.
  • Тежест в аналния канал.

Важно е да се консултирате с лекар, ако забележите каквито и да било промени или симптоми, свързани с хемороиди. Това ще гарантира подходящо лечение и ограничаване на възможни усложнения.

Симптоми при външни хемороиди

Външните хемороиди са разширени вени около ануса и могат да предизвикат различни симптоми, включително:

  • Затруднено седене - външните хемороиди могат да предизвикат болка или дискомфорт при седене, особено на твърди повърхности.
  • Болка - често този тип хемороиди са болезнени и могат да създадат остро или пулсиращо усещане около ануса.
  • Сърбеж - засегнатата област може да стане силно сърбяща поради раздразнение и възпаление на кожата около хемороида.
  • Оток - външните хемороиди може да доведат до видимо подуване и оток около ануса.
  • Кървене - макар и по-рядко от вътрешните, външните хемороиди също могат да предизвикат кървене, особено след изхождане или при изтичане на хемороидална тромбоза.
  • Бял или синкав цвят на хемороида - в някои случаи външните хемороиди могат да придобият бял или синкав цвят, което указва наличие на тромбоза (сгъстяване на кръвта в хемороида).

Ако симптомите са постоянни или се влошават, е препоръчително да се консултирате с лекар.

Лечение на хемороиди

Лечението на хемороидите зависи от тежестта и вида им. Не пренебрегвайте консултирането с медицински специалист, за да получите точна диагноза и подходящ план за лечение.

Лечение на вътрешни хемороиди

Лечението на вътрешни хемороиди включва различни методи и подходи, които могат да помогнат в облекчаването на симптомите и премахването на първопричината за хемороидите. Ето някои от основните методи за лечение:

1. Промени в начина на живот и хранене

Първата стъпка в лечението на вътрешни хемороиди е да се направят промени в начина на живот и храненето. Това включва увеличаване на приема на фибри чрез консумация на пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци, както и пиенето на достатъчно вода. Редовните упражнения също са незаменими.

2. Нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС)

Лекарства като ибупрофен или ацетаминофен могат да помогнат в облекчаването на болка и възпаление.

3. Седалищни бани

Използването на топла седалищна баня за 15-20 минути, няколко пъти на ден, може да помогне за облекчаване на симптомите на вътрешни хемороиди.

4. Топикални медикаменти

Някои мазила, кремове и супозитории (свещички) могат да се прилагат върху ануса, за да облекчат възпалението и болката, причинени от вътрешни хемороиди.

5. Минимално инвазивни процедури

Ако консервативните методи на лечение не са ефективни, могат да се предприемат минимално инвазивни процедури. Това включва склерозиране, при което се вкарва химическо вещество около хемороида, за да се свие и изсъхне, или гумени лигатури, при които се поставя гумена лента около хемороида, за да спре кръвообращението и да унищожи тъканта.

6. Хирургическо лечение

Вредки случаи, когато другите методи не са ефективни, може да се наложи хирургическа намеса.

Лечение на външни хемороиди

Лечението на външни хемороиди може да включва няколко метода и мерки, които целят да намалят болката, подуването и дискомфорта, свързани с това състояние. Ето някои от тях:

1. Прием на аналгетици

Можете да приемате безрецептурни болкоуспокояващи средства като парацетамол или ибупрофен, за да облекчите болката и възпалението.

2. Студен компрес

Прилагането на ледени пакетчета или хладни компреси върху засегнатата област може да намали подуването и да облекчи дискомфорта.

3. Външни мазила и кремове

Можете да използвате безрецептурни хемороидни мазила и кремове, които съдържат локални анестетици, кортикостероиди или астрингенти, за да облекчите възпалението.

4. Почистване на ануса

Внимателно и деликатно почиствайте ануса след всяко изхождане, използвайки мека, безвлакнеста хартия или влажни кърпички без аромат. Избягвайте дразнещи сапуни и твърда тоалетна хартия.

5. Промяна на диетата

Увеличаването на приема на фибри чрез консумация на повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни може да помогне за намаляване на напрежението при изхождане. Също така, увеличете приема на вода, за да омекотите изпражненията и да предотвратите запек.

6. Физическа активност

Упражненията ще помогнат за подобряване на кръвообращението и намаляване на вероятността от развитие на външни хемороиди.

Ако външните хемороиди са упорити или симптомите се влошават, е важно да се консултирате с лекар. В някои случаи може да са необходими допълнителни медицински процедури като склеротерапия, гумичкова лигатура или хирургична интервенция.

Превенция срещу хемороиди

Здраволсовна храна

Превенцията включва редица мерки, които може да предприемете, за да предотвратите или облекчите симптомите си.

На първо място, уверете се, че спазвате здравословна диета.

  • Пийте достатъчно вода

    Приемът на течности помага за поддържането на правилен храносмилателен и отделителен процес.
  • Спортувайте редовно

    Физическата активност подпомага правилното функциониране на кръвоносната система и предотвратява разширяването на вените около ануса. Спорт може да бъде дори активното ходене пеша, така че не намирайте оправдания да не се движите.
  • Поддържайте безупречна хигиена

    Редовното почистване на аналната област с мека тоалетна хартия или влажни кърпички предотвратява раздразнение и инфекции.
  • Избягвайте дълготрайно седене

    Прекарването на продължителни периоди на време в седнало положение може да увеличи налягането върху вените в ануса, което да доведе до възпалени хемороиди.
  • Не напъвайте прекалено, когато ходите до тоалетна по голяма нужда.
  • Вземете мерки относно килограмите си

    Излишното тегло може да увеличи налягането върху вените в долната част на тялото, включително и аналните вени.
  • Ограничете алкохола и кофеина

    Те могат да предизвикат дехидратация, която да доведе до запек и раздразнение на хемороидите.

Спазвайки тези превантивни мерки, ще намалите риска от развитието или влошаването на хемороиди. Със сигурност ще облекчите неприятните симптоми, ако вече сте засегнати от тях.

Разбирайки причините, симптомите и наличните лечения, хората, страдащи от хемороиди, могат да предприемат необходимите стъпки за справяне със състоянието. Изключително важно е да се консултирате със здравен специалист за поставяне на точна диагноза и подходящ план за лечение, съобразен с индивидуалните ви нужди.

Може да откриете и други полезни материали на здравна тематика в нашия блог.